18.02.2019 — 09:11

У м. Славута урочисто відкрили першу в Україні лінію автоматичного висіву насіння хвойних порід

15 лютого у державному підприємстві «Славутське лісове господарство» урочисто відкрили першу в Україні поточно-автоматичну лінію для точного висіву насіння фірми Urbinati (Італія).

На урочистому відкритті були присутні: заступник голови Держлісагентства Володимир Бондар, голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий, народний депутат України Роман Мацола, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Петро Пешко, голова Славутської районної ради Леонід Радзивілюк, голова  Славутської ОТГ  Василь Сидор, голова ДП  «Славутське лісове господарство» Віктор Сапожник, керівники лісогосподарських підприємств Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства, керівники структурних підрозділів ДП «Славутське лісове господарство», представники ЗМІ  та інші.

Виступаючи перед присутніми заступник голови Держлісагентства Володимир Бондар відзначив лісівників Хмельниччини за новаторський підхід та досягненні успіхи, за підтримку лісогосподарських підприємств півдня й сходу України. Він також розповів про внесок лісівників до бюджету країни, зупинився на проблемах, які перешкоджають розвитку лісового господарства.

Відзначив ефективну роботу лісівників краю і голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий. Він наголосив, що лісове господарство є важливою складовою розвитку економіки Хмельниччини.

«Приємно, що сьогодні над реформуванням лісового господарства працюють і лісівники області. Переглядають підходи у використанні лісових ресурсів відповідно до європейських стандартів ведення лісового господарства. Забезпечують виконання Указу Президента України щодо розвитку лісового господарства, раціонального природокористування та збереження об’єктів природно-заповідного фонду. Адже дуже важливими сьогодні є питання підтримання екологічної рівноваги природного середовища в нашій області і роль працівників лісового господарства надзвичайно велика», – зазначив Вадим Миколайович.

Голова адміністрації висловив сподівання, що запровадження нових технологій допоможе частково розв’язати проблему всихання лісів, оновити насадження і перейти до вирощування лісів в умовах, наближених до природи.

В свою чергу, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Петро Пешко зазначив, що підвідомчі підприємства активно переходять на сучасні європейські методи вирощування лісу, освоюють новітні технології. Відкриття лінії автоматичного висіву ще одне цьому підтвердження. Петро Степанович подякував керівництву Держлісагентства та області, народним депутатам за підтримку і запевнив, що очолювана ним команда повсякчас дбатиме про розвиток лісового господарства.

Директор Славутського лісгоспу Віктор Сапожнік підкреслив, що нова лінія – це інвестиція в майбутнє, її введення дасть можливість створювати нові насадження з високою якістю,  посадковий матеріал матиме поліпшені властивості.

В продовження заходу, Віктор Сапожнік і Петро Пешко розповіли про роботу обладнання і його можливості. Потім господарі показали павільйон для притінення та автоматичного зрошення сіянців площею 1700 квадратних метрів, холодильні камери для зберігання насіння, посадкового матеріалу, де підтримуються оптимальна вологість і температура. Нова лінія розрахована на щорічне  вирощування 500 тисяч сіянців із закритою кореневою системою. Згодом її планують розширити та поставити вирощування на конвеєр, забезпечивши таким чином всю область садивним матеріалом із закритою кореневою системою.

Впровадження інтенсивних методів вирощування садивного матеріалу із застосуванням різних видів добрив і препаратів дає можливість (в стислі строки, протягом року) отримати крупномірний садивний матеріал, який при висаджуванні не втрачає енергії та інтенсивності росту, оскільки зберігається цілісність кореневої системи і оптимальний баланс між корінням та наземною частиною.

Висока приживлюваність та збереженість (90-95%)  лісових культур, створених з використанням садивного матеріалу із  закритою кореневою системою, дасть змогу: розширити терміни  садіння, проводити садіння навіть у липні  садивним  матеріалом, вирощеним у поточному році;  скоротити терміни вирощування лісових культур до переведення їх у вкриті лісовою рослинністю землі та підвищити їхню якість. Кращий ріст лісових культур та швидке їх зімкнення сприятиме більш швидкому та інтенсивному відновленню  лісового середовища на зрубах.

Завершився захід виробничою нарадою з керівниками лісогосподарських підприємств Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства, керівниками структурних підрозділів ДП «Славутське лісове господарство».