13.02.2019 — 10:01

Мінрегіон посилив відповідальність експертних організацій

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України посилило відповідальність експертних організацій. Відтак тепер за неякісну підготовку та надання експертних звітів вони можуть бути позбавлені свого статусу. Відповідні зміни затверджені наказом Мінрегіону від 31.10.2018 № 288 “Про внесення змін до наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 15 серпня 2017 року № 204”. Він був опублікований в Інформаційному бюлетені Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №1/2019.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

“Експертиза грає дуже важливу роль на стадії проектування і будівництва об’єктів. І саме від її якості у багато чому залежить безпека майбутніх будівель. Щоб підвищити якість розроблення проектної документації, сьогодні вкрай необхідно підвищувати професіоналізм експертів і їх відповідальність у наданні експертних звітів. Для цього ми вдосконалили критерії, яким мають відповідати такі організації. Тепер за неякісну підготовку і надання експертних звітів вони можуть позбавлятися свого статусу. Відповідні перевірки будуть проводитися представниками Держархбудінспекції, які будуть інформувати Мінрегіон про її результати для прийняття відповідних рішень”, — сказав він.

За словами Парцхаладзе, це також сприятиме мінімізації можливих корупційних ризиків.

Згідно з наказом, одним із головних критеріїв, яким мають відповідати експертні організації, є дотримання законодавства у сфері містобудівної діяльності, ДБН, стандартів та інших нормативних актів при підготовці та наданні експертних звітів. Відповідно до цього критерію Держархбудінспекція здійснюватиме перевірки експертних організацій щодо дотримання цих вимог у наданих ними звітах.

Наказ набрав чинності 21 грудня 2018 року.

 

За інформацією відділу містобудування та архітектури облдержадміністрації