22.02.2019 — 16:19

Містобудування – це насамперед діяльність із створення та підтримання гармонійного життєвого середовища

На цьому наголосила головний архітектор області Ірина Дунаєвська під час засідання «круглого столу» на тему «Розроблення містобудівної документації в призмі Законів України «Про оцінку впливу на довкілля» (ОВД) та «Про стратегічну екологічну оцінку».

В обговоренні питання порядку денного «круглого столу» взяли участь начальники структурних підрозділів містобудування та архітектури райдержадміністрацій, міст обласного значення, ОТГ Хмельницької області та проектні організації.

З інформацією виступила Шибецька Валентина Олександрівна – заступник начальника управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації. Стратегічна екологічна оцінка (СЕО) – це новий інструмент реалізації екологічної політики, який базується на простому принципі: легше запобігти негативним для довкілля наслідкам діяльності на стадії планування, ніж виявляти та виправляти їх на стадії впровадження стратегічної ініціативи. СЕО передбачає необхідність проведення консультацій з природоохоронними органами та органами охорони здоров’я, яким має бути надана можливість прокоментувати проект стратегії та екологічний звіт. Результати оцінки ступеню врахування регіональних екологічних цілей слід обговорити з громадськістю для того, щоб зібрати зауваження та пропозиції і врахувати їх в документації з СЕО.

Процедура СЕО починається із визначення, чи підлягає той чи інший документ державного планування СЕО. Такі рішення державний орган приймає самостійно. Законом закріплено, що документи, які стосуються містобудування чи схем землеустрою, підлягають СЕО. Таким чином, РДА плануючи розробку та затвердження ДПТ, повинна подати відповідну заяву, у якій зазначити, що вони є замовником процедури СЕО. Заява про визначення обсягу оприлюднюється шляхом розміщення на офіційному веб-сайті РДА з метою одержання та врахування зауважень і пропозицій громадськості та органів охорони здоров’я та природи області.

Демешкан Володимир Миколайович – директор ПрАТ «НВК «Світязь» (м. Вінниця) ознайомив учасників заходу з досвідом проходження містобудівної документації  процедури СЕО на території Вінницької області. Містобудівна документація (генеральні плани населених пунктів, плани зонування території населених пунктів,детальні плани території) підлягає стратегічній екологічній оцінці в порядку, встановленому Законом України «Про стратегічну екологічну оцінку». Розділ «Охорона навколишнього природного середовища», що розробляється у складі проекту містобудівної документації, одночасно є звітом про стратегічну екологічну оцінку, який має відповідати вимогам Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку».

Вела засідання «круглого столу» Дунаєвська Ірина Михайлівна – головний архітектор області. Орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування – замовник проекту містобудівної документації є відповідальним, здійснює загальне керівництво та  забезпечує здійснення стратегічної екологічної оцінки даного проекту.

Дуже часто містобудівна документація розглядається у контексті містобудівних потреб і переважає думка, що така документація повинна розроблятися лише для планування здійснення забудови території. Однак містобудування – це насамперед діяльність із створення та підтримання гармонійного життєвого середовища. Така діяльність можлива лише завдяки прогнозуванню розвитку населених пунктів, врахуванню потреб цих територій у природних ресурсах, обрахунку необхідності економічного зростання, прогнозування розвитку транспортної та іншої інфраструктури, обрахунку можливих негативних наслідків для довкілля та здоров’я людей.

За матеріалами відділу містобудування та архітектури облдержадміністрації