22.01.2019 — 19:29

Хмельниччина та Тернопільщина встановили рекорд до 100-річчя Соборності України

22 січня 1919 року, 100 років тому, ідея соборності українських земель стала реальністю і, як проголошено в Акті Злуки: «Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України».

Акт Злуки має велике історичне значення. Він дав змогу заявити перед усім світом про неподільність українських земель, єдність і солідарність українського народу, став прологом, дороговказом для сучасної соборної суверенної України.

В честь дня його проголошення згідно з указом Президента України, 22 січня ми відзначаємо День Соборності України. Цього дня в державі відбуваються різноманітні заходи, покликані увіковічити пам’ять про цю важливу історичну подію.

Особливим цей день є для нашого краю, адже саме по західному кордону Хмельниччини проходила умовна межа між ЗУНР та УНР. Уже стало доброю традицією відзначати цю дату символічним єднанням делегацій Хмельниччини та Тернопілля на кордоні областей, символізуючи об’єднання українських земель в одну державу, що було проголошено у Києві Актом злуки УНР та ЗУНР.

Сьогодні такі заходи відбувалися вздовж усього західного кордону області. А головні урочистості розпочалися з урочистої ходи та зустрічі на мосту через річку Збруч між селом Гуків, що на Чемеровеччині, та селищем Скала-Подільска Борщівського району Тернопільської області.

Цьогоріч тут зібралися близько 3,5 тисяч людей, аби стати свідками відзначення величної дати – 100-річчя Соборності України. Делегацію Хмельниччини очолювали голова облдержадміністрації Вадим Лозовий та голова обласної ради Михайло Загородний, а тернопільську – голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна та голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук. Також до участі в заходах долучився голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, народні депутати України.

Після традиційного обміну хлібом-сіллю на мосту через річку Збруч молодь утворила прапор України з двох частин: від Хмельниччини було представлено 50 м жовтої частини стягу, а від Тернопільщини – 50 м синьої, довжина яких також символічна, адже разом вони складають 100 на знак сьогоднішньої історичної дати.

Далі усі учасники дійства вирушили урочистою ходою до Пам’ятного Хреста легендарному генерал-хорунжому УПА Роману Шухевичу, де відбувся молебень за участю представників духовенства Православної церкви України з обох областей. Святі отці помолилися за мир та процвітання України, за порозуміння та єднання нашого народу, адже дуже знаково, що саме напередодні відзначення 100-річчя Соборності України ми отримали світове визнання своєї духовної незалежності – Томос про автокефалію для Української церкви.

Також відбулося відкриття пам’ятного знаку “100 років Соборності України”, що покликаний нагадувати усім про сьогоднішню важливу для кожного українця дату.

Після урочистого підняття Державного Прапора та виконання Державного Гімну України, керівники областей привітали усіх із святом. Як наголосив Вадим Лозовий, сьогодні тут, в Гукові, на кордоні Хмельницької і Тернопільської областей наші громади злились аби показати, що українці єдині і неподільні, стійкі і незворушні у боротьбі за свою соборність і незалежність.

“Ще наші діди і прадіди заповідали нам, що Україна має бути єдиною і неподільною, бо саме в єдності наша сила, і в тому буде наша перемога! – зазначив Вадим Миколайович. – Вдячний усім, хто сьогодні тут, адже саме так ми демонструємо, що гостей наших будемо зустрічати хлібом-сіллю, а ворогів, що посміють зазіхати на Україну, зустрінемо вогнем і мечем! Ми всі маємо усвідомити, що лише тоді, коли будемо єдині у наших помислах і діях, у боротьбі з окупантом, у наших прагненнях та сподіваннях, ми зможемо побудувати квітучу , мирну та багату державу.”

Після привітань очільники вручили відзнаки Президента та Кабінету Міністрів України кращим представникам областей, а також обмінялися символічними подарунками. На Тернопільщину поїде чудова лялька-мотанка, яку Степану Барні вручив Вадим Лозовий. Одяг ляльки прикрашає не тільки традиційний подільський орнамент, а й стилізований бренд Хмельниччини.

Справжньою кульмінацією урочистої частини стало оголошення про встановлення під час сьогоднішнього святкування рекорду України. Представник Книги рекордів України на Хмельниччині Аліна Скоморохова оголосила, що було встановлено новий рекорд України в категорії “Масові заходи”: “Флеш-моб із максимальною кількістю піднятих національних прапорів жителями Хмельницької і Тернопільської областей в одній локації”. Загальна кількість прапорів, зафіксованих представниками Книги рекордів – 2500.

Це досягнення, встановлене спільними зусиллями Хмельниччини та Тернопілля, покликане в черговий раз продемонструвати єдність українців. Аліна Скоморохова вручила очільникам областей відповідні дипломи, що засвідчують встановлення рекорду.

Після завершення урочистої частини усі присутні мали можливість послухати чудовий концерт, оглянути ярмаркове містечко, де були представлені витвори народних майстрів Хмельниччини та Тернопільщини, придбати пам’ятні сувеніри.

Ну а для молоді, що сьогодні була на святі, організатори дійства влаштували веселий танцювальний флеш-моб.