05.02.2019 — 16:20

Стратегії регіонального розвитку 2021-2027: що мають зробити регіони в цьому році, щоб вийти на якісно новий рівень стратегічного планування

Сьогодні під головуванням першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслава Негоди відбулася он-лайн нарада з питань підготовки проектів регіональних стратегій розвитку на новий програмний період 2021-2027 роки. У центральній студії були присутні представники Мінрегіону, окремих центральних органів виконавчої влади, експерти програми «U-LEAD з Європою».

Від Хмельниччини участь у нараді взяли заступник голови адміністрації Світлана Павлишина, перший заступник голови обласної ради Неоніла Андрійчук та керівники окремих структурних підрозділів ОДА.

Основним питанням порядку денного стало обговорення основних завдань пов’язаних з розробленням регіональних стратегій розвитку на період 2021-2027 років.

Так, перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода зазначив, що найближчі 7 років ефективність розвитку кожного регіону значною мірою залежатиме від того, як саме буде побудований процес стратегічного планування у 2019 році. Тому в областях вже зараз мають приступити до підготовки регіональних стратегій розвитку на 2021-2027 роки та планів заходів з їх реалізації.

В’ячеслав Андронович зробив наголос на кількох важливих для регіонів складових у підготовці стратегічних документів. За його словами, перше, що мають зробити регіони – це провести ґрунтовний аналіз помилок, яких вони допустилися у попередніх стратегіях розвитку. Також система стратегічних планувальних документів регіонального рівня повинна повністю відповідати вимогам законодавства щодо державної регіональної політики (ДРП).

«Найбільша помилка попереднього періоду у тому, що регіони відбирали на фінансування проекти, спрямовані на освоєння коштів, а не на створення нових робочих місць та зростання доходів бюджетів. Ця помилка має свої причини. Деякі регіональні стратегії були неякісними, розробленими в кабінетній тиші, без врахування затвердженої методики та обговорення з представниками бізнесу та наукових закладів, органів місцевого самоврядування, регіональними експертами. І ще – відбір регіональними органами влади проектів на фінансування за кошти ДФРР, інших бюджетних програм не був спрямований на досягнення завдань регіональних стратегій. Така практика є неприйнятною і безперспективною», – зазначив В’ячеслав Негода.

Також він зазначив, що Мінрегіон найближчим часом планує отримати повноваження щодо надання висновків про відповідність обласних стратегій та планів заходів з їх реалізації вимогам нормативної бази, що дозволить спрямовувати державні та місцеві ресурси лише на ті проекти, які матимуть найбільший вплив на підвищення конкурентоспроможності регіонів, соціально-економічну інтеграцію і просторовий розвиток, а також ефективне управління регіональним розвитком.

Перший заступник Міністра повідомив, що Мінрегіон очікує створення в кожній області робочих груп, а також календарний план їх діяльності з тим, щоб до 1 грудня цього року вийти на розроблені проекти стратегій регіонального розвитку 2021-2027. Зі свого боку, Міністерство буде активно взаємодіяти і координувати процес розроблення зазначених стратегій.

В продовження наради, генеральний директор Директорату регіонального розвитку Мінрегіону Олена Бойко ознайомила учасників засідання із основними змінами до порядку та етапів підготовки стратегій, поточною ситуацією з формування робочих груп, переліком запланованих у 2019 році заходів з розроблення регіональних стратегій розвитку на новий програмний період 2021-2027 років.

Керівник Групи радників з провадження державної регіональної політики в Україні програми «U-LEAD з Європою» розповів про методологічну та організаційну підтримку розроблених регіональних стратегій розвитку програмою «U-LEAD з Європою».

Окремо учасники засідання обговорили питання щодо підготовки регіональних стратегій розвитку на період до 2027 року на засадах старт-спеціалізації.

За словами В’ячеслава Негоди, у систему стратегічного планування регіонального розвитку обов’язково має бути впроваджена смарт-спеціалізація.

Передбачається, що не менше, ніж одна стратегічна ціль регіональної стратегії повинна бути визначена на засадах смарт-спеціалізації та спрямована на інноваційний розвиток обмеженої кількості видів економічної діяльності регіону.

«Вибір таких пріоритетів повинен відбуватися із врахуванням світових ринкових та технологічних тенденцій інноваційного розвитку та сприяти пошуку тих напрямів економічної діяльності, які є конкурентоспроможними на рівні країни та у міжнародному масштабі», – зазначив перший заступник Міністра.

Він наголосив, що підхід смарт-спеціалізації неможливо впровадити, якщо в процесі підготовки регіональної стратегії виконавці не будуть дотримуватися затвердженої методики, особливо в частині широкого публічного обговорення пріоритетів розвитку з представниками інноваційного та експорто-орієнтованого бізнесу, науковців, агенцій регіонального розвитку.

«Якщо ми побачимо, що підготовка стратегій не буде відбуватися у відповідності до затвердженої методики, то регіону буде дуже складно отримати кошти на фінансування стратегій. Пам‘ятайте, що наступний шанс зробити регіональні стратегії кращими буде лише через сім років», – додав високопосадовець.

В продовження засідання, було заслухано представників обласних державних адміністрацій щодо питань підготовки проектів регіональних стратегій. Так, заступник голови адміністрації Світлана Павлишина проінформувала, що Хмельниччина теж включилася в процес розробки і старту нової стратегії регіонального розвитку на новий програмний період на основі смарт-спеціалізації.