14.02.2019 — 14:50

Хмельниччину з робочим візитом відвідала Голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна

14 лютого у приміщенні Хмельницької ТПП, в рамках робочої поїздки на Хмельниччину, Голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна взяла участь у семінарі «Відкриті дані і регуляторна політика органів місцевого самоврядування».

Захід організований ДРС спільно з Хмельницьким Центром розвитку місцевого самоврядування в рамках проекту U-LEAD з Європою «Підтримка децентралізації в Україні» для представників місцевих органів влади та місцевого самоврядування Хмельниччини.

Нагадаємо, у 2018 році набули чинності ініційовані громадськістю та підтримані ДРС, зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 21.10.2015 № 835, якою затверджено Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних. Тобто регулярні органи мають оприлюднювати на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних і на власних сайтах проекти рішень, що підлягають обговоренню, та  інформацію, визначену законодавством про засади державної регуляторної політики.

На початку травня 2018 року ДРС підтримала громадську ініціативу проекту «Регуляторна мапа України», що передбачає створення інформаційно-аналітичної системи, яка забезпечуватиме автоматизований збір, обробку та поширення інформації про регуляторну діяльність органів місцевого самоврядування, задля більш широкого залучення до неї громадськості та бізнесу, здійснення регуляторного нагляду в напівавтоматичному режимі та виявлення неефективних і корупціогенних рішень, з метою усунення бар’єрів економічного розвитку регіонів.

«Неналежне дотримання регуляторних процедур сьогодні для органів місцевого самоврядування може стати причиною судових оскаржень рішень завтра. Зважаючи на нагальність і важливість цих питань Хмельницький Центр розвитку місцевого самоврядування організовує цей семінар спільно з Державною регуляторною службою України», – зазначив директор Хмельницького центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Яцковський.

Однією з ключових проблем використання відкритих даних є їх якість, і за ініціативи проекту «Регуляторна мапа України», ДРС разом з експертами Програми «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах»/TAPAS було розроблено перші в Україні стандарти наборів відкритих даних регуляторних органів та запропоновано готове рішення для виконання вимог законодавства майже 10-ти тисячам регуляторних органів.

«Державна регуляторна служба України пропонує готове рішення всім регуляторним органам для оприлюднення регуляторних відкритих даних, кінцевою метою якого є прискорення місцевого економічного розвитку. Для ефективного обміну інформацією про регуляторну діяльність між розпорядниками та користувачами даних ми пропонуємо застосовувати рекомендації ДРС. Вони містять прості та зрозумілі інструкції щодо оприлюднення наборів на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних, для підвищення їх якості та створення програмного забезпечення, що їх використовує. А для полегшення оприлюднення стандартизованих наборів регуляторних відкритих даних вже функціонує онлайн-сервіс «Open Data Публікатор», – розповіла Голова ДРС Ксенія Ляпіна.

«Україна всього три роки тому приєдналася до Міжнародної хартії відкритих даних, але її динаміка у цій сфері насправді вражає. Дуже важливо максимально використовувати сучасні технології для підвищення ефективності процесів управління як на центральному, так і на місцевому рівнях, і ми вдячні за надану можливість поспілкуватись про перебіг цифровізації у сфері державної регуляторної політики з представниками органів місцевого самоврядування Хмельниччини», – зазначив тренер семінару, експерт з регуляторної політики та адвокації, член Громадської ради при Державні регуляторній службі України, керівник проекту «Регуляторна мапа України» Олександр Пліва.

«Місцеві регуляції створюють щонайменше третину адміністративного навантаження на малий та середній бізнес. Тому питання їх удосконалення, напрацювання ефективних та не обтяжливих для бізнесу рішень, є ключовим для успішного економічного розвитку регіонів, особливо для фахівців, що опікуються цим у муніципалітетах та ОТГ», – додала тренер семінару, експерт з аналізу політики,  координатор програм МБО «Фонд Східна Європа», залучений експерт Адвокаційно-аналітичного центру «Львівський регуляторний хаб» при Школі управління УКУ Віра Недзведська.

Враховуючи актуальність використання таких стандартів регуляторними органами, за підтримки партнерів, ДРС проводить низку навчальних заходів щодо їх впровадження.  Під час них учасники можуть ознайомитись з положеннями стандартів та дізнатись про можливості використання онлайн-сервісу OpenDataПублікатор для спрощення належного виконання вимог законодавства щодо оприлюднення на Єдиному державному порталі відкритих даних data.gov.ua наборів відкритих даних регуляторних органів.

Отже, під час семінару учасники могли дізнатись: про регуляторну політика як інструмент активізації економічного розвитку громади; інструменти для оприлюднення публічної інформації про регуляторну діяльність органів місцевого самоврядування у форматі відкритих даних; розробку якісних регуляторних актів; місцевий регуляторний перегляд, як спосіб оздоровлення бізнес-клімату на засадах діалогу.

В продовження візиту на Хмельниччину, Голова ДРС зустрілася з головою обласної державної адміністрації Вадимом Лозовим та у форматі “круглого столу” обговорили проблемні питання надрокористування.