12.05.2016 — 15:47

Дієвість механізмів виходу на європейські ринки !!!

imagesУ Хмельницькій області продовжують активно впроваджуватись новітні методи налагодження зовнішньоторговельних зв’язків із партнерами з Європи та далекого зарубіжжя. Відповідно до запроваджених з 1 січня 2016 року нових умов торгівлі з країнами ЄС експортерам Хмельницької області митницею ДФС оформлено 630 сертифікатів з перевезення товарів EUR.1.

За умови подання митним адміністраціям країн ЄС сертифікатів з перевезення товарів з України за формою “EUR.1”, до товарів українського походження застосовуються пільги зі сплати мита. Сертифікат видається безоплатно у найкоротший термін, але не більше трьох робочих днів з дня, що настає після реєстрації заяви у митниці.

Для видачі митницею сертифіката з перевезення товарів з України за формою EUR.1 експортер або його уповноважена особа повинні пред’явити такі документи: заяву, що містить декларацію від експортера, за визначеною формою; заповнені відповідно до вимог Угоди електронна копія сертифіката та оригінал бланка сертифіката (у разі наявності його в експортера); документи, що підтверджують преференційне походження товарів з України, у разі якщо це перша поставка таких товарів до країн ЄС.

Сертифікат з перевезення товарів з України за формою EUR.1 видається під час або після здійснення експорту товару. Термін дії сертифіката складає 4 місяці.

З метою спрощення та прискорення процедури експорту товарів українського походження на ринки країн ЄС митні органи України продовжують надавати експортерам, які здійснюють відвантаження продукції згідно з зазначеною Угодою, статус уповноваженого (схваленого) експортера. Так, на Хмельниччині присвоєно статус уповноваженого експортера ще одному суб’єкту зовнішньоекономічної діяльності – ТОВ «Сіріус Екстружен» (м. Хмельницький), що спеціалізується на виробництві плівки та ПЕТ-преформ. Підприємство експортує товари преференційного походження до таких країн Європейського Союзу, як: Литва, Німеччина, Польща, Угорщина, Словаччина, Чехія. Також ТОВ «Сіріус Екстружен» постачає свою продукцію на ринок Білорусії.

Статус уповноваженого (схваленого) експортера дозволяє застосовувати преференційні ставки ввізного мита до товарів українського походження, які експортуються до країн – членів Європейського Союзу і відповідають вимогам Угоди з ЄС. Перевагою використання статусу уповноваженого (схваленого) експортера є те, що для отримання тарифних преференцій український експортер товару без оформлення сертифіката з перевезення форми EUR.1 самостійно, без залучення митниці, визначає та декларує походження товарів на комерційних товаросупровідних документах, що дозволяє прискорити процедуру експорту товару. При цьому строк дії статусу схваленого експортера не обмежений у часі.