25.02.2019 — 14:29

Ми інвестуємо у здоров’я наших громадян, і я впевнений, що ці інвестиції себе абсолютно виправдають, – Вадим Лозовий

22 лютого мешканці села Новокостянтинів Летичівського району на власні очі змогли переконатися: програма Президента України «Доступна медицина» дійсно працює. Ще минулого року тут розпочалося будівництво нової амбулаторії загальної практики сімейної медицини, що обслуговуватиме пацієнтів із Новокостянтинова та навколишніх сіл. А от цього дня завідувач Новокостянтинівської АЗПСМ, лікар загальної практики сімейної медицини  Ольга Дяковська отримала від голови облдержадміністрації Вадима Лозового  технічний паспорт та ключі від новенького службового автомобіля Renault DUSTER.

Як зазначив Вадим Миколайович, дуже знаково, що в умовах фінансової кризи і несприятливих зовнішніх економічних чинників держава знайшла можливість виділити значний ресурс на те, щоб зробити медичні послуги для сільської місцевості доступними та якісними.

«Однією з основних турбот влади на сьогоднішній день є здоров’я наших громадян. В нашій державі відбувається багато реформ, однією з яких є медична. Сьогодні ми працюємо над створенням потужної мережі амбулаторій області, – зазначив очільник області. – Мешканці Хмельниччини активно включилися в реформу, про що свідчить кількість декларацій, які вони підписали із сімейними лікарями. Та й лікарі  первинки відчули, як реалізується принцип «гроші йдуть за пацієнтом», адже заробітна плата тих лікарів, що підписали достатню кількість декларацій, зросла втричі. А це однозначно впливає на якість медичного обслуговування пацієнтів, бо  лікар має відповідну мотивацію».

Вручаючи ключі від нового автомобіля, Вадим Лозовий висловив упевненість, що він допоможе сімейному лікарю надавати свої послуги не лише безпосередньо в приміщенні амбулаторії, а й виїжджати у віддалені села.

“Облдержадміністрація, закуповуючи ці автомобілі, керувалася, перш за все, вимогами Міністерства охорони здоров’я України щодо транспортних засобів для сільської медицини. Також ми врахували, що вони будуть їздити по наших сільських дорогах, а ми добре знаємо, що вони у нас далеко не в найкращому стані, і це один із тих напрямків, де маємо ще довго і важко працювати. Але цей автомобіль якнайкраще враховує потреби лікаря на селі, адже він повнопривідний,  працює на дизпаливі, при цьому має невелику  витрату палива – всього 4,8 л на 100 км. Звичайно, можна було і зекономити, придбавши автомобілі із переднім приводом та бензиновими двигунами, як це зробили деякі інші області, але чи справді це буде економія? Я так не думаю, адже модель, придбана для Хмельниччини, має набагато кращі показники прохідності та потребує менше затрат на пальне. Ми інвестуємо у здоров’я наших громадян, і я впевнений, що ці інвестиції себе абсолютно виправдають, ” – додав посадовець.

У продовження візиту голова облдержадміністрації ознайомився із будівництвом Новокостянтинівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини, яке зараз на стадії завершення,  та поспілкувався із місцевими жителями.

Зауважимо, що на це будівництво у 2018 році з державного бюджету  освоєно 2 млн. 602 тис. 765 грн., з бюджету Летичівської ОТГ – 357 тис. 788 грн. Передбачається, що амбулаторія обслуговуватиме майже 1800 мешканців сіл Новокостянтинів, Рожни,  Кудинка, Свічна, Антонівка, Суслівці, Попівці, Копитенці,  Чапля та Юрченки.