05.02.2019 — 09:38

В.Лозовий: “Аеропорту Хмельницький”  – бути!

Як уже неодноразово наголошувалося, відновлення роботи Хмельницького аеропорту є одним із пріоритетів роботи облдержадміністрації. 2018 рік став переломним у цьому процесі, адже нарешті за підтримки обласної ради, яка у грудні 2017 року схвалила Програму відновлення та розвитку КП “Аеропорт Хмельницький” на 2018-2022 роки із загальним фінансуванням 724,5 млн. грн., підприємство почало відроджуватися.

У 2018 році за кошти обласного бюджету у сумі 3,5 млн.грн. розпочато поточний та капітальний ремонти злітно-посадкової смуги, контрольно-пропускного пункту, пожежного депо, адміністративного приміщення. Також було залучено близько 1 млн. грн з місцевих бюджетів та коштів суб’єктів господарювання. Окрім того, своє зацікавлення та готовність до фінансової підтримки висловлюють і в Хмельницькій міській раді.

Разом з тим, для подальшої реконструкції аеропорту потрібні дуже значні кошти, тому голова облдержадміністрації неодноразово звертався до центральних органів влади з проханням щодо підтримки цього важливого для області проекту на державному рівні.

Голова облдержадміністрації Вадим Лозовий, коментуючи це питання, зазначає: “Ми неодноразово зверталися до Кабміну, спілкувалися з високопосадовцями Міністерства інфраструктури. Ніхто не ставить під сумнів, що відновлення роботи аеропорту надасть новий поштовх економічному розвитку області, адже дозволить вирішити багато логістичних завдань та забезпечити як пасажирські перевезення для потенційних туристів, так і налагодити нові торговельні зв’язки. Ми бачили як, наприклад, у сусідній Білорусі завдяки налагодженому повітряному сполученню молокопереробне підприємство за кілька годин доставляє свіжу продукцію на прилавки супермаркетів Ізраїлю. Маємо в області достатньо потужних підприємств, які також можуть претендувати на успішну роботу в цьому напрямку.”

Питання щодо відновлення роботи Хмельницького аеропорту порушив під час свого візиту до області і Президент України Петро Порошенко, який зазначив, що у разі ініціативи місцевої влади та готовності вкладати кошти у його відродження, такий проект має усі шанси бути підтриманим на державному рівні.

Зважаючи на усе, у грудні 2018 році облдержадміністрація звернулася з відповідним листом до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням розглянути можливість включення до плану заходів Національної транспортної стратегії України до 2030 року пункту щодо проведення реконструкції аеродрому КП “Аеропорт Хмельницький”.

Днями з Міністерства інфраструктури до облдержадміністрації надійшла відповідь, у якій зазначено, що виконання робіт з реконструкції злітно-посадкової смуги комунального підприємства “Аеропорт Хмельницький”  на загальну суму 375 млн.грн. внесено окремим пунктом до проекту плану заходів на 2019-2021 роки з реалізації Національної транспортної стратегії України на період до 2030 року. Як зазначають у Міністерстві, наразі проект плану перебуває на погодженні в Кабміні.

“Це чудова новина. Я впевнений: “Аеропорту Хмельницький”  – бути! Робитиму і далі все від мене залежне, аби ця мрія мешканців області втілилася у реальність, ” – наголошує Вадим Лозовий.