11.02.2019 — 17:44

В. Лозовий: Сьогодні ми є свідками того, що  медична реформа в дії

Учора, 11 лютого, у м. Дунаївці відбулося дві знакових події – відкриття відділення гемодіалізу – філії обласного центру екстракорпоральної детоксикації Хмельницької обласної лікарні на базі Дунаєвецької ЦРЛ та капітально відремонтованого кардіологічного відділення.

Привітати дунаєвчан та колектив лікарні з цією довгоочікуваною подією завітали голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий, депутат обласної ради Уляна Ткаченко, керівники району та ОТГ, громадськість.

Центр гемодіалізу забезпечуватиме лікуванням жителів Дунаєвецького та Новоушицького районів. Відомо, що на цій території проживають 19 жителів, які потребують такого лікування, і їм щоразу необхідно було долати довгий шлях до найближчого гемодіалізного відділення.

У  вітальній промові голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий, відмітив, що 2018 рік став початком докорінної реформи усієї системи медицини. Сьогодні ми є свідками того, що  медична реформа  в дії. По свій Україні будуються сотні нових амбулаторій, з них 27, оснащених новою технікою, з швидкісним інтернетом, житлом та автомобілем для лікаря, будуються на Хмельниччині. Це справді європейський підхід до надання медичних послуг на селі, зазначив очільник області.

«Завдяки ініціативі Президента України Петра Порошенка, сьогодні ми маємо можливість відкривати медичні заклади, відділення у районних центрах та містах. А це в свою чергу, сприяє наданню якісних медичних послуг і  доступності їх для сільського населення», – додав Вадим Миколайович.

Голова адміністрації висловив сподівання, що відкриття гемодіалізного центру значно полегшить життя пацієнтів, як в частині зекономленого часу, так і в фінансовому питанні.

В продовження урочистостей, учасники заходу оглянули щойно реконструйоване кардіологічне відділення у тій же Дунаєвецькій ЦРЛ. Голова обласної державної адміністрації висловив надію, що проведення таких заходів дасть можливість покращити умови стаціонарного лікування кардіологічних хворих та якість медичної допомоги хворим кардіологічного профілю у районі.

Довідково: Для покращення комфортних умов перебування хворих, які лікуються у кардіологічному відділенні Дунаєвецької ЦРЛ, обласною державною адміністрацією у 2018 році було підтримано пропозицію щодо проведення капітального ремонту цього відділення відповідно до розробленої проектно – кошторисної документації за рахунок коштів ДФРР.

Загальна кошторисна вартість проекту склала 2 млн. 025,549 тис. грн., в т. ч.  будівельні роботи – 1525,5 тис. грн. та інші витрати – 500,049 тис. грн.. Вжито необхідних управлінських заходів: проведено експертизу зведеного кошторисного розрахунку вартості об’єкта філією ДП «Укрдержбудекспертиза» у Хмельницькій області, за результатами якої отримано експертний звіт від 08.02.2018 за № 23-00886-17, проект затверджений рішенням сесії Дунаєвецької районної ради від 26.02.2018 за № 14-20/2018.

З бюджету ЦРЛ на проектування виділено 26,854 тис. грн. та на проведення експертизи – 6,592 тис. грн.. Вартість власне капітального ремонту склала 1992,103 тис. грн.. На виконання ремонту з районного бюджету виділено 269,4 тис. грн., використано 268,9 тис. грн. та з ДФРР  виділено 1722,7 тис. грн.,  використано 1718,3 тис. грн..

За рахунок благодійних коштів було придбано інвентар – холодильник, 4 кондиціонери та тумбочки палатні на загальну суму 52,0 тис. грн..

В процесі капітального ремонту кардіологічного відділення замінено систему водопостачання, каналізації та опалення. Всі палати оснащені окремими туалетами, умивальниками та забезпечені постачанням  киснем. Також проведено: заміну  дверних блоків, покриття підлоги з керамічних плиток, облицювання поверхні стін та стелі, монтаж-сантехнічні роботи, прокладання повітроводів (вентиляція), внутрішні електричні мережі (електроосвітлення), зовнішнє та внутрішнє оздоблення, перепланування палат (перегородками), встановлення кондиціонерів в 4 палатах та пожежна сигналізація.

Кардіологічне відділення Дунаєвецької  ЦРЛ розраховане на 25 ліжок. Облаштовано 10 функціональних ліжок. В структурі відділення функціонує палата  інтенсивної терапії. Відділення оснащене апаратом для цілодобового спостереження, електрокардіографом, апаратом добового моніторування електрокардіограми та артеріального тиску. До кожного ліжка підведена подача кисню та система зв’язку з черговим постом медсестри за допомогою «тривожної кнопки».

Довідково: в Хмельницькій області отримують лікування нирково-замісною терапією у вигляді програмного гемодіалізу 282 пацієнтів. Зазначене лікування у обласному центрі екстракорпоральної детоксикації і гемодіалізу Хмельницької обласної лікарні, в структурі якого функціонувало 4 філії: на базі Кам’янець-Подільської міської лікарні, Шепетівської, Старокостянтинівської та Славутської ЦРЛ.

П’ята діалізна філія відкривається на базі Дунаєвецької ЦРЛ, де планується лікування методом гемодіалізу 19 жителів м. Дунаївці, Дунаєвецького та Новоушицького районів. Передбачена організація роботи філії у 2 діалізні зміни.

Діалізне відділення розраховане на 6 ліжок, що оснащені ТОВ «Гамбрамед», якою було надано в оренду 5 апаратів штучної нирки, з них 2 апарати новітньої моделі та 3 апарати передано з Кам’янець-Подільської філії.

Виконано монтаж, встановлення, наладка, запуск, діагностика обладнання, навчання персоналу представниками ТОВ «Гамбрамед». Проведено технічні іспити обладнання. У штатних режимах відхилень від заданих параметрів не виявлено.

Для відкриття діалізної філії у Дунаєвецькій ЦРЛ підготовлено переобладнане приміщення з ремонтом на що використано близько 400 тис. грн., та освоїнно близько 4 млн. грн. на придбання медичного і м’якого інвентарю. На ремонтні роботи також залучено кошти місцевих об’єднаних територіальних громад в загальній сумі 1 млн. 346,3 тис. грн.: Дунаєвецької  ОТГ в сумі 901,4 тис. грн., станція-Дунаєвцької ОТГ – 182,4 тис. грн., Смотрицької ОТГ – 112,5 тис. грн., Новоушицької ОТГ – 150,0 тис. грн..

Також надана благодійна допомога на суму 52,9 тис. грн.  від підприємців Дунаєвецького та Новоушицького районів.

Крім того, надані благодійні кошти від ТОВ «Діалайф» на укомплектування відділення в сумі 164,4 тис. грн..

На придбання медичного обладнання використано 116,5 тис. грн., інші кошти були використані на облаштування кабінетів у відділенні: меблі (на суму 20,9 тис. грн.), м’який інвентар (11,5 тис. грн.), побутову техніку (15,8 тис. грн.).

До структури Дунаєвецької філії входять 2 діалізних зали, водоочисна, кімнати інженерно-технічного персоналу, для переодягання хворих, відпочинку для шоферів, для чистої та брудної білизни, кабінети завідувача, лікарів, старшої медичної сестри, 2 санвузли, склад, електрощитові, кладова.

За штатним розписом у відділені працюватимуть: лікарі нефрологи (2,25 штатних посади), старша сестра медична, сестри медичні (4,0 штатні посади), сестра господиня, молодші сестри медичні (2,0 штатні посади), інженер та технік.

В Дунаєвецькій діалізній філії планується проведення на рік близько 3000 процедур гемодіалізу та гемодіафільтрації загальною вартістю 4,5 млн. грн..

Організація діалізної філії значно зменшить витрати місцевого бюджету на транспортування діалізних хворих та розвантажить Кам’янець – Подільську філію, де раніше такі хворі отримували лікування замісною нирковою терапією.