19.02.2019 — 20:31

Світлана Павлишина поспілкувалася з медпрацівниками Віньковеччини

Сьогодні заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина спільно з директором Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Яковом Цуглевичем провела робочу зустріч із працівниками Віньковецього Центру ПМСД та Віньковецької центральної районної лікарні. До участі в розмові долучилися голова Віньковецької райдержадміністрації Олександр Коцемір, головний лікар Віньковецької ЦРЛ Сергій Ковальський, головний лікар КНП «Віньковецький ЦПМСД» Лариса Заблотовська.

У ході спілкування Світлана Павлишина проаналізувала ті зміни, що сьогодні відбуваються у сфері охорони здоров’я, та розповіла медичним працівникам про основні етапи реформи, що чекають галузь у 2019 році.

Як зазначила посадовець, 2018 рік показав важливість та значимість для пересічних громадян медичної реформи. Ця сфера, за словами Світлани Андріївни, уже давно потребували системних глибоких змін, покращення фінансування та уваги урядовців. Успіх кампанії “Обери свого лікаря”, яка стартувала у квітні 2018 року, в Україні в цілому та на Хмельниччині зокрема свідчить про те, що незважаючи на критику та супротив з боку окремих політиків та медиків, наші люди повірили у позитивні зміни. Недарма уже на сьогодні майже три чверті подолян обрали свого лікаря.

Посадовець зауважила, що і лікарі уже змогли на власні очі впевнитися в дієвості цих змін. Адже після завершення процесу автономізації заклади мережі первинної медичної допомоги перейшли на нову модель фінансування “Гроші йдуть за пацієнтом”  через Національну службу здоров’я. Вперше за довгий час лікарі первинки отримали гідні заробітні плати.

Світлана Павлишина додала, що це обнадійливий початок, а подальші етапи реформування медичної сфери принесуть такі ж гарні результати. Вона зауважила, що уже найближчим часом зміни розпочнуться і на вторинному рівні, адже процес автономізації комунальних закладів триває, і ті, хто активно включиться у цей процес, уже з липня 2019 року зможуть отримувати додаткові кошти від НСЗУ безпосередньо за лікувальні послуги, надані кожному пацієнту. В свою чергу, пацієнти, які звертатимуться за направленням сімейного лікаря, гарантовано отримають набір безоплатних медичних послуг на вторинному рівні, маючи при цьому можливість обирати заклад та спеціаліста.

Також заступник голови облдержадміністрації нагадала присутнім, що минулого року в державі розпочато активну реалізацію програми Президента України  “Доступна медицина”, метою якої є забезпечення належного рівня надання медичної допомоги  для мешканців сільської місцевості та її доступності. Вона зазначила, що в області розроблено спроможну мережу закладів ПМД, що враховує особливості кожної місцевості та дозволить наблизити послуги лікаря до сільського жителя. В рамках реалізації програми в області розпочато будівництво 27 нових амбулаторій, що будуть обладнані сучасними приладами та забезпечені автотранспортом. Одна з таких амбулаторій будується і на Віньковеччині – у с.Петрашівці.

Як зауважила Світлана Андріївна, наразі вживаються заходи, аби забезпечити новим обладнанням та транспортом уже існуючі амбулаторії. Не менш важливим посадовець назвала і питання забезпечення доступу лікарів амбулаторій до мережі Інтернет, що вже у найближчому майбутньому надасть змогу впровадити систему телемедицини, коли сімейний лікар зможе отримати консультацію вузького спеціаліста, не відходячи від робочого місця. Саме завдяки інтернет-зв’язку він передаватиме дані аналізів чи інструментальних досліджень фахівцю, що перебуває за сотні кілометрів звідси, та зможе почути його професійну думку.

У продовження зустрічі Яків Цуглевич розповів детальніше про нововведення, що будуть уже найближчим часом впроваджуватися у медичній галузі, зокрема, про зміни у порядку фінансування урядової програми “Доступні ліки”, введення електронного рецепта та електронного направлення сімейного лікаря до лікаря вторинної ланки, тощо.

Підсумовуючи, Світлана Павлишина висловила упевненість, що реформування медичної галузі є вимогою часу, а зміни, що відбулися у цій сфері за останній час, дозволять кожному мешканцю області отримувати якісну та гарантовану державою медичну допомогу.