25.02.2019 — 22:57

Вадим Лозовий: Нова українська школа – фундамент майбутнього нашої країни

На цьому наголосив голова облдержадміністрації Вадим Лозовий  сьогодні, під час зустрічі з освітянами у Хмельницькому обласному інституті післядипломної педагогічної освіти. До спілкування з очільником області долучилися працівники ХОІППО, викладачі Хмельницького обласного ліцею, а також вчителі з різних куточків області, які зараз перебувають на курсах підвищення кваліфікації.

На початку зустрічі Вадим Лозовий нагадав присутнім, що днями виповнилася річниця трагічних подій на Майдані, коли українці ціною власного життя довели, що європейський вибір України, її незалежність та самостійність – це саме ті цінності, які лежать в основі нашої державності.

“Саме події на Майдані визначили курс, який обрав український народ – європейську інтеграцію. Саме ці події показали злочинній владі, де її місце, і те, що народ український має власну гідність і не терпітиме свавілля. За цих п’ять років, що минули після Революції Гідності, ми зуміли відбудувати армію, позбутися газової залежності від сусіда, налагодити нові економічні зв’язки взамін зруйнованих, голосно заявити про себе на світовій арені як про державу, що має своє власне чітке бачення розвитку, і яку не зможе зупинити ні зовнішня агресія, ні анексія наших територій, ні внутрішні негаразди, – зазначив Вадим Миколайович. – І цей шлях, за який заплатила власним життям Небесна Сотня, є єдиним вірним для українців.”

Очільник області підкреслив, що незважаючи на усі складнощі, нестачу коштів, війну, в Україні розпочато цілу низку важливих реформ, які покликані докорінно змінити застарілу систему та забезпечити нашим громадянам гідне життя. Він нагадав, що однією із найуспішніших реформ в державі стала реформа, якої довгі роки чекали на місцях – децентралізація. І вона є ключовою в багатьох подальших процесах, адже саме завдяки децентралізації громади отримали не лише право вирішувати питання, як їм жити і розвиватися, а й право розпоряджатися власними коштами.

“Наша область – серед лідерів у децентралізації, і ті громади, що встигли об’єднатися раніше, вже на власні очі бачать її результати. Міста і села змінюються на очах, бо люди самі отримали можливість обирати, що для їх громад є пріоритетом. Поряд з реформою децентралізації дуже важливими вважаю зміни, розпочаті в сфері освіти та медицини, бо саме вони довгий час залишалися поза увагою влади, що є вкрай негативним явищем, адже здоров’я нації та її освіченість є типи підвалинами, на яких будується держава,” – наголосив голова облдержадміністрації.

Посадовець висловив щиру вдячність педагогам за ту важку працю, завдяки якій в освітянській галузі Хмельниччини розпочато ті системні зміни, що мають вивести її на європейський рівень.

Ключовим моментом реформи Вадим Лозовий назвав початок впровадження Нової української школи: “Знаю, що вам, шановні педагоги, дуже нелегко, адже з реформою освіти пов’язані такі важкі та складні процеси, як оптимізація шкіл, необхідність опановувати абсолютно нові принципи навчання, перебудовувати звичне мислення та сприйняття освітнього процесу. Але час доводить, що у вас все виходить. Цієї осені першачки почали навчання за стандартами Нової української школи, і та настороженість як з боку педагогів, так і з боку батьків, яку ми бачили спочатку, змінюється на схвалення. Ви відходите від застарілих практик і, навчаючи наших діток, самі навчаєтесь, стаєте досвідченішими, відкриваєте нові горизонти, творите майбутнє України.  І це не перебільшення, адже я вважаю, що Нова українська школа – фундамент майбутнього нашої країни.”

У продовження зустрічі голова облдержадміністрації відповів на запитання педагогів, розповів про подальші плани щодо реалізації реформ в області. Також Вадим Миколайович мав можливість оглянути приміщення ХОІППО, побувати в навчальних класах, поспілкуватися з викладачами, ознайомитися з матеріальною базою.