16.01.2019 — 16:59

На Ізяславщині стартував районний етап Всеукраїнської естафети пам’яті “Слава визволителям України”

28 жовтня 2019 року виповнюється 75 років з часу вигнання нацистських окупантів з території України в роки Другої світової війни 1939-1945 років.  В рамках меморіальних заходів в Україні проводиться Всеукраїнська естафета пам’яті “Слава визволителям України”.

Так, 16 січня 2019 року під час проведення меморіального заходу, присвяченого  Дню пам’яті спаленого нацистами 75 років тому села Комини Білотинської сільської ради, стартував районний етап Всеукраїнської естафети пам’яті “Слава визволителям України” – Дні пам’яті  спалених сіл району.

Цього дня у місцевому православному храмі на честь святої Варвари  настоятель церкви отець Роман Михальчук відслужив панахиду за безневинно замученими  нацистами жителями села.

Після служби Божої жителі села, гості заходу пройшли хресною ходою до пам’ятного знаку на честь жителів села Комини, які загинули у роки Другої світової війни 1939-1945 років.

Біля пам’ятного знаку відбувся мітинг-реквієм «Серце пам’ятає все», присвячений Дню спаленого села, який відкрила Білотинський  сільський голова Наталія Свінціцька.

До учасників заходу звернулись Білотинський сільський голова Наталія Свінціцька та завідувач сектору інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату районної державної адміністрації Віктор Кучерук. У своїх виступах вони зазначили, що майже 75 років відділяють нас  від переможного закінчення найжорстокішої і найбільшої  в історії  людства війни. Але ніколи не зітреться з пам’яті  нашого народу, не піде  в небуття його великий подвиг і велика  трагедія. Ми завжди пам’ятатимемо великий внесок України у загальну справу боротьби із нацизмом.

«Однак в ту страшну  війну гинули не лише воїни, а й цивільне населення. Гинули під час воєнних операцій, в гестапівських катівнях, єврейських гетто, у повальних розстрілах, горіли у спалених хатах  і цілих селах, гинули на каторжних роботах у Німеччині», – відмітив Віктор Кучерук.

Сьогодні ми з біллю у серці згадуємо тих, хто  поринув у вічність у полум’ї   спаленого  села Комини. Яке стало першим з 12 населених пунктів району яке було спалене нацистськими окупантами. Ми поминаємо назви спалених сіл – Комини, Поліське, Білотин, Сошне, Михля, Васьківці, Клубівка, Двірець, Лютарка, Білижинці, Михнів, Покощівка – як імена бійців, що полягли на полях   війни. Не забуті подвиги і страждання, героїзм і трагедії, заклик до атаки й передсмертний стогін людей у охоплених вогнем хатах.  Війна пройшла залізним плугом через серце кожного нашого співвітчизника, через долю і життя кожного жителя Ізяславщини. За два роки і 8 місяців окупації, нацисти завдали нашому району величезних  людських втрат. В нашій пам’яті імена понад півтори тисячі воїнів   – партизанів, підпільників, борців руху Опору, що стали синами Ізяславської землі, бо  вони навічно залишилися в ній – визволяючи наш край.

Також В.Кучерук наголосив, що у  селі Комини, на батьківщині Героя Радянського Союзу, учасника Другої світової війни  Миколи Купріяновича Делигея, стартує районний етап Всеукраїнської естафети «Слава визволителям України», присвяченої 75-річчю визволення Ізяславщини, Хмельниччини та всієї України від нацистських окупантів. Вона пройде через кожен населений пункт району, до неї долучаться ветерани, інтелігенція, працівники усіх галузей господарства району, молодь, учні закладів освіти та інші.

З особливою увагою всі присутні вислухали  виступ жительки села Комини Віри Дмитрівни Ящук, яка була свідком подій 75-річної давнини коли нацисти спалили  рідне село. Тоді було спалено 137 дворів та загинуло понад 40 мирних жителів – жінок, дітей, стариків.

 Присутні на меморіальному заході  поклали до монументу вінки та квіти.

16.01.2019 р.

За матеріалами Білотинської сільської ради