17.01.2019 — 15:55

В.Лозовий: Обласна влада прикладатиме максимум зусиль для забезпечення стабільного розвитку області та стабільної суспільно-політичної ситуації

17 січня на базі АТ «Хмельницькобленерго» відбулося розширене засідання правління Союзу промисловців і підприємців Хмельницької області (ХСПП) та  Об’єднання організацій роботодавців Хмельницької області (ООРХО)  на тему «Про особливості енергозабезпечення промислових підприємств Хмельниччини у 2019 році». Участь у засіданні взяли голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий, голова обласної ради Михайло Загородний, в.о. генерального директора АТ «Хмельницькобленерго» Олег Козачук, голова ХСПП і ООРХО  Іван Дунець, керівники промислових підприємств та організацій області.

Іван Дунець привітав учасників засідання та поінформував присутніх про проблеми промислових підприємств області, які виникли у зв’язку з впровадженням Закону України «Про ринок електричної енергії» у 2019 році. Він пояснив, що даний Закон передбачає впровадження ринку електричної енергії відповідно до положень Третього Енергетичного пакету законодавства ЄС, в тому числі в питанні поділу обленерго за напрямками розподілу і постачання електроенергії. За його словами, Новий ринок має запрацювати з 1 липня 2019 року і більша частина вторинного законодавства повинна бути прийнята 2018 року.

В свою чергу, голова обласної адміністрації Вадим Лозовий зауважив, що 2019 рік є дуже відповідальним: попереду вибори Президента України, вибори до Верховної Ради. Не менш важливим залишається остаточне втілення в життя реформ, які зараз відбуваються в державі. Тому, наголосив Вадим Миколайович, обласна державна адміністрація прикладатиме максимум зусиль для забезпечення стабільного розвитку області та стабільної суспільно-політичної ситуації.

«Традиційно особлива увага буде приділятися розвитку економіки, підприємств та підприємництва. Адже основні наші спільні завдання, поряд із захистом країни від російського агресора – працювати над пожвавленням економіки, залученням інвестицій, створенням нових робочих місць, ростом заробітної плати та зупиненням міграції трудових ресурсів, впровадженням заходів з енергоефективності та енергозбереження», – сказав голова адміністрації.

За його словами, реформа та модернізація енергетичного ринку України життєво важливі для майбутнього України. Будуть зруйновані «штучні» монополії на ринку генерації та постачання електричної енергії, з’явиться конкуренція серед незалежних постачальників електричної енергії, що незабаром має знизити вартість електроенергії. Буде стимулювання розвитку використання альтернативних джерел енергії.

Вадим Миколайович зауважив, що в цьому процесі є певні труднощі. І промисловим, і побутовим споживачам необхідно перелаштовуватись на нові принципи отримання енергетичних ресурсів. Він висловив сподівання, що сьогоднішнє засідання дасть можливість загострити на них увагу і знайти вирішення.

Про особливості та рекомендації для енергозабезпечення потреб промислових підприємств Хмельниччини у 2019 році розповіли в.о. директора АТ «Хмельницькобленерго» Олег Козачук та директор ТОВ «Хмельницькенергозбут» Олег Іванюк.

В продовження засідання, учасники більш детально обговорили питання, що стосуються нових умов енергоринку, підвищення цін на енергоносії, тощо. За підсумками обговорення було напрацьовано ряд конкретних пропозицій, які будуть направлені до Кабінету Міністрів України для вжиття заходів та розробки відповідних планів.

Довідково:

За підсумками минулого року в області працює 1030 промислових підприємств, зайнято понад 49 тис. працівників (чверть працюючих в області). За січень-листопад 2018 року індекс промислової продукції становив 96,5 %.

У січні-листопаді 2018 року реалізовано промислової продукції (товарів, послуг) на 39,5 млрд. грн., на 15,4% більше, ніж за аналогічний період 2017 року. Середньомісячна заробітна плата працівників промисловості за січень-листопад 2018 року становила 8371,3 гривні.

У січні-листопаді 2018 року на промислових підприємствах області створено 1308 робочих місць.