07.02.2019 — 11:44

Обласна підсумкова нарада директорів закладів позашкільної освіти

Відповідно до плану роботи, Хмельницьким обласним центром науково-технічної творчості учнівської молоді  спільно з Хмельницьким обласним  інститутом  післядипломної педагогічної освіти за участю Департаменту освіти і науки облдержадміністрації 31 січня 2019 року  була проведена обласна нарада директорів закладів позашкільної освіти  на тему: «Підсумки роботи закладів позашкільної освіти області з науково-технічного, художньо-естетичного та соціально-реабілітаційного напрямів у 2018 році. Завдання на 2019 рік».

У заході взяли участь понад 40 осіб, директори закладів позашкільної освіти області з науково-технічного і  художньо-естетичного напрямів та відповідальні особи за позашкільну освіту даних напрямів в об’єднаних територіальних громадах.

Про підсумки роботи закладів позашкільної освіти області з науково-технічного напряму у 2018 році доповіла завідувач відділу науково-технічної творчості  обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді Оксана Шатайло.

Заслужений працівник освіти України, заступник директора з навчальної роботи обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді Наталя Жолобок проаналізувала роботу закладів позашкільної освіти області з художньо-естетичного та соціально-реабілітаційного напрямів за 2018 рік.

Сьогодні існує потреба в фахівцях та науковцях, які володіють не лише базовими теоретичними знаннями, а й мають певний практичний досвід. Саме тому методист науково-методичного центру виховної роботи та позашкільної освіти інституту післядипломної педагогічної  освіти  Надія Орловська, наголосила, що співпраця інституту  післядипломної педагогічної  освіти  із закладами позашкільної освіти спрямована на розширення спектру партнерських стосунків у галузі освіти і науки.

В ході наради відбувся дієвий обмін думками учасників заходу.

На завершення заступник директора – начальник управління професійної освіти та ресурсного забезпечення Департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації Антоніна Харчук зауважила, що на сучасному етапі слід докласти зусиль для поставлених перед позашкільниками області завдань, а саме:

забезпечити реалізацію права на безоплатну позашкільну освіту у випадках, визначених Конституцією та законами України;

здійснити модернізацію змісту позашкільної освіти, оновлення програм, розширення напрямків гурткової роботи;

сприяти розширенню спектру послуг для дітей.

забезпечити умови для здобуття освіти дітьми з особливими потребами з урахуванням індивідуальних потреб, можливостей, здібностей та інтересів;

забезпечити наскрізний процес виховання, що формує цінності та соціальні і громадські компетентності, спрямованого на утвердження у вихованцях патріотизму, особистої відповідальності за долю держави та рідного міста/села/громади.

працювати над оновленням, осучасненням матеріально-технічної бази;

продовжити системний внутрішній і зовнішній моніторинг якості позашкільної освіти;

забезпечити ефективне управління закладами в сучасних соціально-економічних умовах та результативність виступів вихованців на усіх рівнях.

За результатами  заходу усім присутнім педагогам були надані таблиці рівня досягнень районів, міст та об’єднаних територіальних громад області в обласних та всеукраїнських масових заходах з науково-технічного, художньо-естетичного та соціально-реабілітаційного напрямів за 2018 рік.