20.02.2019 — 11:47

Кращих юних дослідників області визначено

Невід’ємною складовою роботи з обдарованою молоддю є пошук та підтримка талановитих дітей. Участь у шкільних та районних наукових товариствах Хмельницького територіального відділення Малої академії наук України є тим стартовим майданчиком, який дає школярам перший досвід наукової діяльності, пошуку креативних рішень і презентації власних досягнень. Саме Мала академія наук об’єднує таких розумних і талановитих юнаків та дівчат! Головним показником досягнень юних дослідників є щорічний Всеукраїнський конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів.

Всеукраїнський конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук є доробком інтелектуальних та творчих ідей і досягнень, здорової конкурентної боротьби, яка спрямована на розвиток творчої особистості, продовження традицій славетних науковців Хмельниччини.

Упродовж грудня 2018 року та січня 2019 року було проведено І етап Всеукраїнського конкурсу-захисту, науково-дослідницьких робіт, у якому взяв участь 1481 юний дослідник області, 495 із них стали учасниками ІІ (обласного) етапу конкурсу-захисту.

Цьогоріч ІІ етап конкурсу-захисту на теренах області проходив у 3 тури:

з 21 січня по 15 лютого 2019 року – заочне оцінювання науково-дослідницьких робіт;

30 січня, 01, 05, 06, 08 лютого 2019 року– оцінювання навчальних досягнень з базових дисциплін (в on-line режимі);

16 лютого 2019 року–захист науково-дослідницьких робіт.

Найголовніше інтелектуальне змагання для учнів-членів Хмельницького територіального відділення Малої академії наук України 16 лютого 2019 року традиційно відбувалося на базі Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії.

Захід розпочався з інструктивної наради із членами журі. Відкрив нараду директор Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді, Заслужений працівник освіти України Гончарук Григорій Макарович, який зауважив, що саме конкурс-захист в системі роботи Малої академії наук України за своє значущістю є не лише найголовнішим та вагомішим заходом, а й рейтинговим на всіх етапах його проведення. І саме тому потрібно докласти максимум зусиль для того, щоб кожен учасник заходу відчув підтримку роблячи свої перші наукові дослідження.

З вітальним словом до членів журі звернулися президент Хмельницького територіального відділення МАН, ректор Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, доктор педагогічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки Шоробура Інна Михайлівна .

На основних моментах проведення заключного етапу і підведення підсумків ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Хмельницького територіального відділення МАН у поточному навчальному році присутніх ознайомила Гаєвська Марія Володимирівна, заступник директора з навчально-методичної роботи Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді, керівник Хмельницького територіального відділення Малої академії наук України.

Здобувачі освіти з усіх куточків нашої області захищали свої доробки і доводили поважним членам журі наукову доцільність одержаних результатів, вели наукові баталії.

Напружена робота та хвилювання слухачів, їх керівників, батьків, учителів залишилися позаду, але горизонти наукової діяльності тільки почали відкриватися перед юними дослідниками.

Захист наукових робіт на обласному етапі відбувався у 12 відділеннях, 63 наукових секціях.

Надзвичайно приємно, що багато учнів, які брали участь у конкурсі минулого року, продовжили працювати над обраними темами та суттєво вдосконалили їх. Також можна було бачити багато нових облич юних науковців, сповнених ентузіазму підкорювати наукові вершини.

Варто відзначити належний рівень захисту науково-дослідницьких робіт: високу культуру мовлення конкурсантів, чіткість і грамотність викладення матеріалу, уміння вести дискусію, дотримання регламенту. Захист науково-дослідницьких робіт супроводжувався презентаційними матеріалами.

Серед 495 учасників, журі обрало 41 – найдостойнішого (учасники, які посіли І місця), із змістовно презентованими, ґрунтовними науковими дослідженнями, які братимуть участь у ІІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України.

Проведений захід ще раз підтвердив, що основними завданнями його є: реалізація здібностей талановитих учнів, підвищення їх інтересу до поглибленого вивчення навчальних дисциплін, раннє виявлення навичок дослідницької роботи, робить нашу молодь відкритою до нових знань, грамотною, компетентною, творчою, дає поштовх до самовдосконалення та майбутньої успішної професійної діяльності.

То ж бажаємо усім переможцям та учасникам конкурсу-захисту – тепла і любові, миру і добробуту, віри у власні сили та впевненості у завтрашньому дні.

А 41 найдостойнішому – нових і гарних звершень на ІІІ (фінальному) етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт. Нехай формула успіху ніколи не залишає наших юних дослідників на благо нашої славної Хмельниччини.