27.02.2019 — 10:46

Здобутки децентралізації та стратегію розвитку Хмельниччини обговорили на розширеній нараді

26 лютого Гуменецька сільська об’єднана територіальна громада приймала делегації з усіх куточків Хмельниччини. Цього дня тут зібралися керівники області, голови ОТГ, представники структурних підрозділів облдержадміністрації та обласної ради, аби на розширеній нараді підвести підсумки реалізації в області реформи децентралізації, обговорити плани щодо подальшого розвитку краю та обмінятися своїм досвідом.

Своїм баченням успіхів та проблемних питань реалізації найуспішнішої та найважливішої за його словами реформи поділився з учасниками заходу голова облдержадміністрації Вадим Лозовий. Як зауважив очільник області, саме реформа децентралізації стала тим поворотним моментом, коли громади отримали якісно нові можливості та перспективи розвитку, адже разом із передачею повноважень на місця вона наділила їх і реальними фінансовими можливостями.

“Саме ті громади, що першими повірили в цю реформу, зараз показують, що вони не помилилися чотири роки тому, обравши власний шлях розвитку. Яскравим прикладом є Гуменецька ОТГ, яка сьогодні демонструє нам, що незважаючи на високий рівень відповідальності та труднощі, з якими вони зустрілися як першопрохідці, їх вибір був єдино вірним, – зазначив Вадим Миколайович. – Сьогодні вони господарі на своїй землі і самі вирішують, куди спрямувати їх доходи, де будувати об’єкти соціальної інфраструктури, такі як амбулаторія чи медіатека, де потрібно поремонтувати дорогу, де зробити освітлення. Саме так і має бути. І дуже шкода, що окремі громади ігнорують цю можливість і  через амбіції окремих посадовців втрачають можливості для свого розвитку.”

Також голова облдержадміністрації закликав голів ОТГ активніше включитися у процес підготовки стратегії регіонального розвитку області, що розробляється за дорученням Президента України. Він наголосив, що в облдержадміністрації обов’язково розглянуть та врахують всі цікаві пропозиції, адже хто, як не господарі на місцях можуть краще знати свої можливості та розповісти, як вони бачать шлях свого розвитку.

“Розробляючи стратегію, ми прагнемо як оцінити наші перспективи в комплексі, так і врахувати особливості кожної громади,” – зазначив посадовець.

Про те, як усе починалося, про людей, що стояли “біля витоків”, коли Хмельниччина долучилась до процесу децентралізації, присутнім у залі нагадав голова обласної ради Михайло Загородний. Він зазначив, що наш край зробив цей важливий крок, одним із перших, адже перших 22 громади утворились ще у 2015 році. Михайло Васильович висловив подяку усім тим, хто розпочав реалізацію цією реформи, наголосивши, що саме базуючись на досвіді наших громад та обласної влади писалися нові закони та вносилися зміни в існуючі, розроблялися нові методики, аби потім впровадити їх в масштабах країни.

Яка спроможність наших громад, які їх доходи і видатки, перспективи розвитку, що таке смарт-спеціалізація та як аналізувати свої можливості, аби зробити свою громаду впізнаваною та відомою, як врахувати цей аналіз при розробці стратегії розвитку, як ефективно представити свої проекти на ІІІ Міжнародному економічному форумі, що відбудеться вже два тижні у Хмельницькому – ці та інші питання обговорили учасники наради у ході жвавої дискусії.

Підсумовуючи роботу, Вадим Лозовий висловив упевненість, що усі присутні сьогодні плідно попрацювали та винесли з цього заходу багато цікавого та нового для себе та своїх громад.

“У нашого з вами спілкування є одна мета: розвиток громад, розвиток Хмельниччини, розвиток сильної, сучасної, незалежної України,”- наголосив посадовець.