22.02.2019 — 10:18

Збільшення кількості звернень щодо домашнього насильства свідчить про зростання довіри до правоохоронних органів, – Іванна Климпуш-Цинцадзе

Віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе провела тематичну нараду з питань протидії гендерно зумовленому насильству за участі народних депутатів, представників Уряду, громадських організацій та міжнародних організацій-партнерів.

Сторони обговорили проблеми, перспективи та рекомендації для координації діяльності щодо запобігання та протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству, зокрема виконання Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

«Випадки маніпулювання гендерною тематикою, на жаль, у виборчий час будуть лише частішати. Яскравим прикладом є нещодавні маніпуляції навколо питання згоди у випадках сексуального домашнього насильства, – наголосила Віце-прем’єр-міністр. – Це також є елементом гібридної війни, коли агресор намагається вдарити у слабке місце та розколоти суспільство: за мовою, за цінностями, за вибором державного курсу, а відтепер і за статевою ознакою».

Вона зазначила, що для протидії маніпуляціям необхідна чітка позиція з боку органів влади і громадських організацій щодо неприпустимості домашнього та гендерно зумовленого насильства. Окрім того, потрібна загальна підтримка суспільства та його активна участь у протидії цьому явищу.

Іванна Климпуш-Цинцадзе  нагадала, що у жовтні 2018 року Уряд схвалив Концепцію державної соціальної програми запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі. Вона звернула увагу учасників наради, що під час аналізу гендерних профілів областей у деяких регіонах було виявлено різке збільшення звернень щодо домашнього насильства у 2018 році у порівнянні з 2017 роком. Це Тернопільська, Житомирська, Одеська, Хмельницька  області  (збільшення майже у 1,5 раза).

«Важливо правильно трактувати статистику. Це не збільшення випадків домашнього насильства, це зростання кількості повідомлень про них,  яке свідчить про зростання довіри до правоохоронних органів, – наголосила Віце-прем’єр-міністр. – Особливо така тенденція спостерігається там, де вже діють інструменти реагування, як, наприклад, експериментальні проекти на кшталт «Поліни» («Поліна» – мобільні групи для протидії домашньому насильству в Україні, до яких входять представники різних підрозділів поліції. – Ред.) чи мобільні бригади соціально-психологічної допомоги».

Учасники наради обговорили посилення просвітницької та освітньої діяльності у регіонах, відпрацювання методик та інструментаріїв протидії гендерно зумовленому насильству шляхом обміну практик між областями, а також можливості належного фінансування та підтримки притулків для жертв домашнього насильства як з боку державних органів влади, так і з боку міжнародних організацій та партнерів.

Джерело