14.02.2019 — 11:43

В. Лозовий: Здоров’я  наших громадян – одна з головних турбот влади і суспільства  

На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий під час розширеного засідання обласного формулярного комітету при Департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації.

До участі у нараді також долучилися заступник голови адміністрації Світлана Павлишина, народний депутат України Андрій Шинькович, директор Департаменту Яків Цуглевич, члени обласного формулярного комітету ДОЗ ОДА, голови фармакотерапевтичних комісій ЛПЗ області, особи, котрі в ЛПЗ відповідають за надання карт-повідомлень про побічні реакції лікарських засобів в автоматизованій інформаційній системі фармаконагляду, заступники головних лікарів з лікувальної роботи, представники ЦПМСД області.

Відкриваючи засідання Вадим Лозовий зазначив, що у 2019 році продовжуватиметься втілення в життя реформ, які наразі тривають в країні. «Сьогодні держава визначила  галузь  охорони  здоров’я  другою  після  армії, де негайно потрібні зміни, і активно її реформує. Звичайно на початку впровадження реформи були ті, які не вірили в її реалізацію, а сьогодні я хочу подякувати вам за те, що Хмельницька область уже підписала 75% декларацій, і це ваша заслуга», – сказав Вадим Миколайович.

Очільник області закликав лікарів не зупинятися на досягнутому, а працювати далі, аби найближчим часом досягнути показника 100 %.

«Для Президента України, Уряду та обласної влади питання здоров’я нашої нації є вкрай важливим. Тому хотілося б, щоб серед молоді було більше пропаганди спорту та здорового способу життя. Ви тепер не просто лікарі, а наставники в цьому напрямку», – наголосив голова адміністрації.

На завершення, очільник області побажав присутнім здоров’я, миру, наснаги та запевнив, що обласна влада зажди відкрита для співпраці та готова підтримати кожного у всіх добрих починаннях.

В продовження засідання, заступник голови обласного формулярного комітету ДОЗ ОДА, співробітник регіонального відділення ДП «Державний експертний центр МОЗ України» Антон Оголь проаналізував подання карт-повідомлень про побічні реакції лікарських засобів від ЛПЗ області за 2018 рік, у т.ч. в автоматизованій інформаційній системі з фармаконагляду. Зокрема, фахівець повідомив, що в країні існує кілька закладів, чиї лікарі недостатньо здійснюють фармакологічний нагляд. Так, протягом минулого року не подали повідомлень про побічні реакції лікарських препаратів обласний наркологічний диспансер, обласна стоматологічна поліклініка, Хмельницький міський перинатальних центр, Дунаєвецький, Ізяславський, Летичівський та Меджибізький центри ПМСД, деякі інші заклади. Також не достатньо здійснюють фармакологічний нагляд Голозубинецька облтублікарня, обласна психіатрична лікарня № 2, Кам`янець-Подільська і Теофіпольська ЦРЛ, Кам`янець-Подільський та Хмельницький районний центри ПМСД і Чемеровецький ЦПМСД.

У той же час, лідерами за кількістю подання відповідних карт про побічні реакції лікарських засобів за минулий рік є Хмельницький обласний протитуберкульозний диспансер, Хмельницька обласна лікарня, Шепетівська ЦРЛ, Хмельницька облпсихлікарня № 1 та Городоцький центр ПМСД.

Чи справно ЛПЗ подають інформацію про несприятливі події після імунізації проаналізував головний епідеміолог Департаменту охорони здоров’я Олександр Мирний.

Секретар обласного формулярного комітету, провідний спеціаліст відділу моніторингу та розвитку охорони здоров’я ДОЗ Наталія Живуліна провела тематичний тренінг щодо особливостей надання карт-повідомлень про побічні дії ЛЗ.

Головний позаштатний спеціаліст з надання стаціонарної допомоги Тетяна Полончук провела робочу нараду із заступниками головних лікарів з лікувальної роботи.