25.02.2019 — 16:10

За січень митниці видали майже 10 тисяч сертифікатів на експорт товарів до ЄС

Протягом січня українські митниці видали 9 707 сертифікатів на ввезення товарів до Європейського Союзу (EUR.1). Загалом з 2016 до 2018 року митними органами видано 219 тисяч таких документів. Про це повідомили у Державній фіскальній службі України.

У відомстві зазначили, що підтвердження походження товару та наявність відповідного сертифіката необхідні для пільгового митного доступу на ринок Євросоюзу в межах зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. Митні органи фіскальної служби видають сертифікати форми  EUR.1 безоплатно на кожну партію товару, експортованого з України до країн ЄС, з 1 січня 2016 року.

Втім, отримання сертифікату форми  EUR.1 для преференційного доступу на ринки ЄС не вимагають, якщо:

– експортер має статус уповноваженого (схваленого);

– загальна фактурна вартість партії товарів не перевищує 6 тисяч євро  у цьому випадку експортер самостійно декларує походження товарів з України в декларації інвойсі;

– в країнах ЄС товари оподатковують за нульовою ставкою ввізного мита (за винятком положень Правил походження щодо кумуляції та квот).

Станом  на 01.02.2019 статус уповноваженого експортера отримало 231 підприємство, яке експортує на спрощених умовах свою продукцію до країн ЄС.