21.02.2019 — 14:47

За 2018 рік вдалось повністю ліквідувати борги на 9 підприємствах області на суму понад 7 млн. гривень

Сьогодні під головуванням першого заступника голови адміністрації Володимира Кальніченка проведено засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

До участі у засіданні були запрошенні члени обласної тимчасової комісії, представники правоохоронних органів, представники Білогірської, Кам’янець-Подільської, Полонської райдержадміністрацій та міст Кам’янець-Подільський, Шепетівка, Хмельницький.

З першого питання про стан погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах-боржниках області доповів заступник директора Департаменту соціального населення облдержадміністрації Володимир Паламарчук, який наголосив, що протягом 2018 року питання виплати боргів із заробітної плати, її рівня знаходилися на постійному контролі облдержадміністрації. Так, за результатами діяльності місцевих та обласної тимчасових комісій, заслуховування керівників підприємств-боржників вдалось повністю ліквідувати борги на 9 підприємствах області у сумі 7 млн. 401 тис. гривень.

Зокрема, повністю ліквідовано борги по: Шепетівській Центральній районній лікарні (м. Шепетівка) – на 5275 тис. рн..; Старокостянтинівському комунальному підприємстві по експлуатації теплового господарства «Тепловик» (м. Старокостянтинів) – 822 тис. рн..; Кам’янець-Подільська міська стоматологічна поліклініка (м. Кам’янець-Подільський) – 676 тис. рн..; ПАТ «Кам’янець-Подільськавтоагрегат» (м. Кам’янець-Подільський) –  172 тис. рн..; Комунальному підприємстві «Управляюча муніципальна компанія «Заріччя» (м. Хмельницький) – 143 тис. рн..; ДП «Романінський цегельний завод» (Славутський район) – 135 тис. рн..; Хмельницьке учбово-виробниче підприємство Українського товариства сліпих (м. Хмельницький) – 90 тис. рн..;  ТОВ «Далланс» – 53 тис. рн..; ПАТ «Хмельницький механічний завод» (м. Хмельницький) – 35 тис. гривень.

Також станом на 01 лютого поточного року відсутня заборгованість із заробітної плати у 14 районах та 1 місті обласного значення (Віньковецькому, Волочиському, Городоцькому, Деражнянському, Дунаєвецькому, Ізяславському, Кам’янець-Подільському Красилівському, Новоушицькому, Старосинявському, Теофіпольському, Хмельницькому, Чемеровецькому та Шепетівському районах, місті Старокостянтинів).

Відтак, станом на 01 січня 2019 року за сумою боргу область посіла 6 місце серед регіонів України.

Поряд з цим, додав Володимир Іванович, за моніторинговими даними станом на 01 лютого 2018 року в області залишається 19 підприємств-боржників із загальною сумою заборгованої заробітної плати 13,7 млн. гривень.

За його словами, проблемним залишається погашення заборгованості із заробітної плати по ДП «Науково-технічний комплекс «Завод точної механіки» (економічно активне, м. Кам’янець-Подільський, яке підпорядковане Державному концерну «Укроборонпром», борг виник у липні 2018 року і станом на 01 серпня 2018 року складав 1004,2 тис. грн.) станом на 01 лютого 2019 року складає 7573,1 тис. грн., що на 6,6 млн. грн. більше.

Станом на 01 лютого поточного року заборгованість із заробітної плати по ДП «Нігинський кар’єр» (економічно активне, Кам’янець-Подільський район, яке підпорядковане Міністерству аграрної політики та продовольства України, складає 1144 тис. грн. (борг виник у грудні 2018 року в сумі 979 тис. гривень).

Також залишається заборгованість із заробітної плати перед працівниками Полонської житлово-експлуатаційної контори (економічно активне, Полонський район), де борг станом на 01 лютого 2019 року складає 133,6 тис. гривень.

Що стосується виплати заборгованої заробітної плати працівникам економічно активних підприємств області, то утворились борги на:

– Колективному підприємстві «Цивільжитлобуд» (м. Хмельницький, у жовтні 2018 року і станом на 01 листопада 2018 року борг складав 33,8 тис. грн.), а станом на 01 лютого 2019 року складає – 239,0 тис. грн.;

– ТОВ «Білогір’я молокопродукт» (Білогірський район, у березні 2018 року і станом на 01 квітня становив 79,8 тис. грн.) та станом на 01 лютого поточного року складає 87,0 тис. гривень.

– Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Перший національний аграрний кооператив» (м. Хмельницький, борг виник у липні 2018 року і станом на 01 серпня 2018 року становив 248,9 тис. грн.) і на даний час складає  317,3 тис. гривень.

В продовження теми, начальник Головного управління Пенсійного фонду України в області Ольга Заярнюк проінформувала про стан погашення заборгованості зі сплати обов’язкових платежів до Пенсійного фонду України та єдиного соціального внеску підприємствами області.

Так, станом на 1 лютого 2019 року 665 платників Хмельницької області мають заборгованість в сумі 39,3 млн.грн. із платежів до Пенсійного фонду України.

За  2018 рік заборгованість зросла на 2,5 млн.грн., або 107 %. По Україні темпи росту заборгованості  склали  113,1%. В січні поточного року відбувся ріст заборгованості на 308 тис.грн. за рахунок невідшкодування витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах підприємствами, які не здійснюють господарську діяльність та не мають активів для погашення боргів.

Ольга Сергіївна зазначила, що із загальної суми заборгованості до Пенсійного фонду України лише 4,5 млн.грн., або 11,6% – це борг економічно – активних платників, який обліковується  із відшкодування пільгових пенсій. Найбільші боржники: ТДВ «Завод Адвіс» – 2,4 млн.грн.,  ПАТ «Красилівський Машинобудівний завод» – 557 тис.грн., 55 Управління начальника робіт – 517,4 тис.грн., ПАТ «Домобудівний комбінат» – 422,2 тис.грн., ТДВ «Славутський ремонтно – механічний завод»  –    103 тис.грн.

За даними Державної фіскальної служби в області станом на 1 лютого 2019 року 14 187 платників Хмельницької області мають заборгованість із сплати єдиного внеску в сумі 157,5 млн.грн., в тому числі 13 469 (95%) фізичних осіб – підприємців заборгували 120,8 млн.грн. єдиного внеску (76,7%). Найбільше таких боржників у місті Хмельницькому – 5,5 тисяч боржників, або 38,8 % від загального числа боржників із сумою боргу майже 53 млн.грн., що становить 33%  до загальної суми боргу.

За словами доповідача, аналіз динаміки заборгованості зі сплати єдиного внеску свідчить про погіршення ситуації. Темпи росту загальної суми заборгованості платників області в 2018 році склали 243,9 %, при 174,4 % по Україні.  Сума заборгованості із єдиного внеску зросла на 85,7 млн.грн. Найбільша сума боргу обліковується саме по  фізичних особах-підприємцях на спрощеній системі оподаткування. Борги з єдиного внеску по цій категорії платника за 2018 рік зросли на 77 млн. грн. з темпами 336%.

Ольга Заярнюк звернула увагу на те, що 2019 рік тільки розпочався, але вже за місяць є зростання заборгованості із єдиного внеску в сумі 12,3 млн.грн., або на 8,5 %. В рахунок погашення в січні надійшло 6,7 млн. грн. єдиного внеску, в тому числі 4,8 млн. грн. – від фізичних осіб.

Так,  в області є боржники – мільйонери з єдиного внеску. Це такі підприємства:

– ДП «Нігинський кар’єр» борг із платежів до ПФУ –   2,0 млн.грн., із єдиного внеску – 3,6 млн.грн.;

– ДП Науково-технічний комплекс «Завод точної механіки» борг із єдиного внеску – 1,8 млн.грн.;

– Хмельницьке комунальне підприємтво «Спецкомунтранс» борг із єдиного внеску – 1,6 млн.грн.;

– КП «Цивільжитлобуд» борг із єдиного внеску – 1,6 млн.грн.;

– ПРАТ «Шепетіське АТП 16807» борг із єдиного внеску – 1,6 млн.грн.

Окремо члени обласної тимчасової комісії заслухали представників Білогірської, Кам’янець-Подільської, Полонської райдержадміністрацій та міст Кам’янець-Подільський, Шепетівка, Хмельницький щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати та єдиного соціального внеску і обов’язкових платежів до Пенсійного фонду області по вищевказаним підприємствам – боржникам. Доповідачі поінформувати про заходи, які вживаються для ліквідації боргу із заробітної плати та ЄСВ на даних підприємствах.

Підсумовуючи Володимир Кальніченко вкотре наголосив, що питання легалізація заробітної плати та зайнятості населення залишається одним із пріоритетних напрямків роботи робочої групи. “Легалізація заробітної плати є одним із резервів наповнення бюджету, кошти якого спрямовують на фінансування пенсій та грошової допомоги. Своєчасна й повна сплата платежів у Пенсійний фонд України, а також забезпечення заробітною платою працівників не менше мінімальних соціальних стандартів – це обов’язок кожного роботодавця щодо соціального захисту своїх працівників”, – зауважив посадовець.