13.05.2016 — 11:13

В Дунаєвецькому районі здійснено усі першочергові заходи щодо профілактики та нерозповсюдження африканської чуми свиней

У зв’язку з надзвичайною ситуацією, яка виникла у Дунаєвецькому районі, а саме виявлення ДНК вірусу африканської чуми свиней у с. Гірчична, під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка проведено позапланове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації.

До участі у засіданні були запрошенні заступник завідувача науково-дослідного відділу епізоотичного моніторингу ДНДІЛДВСЕ Валентин Свідерський, в.о. начальника головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Олександр Садов’юк, члени комісії та голови Дунаєвецької, Віньковецької, Новоушицької, Кам’янець-Подільської та Ярмолинецької райдержадміністрацій.

IMG_1240

Відкриваючи засідання Володимир Ілліч повідомив, що наразі здійснено усі першочергові заходи щодо профілактики та нерозповсюдження африканської чуми свиней. Зокрема, проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Дунаєвецькій райдержадміністрації, на якій визначили рівень надзвичайної ситуації та затвердили ряд карантинних заходів.

Наразі проводяться першочергові технічні заходи і моніторинг, виставлено карантинні пости зі знезараження транспорту, одягу і взуття людей, оскільки африканська чума не піддається лікуванню і профілактиці, єдиний спосіб запобігти поширенню зарази – спеціальна дезінфекція.

Також створено дві групи, які займаються переписом та утилізацією свиней в господарствах та визначено в радіусі 3-х км зону утилізації поголів’я і 20-ти км зону нагляду.

За словами в.о. начальника головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Олександра Садов’юка: «Для людей ця хвороба не несе загрози, але людина може перенести її на одягу, руках чи взутті, для того і встановили карантинні пости. Але цей вірус небезпечний для свиней, оскільки швидко поширюється й не виліковується. Тому з метою нерозповсюдження потрібно провести забій та спалювання свиней».

Зараз в зоні спалаху захворювання проводять всі необхідні заходи по локалізації збудника хвороби.

IMG_1241