21.02.2019 — 19:53

На Хмельниччині з робочим візитом перебувають представники моніторингової місії ЄС

Сьогодні голова облдержадміністрації Вадим Лозовий та голова обласної ради Михайло Загородний провели зустріч із представниками місії Європейського Союзу, що перебувають з робочим візитом на Хмельниччині: Дженсом Пітром Крайстенсеном, Вульфгенгом Георгом Ведеркопфом та Філіпом Ботерном. До участі в зустрічі долучилися також перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко та заступник голови Світлана Павлишина, представники структурних підрозділів ОДА та обласної ради.

Основна тема розмови – децентралізація в Україні, її успіхи і проблемні питання, роль програми “U-LEAD з Європою” у реалізації цієї важливої реформи.

Як зауважили іноземні гості, ця поїздка має моніторинговий характер. Хмельниччина – третій регіон, куди завітали представники програми. Наразі їх основна мета – визначити наскільки ефективно працює “U-LEAD з Європою”, чи дійсно вона допомогла у забезпеченні позитивного поступу в реалізації реформи децентралізації в Україні, які плюси та мінуси співпраці з місцевою владою та громадами. Представники місії повідомили, вони прагнуть отримати своєрідний фідбек про роботу U-LEAD в Україні, аби визначити подальші напрямки співпраці та забезпечити її максимальну результативність, визначити чи відповідають завдання і цілі Програми запитам та потребам об’єднаних громад, і у якому форматі необхідна допомога Україні та громадам в подальшому.

Вітаючи членів делегації, Вадим Лозовий, перш за все, висловив щиру вдячність за ту всебічну підтримку, яку Україна в цілому  та Хмельниччина зокрема уже протягом декількох років отримує від програми. Ця допомога виражена не лише у фінансуванні окремих проектів. Представники U-LEAD тривалий час надають консультативну та методичну допомогу, навчають спеціалістів та діляться власним досвідом у реалізації реформ.

“Ми прекрасно усвідомлюємо, що без підтримки Європейського Союзу ми не зможемо протистояти імперським амбіціям Росії. Підтримуючи наші реформи, ви допомагаєте нам стати сильнішими економічно, набути нових знань, навчитися вибудовувати  власні стратегічні плани розвитку як маленьких громад, так і цілих регіонів. Хмельниччина має прекрасні результати в реалізації реформи децентралізації, у нас потужна молода команда, що готова працювати на результат. І ми готові роботи все від нас залежне, аби всі реформи та позитивні перетворення відбувалися якнайшвидше,” – зазначив Вадим Миколайович.

Серед тих напрямків, що потребують подальшої підтримки програми U-LEAD, посадовець виокремив підготовку спеціалістів з проектного менеджменту: “Децентралізація все ще триває. У нас зараз є 45 громад, а має бути 62, відповідно до Перспективного плану. Ми активно працюємо, щоб вже найближчим часом на карті області не залишилося так званих “білих плям” – тобто тих територій, що не об’єдналися. А в тих громадах, що створені не так давно, виникає проблема, коли голови громад, які свого часу підтримали реформу та стали лідерами, незважаючи на свою активну громадянську позицію не мають потрібних знань та досвіду, аби писати проекти, управляти фінансами, грамотно вибудовувати подальшу стратегію розвитку громади”.

Вадим Миколайович зауважив, на Хмельниччині завдяки підтримці Європейського Союзу, в цьому напрямку потужно та ефективно працює Центр розвитку місцевого самоврядування, який надає ОТГ методичну та консультативну допомогу із зазначених питань. Однак, все одно громадам і надалі потрібні зустрічі, семінари та інші заходи навчального характеру, що допоможуть більш ефективно господарювати, ширше застосовувати передовий світовий досвід, формувати бачення перспективних напрямків розвитку, навчать їх шукати нові ресурси та точки росту.

Також голова облдержадміністрації висловив сподівання, що завдяки подальшій співпраці з програмою «U-LEAD з Європою» в Україні буде створено своєрідний інформаційний майданчик, що дозволить представникам ОТГ оперативно отримувати потрібну інформацію, обмінюватися передовим досвідом, ділитися напрацюваннями.

Окрім того, Вадим Лозовий зауважив, що Україна потребує вивчення європейського досвіду у тих питаннях, що стосуються розподілу владних повноважень, адже зараз у нас спостерігається дублювання функцій окремих органів влади. “Країни Європи уже давно пройшли цей етап, і ми можемо взяти дуже багато для себе із їх досвіду, не втрачаючи зайвий час. Саме тому дуже важливим також є підтримка співробітництва між громадами та регіонами, можливість на власні очі побачити, як вирішуються ті чи інші задання. Для нас дуже цінний досвід наших найближчих сусідів: Польщі та країн Балтії, адже і нашому шляху розвитку, і в менталітеті маємо багато спільного”.

Підтримав Вадима Лозового і  голова обласної ради Михайло Загородний, зазначивши, що саме відсутність спеціалістів у сфері проектного менеджменту є наразі слабким місцем. Він теж відзначив, що гарні плоди приносить спілкування з колегами як з інших громад,  так і закордонними. Посадовець зазначив, що Хмельниччина уже тривалий час бере участь в проектах обміну досвідом та налагодженні зв’язків з іншими регіонами, зокрема, неодноразово за підтримки U-LEAD на Хмельниччину приїжджали делегації з інших областей. Наші представники також встигли побувати у Запорізькій, Вінницькій, Чернігівській, Херсонській областях, Польщі та Литві. Михайло Васильович підкреслив, що такі зустрічі дають новий поштовх, нові ідеї та нове бачення своїх перспектив.

Іноземні гості висловили задоволення з того, що проекти, які отримали підтримку U-LEAD в Україні, отримують схвальні відгуки, як від представників громад, так і від представників влади. А найголовніше, що вони приносять реальні результати, що і є основною метою роботи програми в нашій державі. Окремо вони поцікавилися, яким чином обласна влада допомагає громадам із розробкою стратегій розвитку, написанням  проектів та залученням фінансування для них з державного бюджету, підготовкою спеціалістів.

Коментуючи це питання, Вадим Лозовий зазначив, що  облдержадміністрація та обласна рада всебічно сприяють ОТГ у вирішенні цих питань Про це свідчать і ті суми коштів, які громадам вдалося залучити з ДФРР та у вигляді субвенцій на розвиток інфраструктури, і кількість уже реалізованих в області проектів. Як зауважив посадовець, на сьогодні завершено 400 проектів, що фінансувалися з ДФРР. Однак, він констатував, що з громадами необхідно активніше працювати у напрямку написання саме розвиткових проектів, тобто тих, які за два-три роки почнуть наповнювати бюджет громади.

“Аналізуючи ті проекти, що надійшли на 2019 рік, ми бачимо, що лише 3% з них мають розвитковий характер. Ми маємо намір змінити цю ситуацію, – сказав голова облдержадміністрації. – Державні дотації невдовзі закінчаться, а громади мають навчитися ефективно розпоряджатися своїми коштами, аби вони працювали та приносили прибуток. Громади мають навчитися заробляти. Саме тому для нас у пріоритеті проекти кооперативів, комунальних підприємств, туристичних маршрутів, які створять нові робочі місця та наповнюватимуть бюджет громади.”

Михайло Загородний додав, що і обласна рада, і обласна адміністрація дійшли спільної думки щодо подальшої долі Агенції регіонального розвитку, яка була створена в області, але так і не запрацювала. Михайло Васильович повідомив, що на найближчій сесії депутати розглянуть питання про виділення коштів задля налагодження її ефективної роботи, а також зазначив, що погоджено кандидатуру можливого її очільника. Посадовець зауважив, що Агенція створювалася саме з метою надання громадам практичної допомоги у питаннях проектного менеджменту нашим громадам, а отже, налагоджуючи її діяльність, обласна влада сприяє громадам у їх фінансово-господарській діяльності.

На завершення зустрічі Вадим Лозовий повідомив іноземним гостям, що в березні на Хмельниччині відбудеться міжнародний економічний форум, який покликаний донести інформацію про інвестиційні можливості області до широкого загалу вітчизняних та іноземних бізнесменів, та запросив їх долучитися до участі в ньому.

Обласні очільники також ще раз подякували представникам місії ЄС за підтримку і конструктивний діалог,  висловили надію на подальшу співпрацю у реалізації реформ в Україні та вручили їм пам’ятні сувеніри на згадку про Хмельниччину – книги та посуд, розписаний в унікальній художній техніці самчиківського розпису, що вже став візитівкою нашого краю.