08.02.2019 — 11:37

За підсумками 2018 року кількість нещасних випадків по області зменшилась на 12,5 %  

Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області проводиться постійна та систематична робота щодо профілактики виробничого травматизму. За 2018 рік страховими експертами з охорони праці відділень управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області було взято участь у 616 комісіях по перевірці знань працюючих; прийнято участь в опрацюванні та впровадженні системи управління охороною праці на 345 підприємствах області, у тому числі і на підприємствах з високим рівнем травматизму; проведено 329 перевірок підприємств, установ та організацій різних форм власності.

Для підвищення рівня профілактичної роботи службою страхових експертів з охорони праці відділень управління Фонду постійно проводяться наради, «круглі столи», зустрічі з трудовими колективами, розробляються заходи щодо покращення умов праці та усунення існуючих небезпек та ризиків виникнення нещасних випадків.Ефективне здійснення профілактичних заходів щодо запобігання нещасним випадкам на виробництві сприяють зменшенню травматизму в області.

За офіційними даними упродовж 2018 року управлінням виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області зафіксовано 112 страхових нещасних випадків, що на 12,5% менше, ніж у 2017 році. Професійні захворювання внаслідок шкідливих виробничих факторів відділом профілактики страхових випадків управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області зафіксовані не були. Показник смертельних нещасних випадків на виробництві за підсумками 2018 року зменшився на 43%, загалом смертельно травмовано 8 осіб проти 14 у 2017 році.

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області для потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання здійснює такі виплати:

1) допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

2) одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;

3) щомісячну страхову виплату в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого;

4) страхову виплату потерпілому у розмірі його середньомісячного заробітку при тимчасовому переведенні його на легшу нижчеоплачувану роботу;

5) щомісячну страхову виплату особам, які мають на неї право в разі смерті потерпілого;

6) відшкодування вартості ритуальних послуг, пов’язаних з похованням.

Крім того, у разі настання страхового випадку за кошти Фонду соціального страхування України здійснюється надання медичних і соціальних послуг. Зокрема, фінансується лікування всіх прямих наслідків страхового випадку до відновлення здоров’я або упродовж усього життя потерпілого у разі визначеної в цьому потреби, проходження курсу оперативної реабілітації на базі санаторно-курортних закладів, проведення досліджень, здійснення оперативних втручань, ендопротезування, протезування, забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення тощо.