11.05.2016 — 16:44

Володимир Гройсман: Держава адресною допомогою компенсує малозабезпеченим громадянам введення єдиної ринкової ціни на газ

Держава адресною допомогою компенсує громадянам, що мають невисокий дохід, запровадження єдиної ринкової ціни на газ. Натомість, таке рішення дозволить побороти корупцію у газовій сфері та збільшити газовидобування в Україні. Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду у середу, 11 травня.

“Що стосується цін на газ. Ще раз хотів би повідомити усім українським громадянам, тим, у кого є невисокий дохід, – персонально адресно за вас заплатить держава. Ви нічого абсолютно не витратите більше, і ви це відчуєте”, – наголосив він.

Прем’єр-міністр наголосив, що адресна допомога буде залежати від рівня доходу людини. За його словами, громадяни, що мають невисокий дохід, будуть сплачувати за послуги житлово-комунального господарства близько 10%. У той же час ті, хто має високий дохід, будуть платити ринкову ціну, зазначив Глава Уряду.

Запровадження єдиної ціни на газ дасть можливість з 2016 року розпочати збільшення видобутку газу в Україні. Також упровадження політики з енергозбереження забезпечить зменшення споживання енергоресурсів, зауважив Прем’єр-міністр. “Люди відчують за декілька років, що ситуація змінилася, і ми стали по-справжньому енергонезалежними”, – зазначив він.

завантаження (1)

“Наше головне завдання – стабілізувати економіку, забезпечити можливість зростання національної економіки для того, щоби доходи людей збільшувалися. Оце є принциповим нашим завданням”, – підкреслив він.

Володимир Гройсман підкреслив, що існування пільгового газу породжувало корупційні зловживання. Зокрема, Прем’єр-міністр навів приклад корупційної схеми, за якої через існування різних цін газ списувався на потреби населення, але продавався комерційним структурам втридорога, що приносило мільярдні прибутки. “При цьому, що для палацу, що для невеликих помешкань люди отримували однакову ціну – це несправедливо”, – зазначив він.

Крім того, близько 5 млрд. газу, видобутого в Україні приватними компаніями, завжди продавалися за ринковою ціною. Протягом 2007-2013 рр. ці приватні компанії отримали близько 150 ліцензій, тоді як державній компанії ПАТ “Укргазвидобування” за цей час було видано лише 4 ліцензії.

“Хочу передати привіт усім з 2007 по 2013-й рік, хто очолював Уряд, які видавали по 150 ліцензій приватним компаніям, а державній компанії “Укргазвидобування” видавали 4 ліцензії. У мене питання чому і навіщо? І що це була за політика знищення державної компанії по видобуванню газу?” – підкреслив Володимир Гройсман.

Також багато років з кожної тисячі кубів імпортного газу з Російської Федерації окремі особи отримували тіньові дивіденди, зазначив Прем’єр-міністр. “Я думаю, можливо, що історія дасть відповідь, хто це, прізвища. А ми допоможемо повідомити ці прізвища. Режими змінювалися, а ті люди отримували ці гроші”, – зауважив він.

“Я розумію, що багато хто втрачає можливість отримувати надприбутки. Але все, це відійшло вже в історію. Тому хотів би усіх абсолютно заспокоїти: держава потурбується про тих, у кого сьогодні невисокий дохід, – наголосив Володимир Гройсман. – Адресно за кожного держава заплатить, хто потребує цієї допомоги. Але без корупційних схем, без взаємозаліків, без різності цін”.