27.02.2019 — 09:54

В облдержадміністрації обговорили питання стану територій та об’єктів природно-заповідного фонду області

26 лютого під керівництвом першого заступника голови адміністрації Володимира Кальніченка відбулося засідання Координаційної ради зі сприяння формуванню регіональної екологічної мережі, розвитку заповідної справи та збереження біорізноманіття.

З першого питання про стан територій та об’єктів природно-заповідного фонду і необхідність проведення їх інвентаризації доповів заступник директора – начальник управління екології та природних ресурсів Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації Руслан Якубаш.

Так, на території Хмельницької області створено 522 об’єкти природно-заповідного фонду загальною площею 328,5 тис. га. Загальнодержавний статус надано 42 об’єктам природно-заповідного фонду, місцевого значення – 480 об’єктам. На сьогоднішній день в області за рахунок обласного фонду охорони навколишнього природного середовища винесено в натурі (на місцевість) межі лише 179 об’єктів природно-заповідного фонду площею 15,9 тис. га.

Руслан Анатолійович відмітив, що при винесенні в натуру меж територій та об’єктів природно – заповідного фонду виникає ряд проблем, оскільки значна кількість об’єктів створено ще у 1970-1980 роках. Також на сьогодні наявні не всі картографічні матеріали по об’єктах природно-заповідного фонду, відсутні проекти створення, положення про заповідні об’єкти.

Ще однією з проблем, за його словами, є те, що території природно-заповідного фонду не завжди обліковуються на місцевому рівні у статистичній звітності як землі природно-заповідного фонду. Він відмітив, що в межах області є непоодинокі випадки зменшення фактичних площ об’єктів природно-заповідного фонду в зв’язку з прийняттям органами місцевого самоврядування рішень про надання земельних ділянок у власність або користування, незважаючи на природоохоронний статус території.

Посадовець зауважив, що недосконалість існуючої законодавчої бази щодо врегулювання питань охорони і забезпечення невиснажливого (сталого) використання природних ресурсів у межах природно-заповідного фонду, відсутність наукового обґрунтування режимів збереження природних комплексів і заходів контролю за їх дотриманням, низький загальний рівень екологічної освіти та інформованості населення призводить до нецільового використання земель природно-заповідного фонду, незаконного залучення їх для різноманітних господарських потреб, у тому числі під будівництво.

Крім того, значну кількість земельних ділянок, на яких розташовані території та об’єкти природно-заповідного фонду, не переведено до відповідної категорії земель, а їх межі не встановлено в натурі.

Відтак, Департаментом агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації спільно з управлінням культури, національностей, релігії та туризму облдержадміністрації проведено огляд ботанічної пам’ятки природи  місцевого значення «Кленово-каштанова алея» у смт Антоніни Красилівського району, де планується реалізувати проект «Створення туристично-рекреаційної зони «Сквер Потоцьких».

Також Департаментом спільно з Службою автомобільних доріг у Хмельницькій області було здійснено виїзд з метою обстеження ботанічних пам’яток природи місцевого значення «Липова алея» та «Липова алея 4–рядна» на території Руднянської сільської ради Летичівського району, де передбачено проведення реконструкції та капітального ремонту автомобільної дороги державного значення М-12.

За результатами обстеження встановлено факт незадовільного стану та відсутності дерев, яким надано статус об’єктів природно-заповідного фонду.

Володимир Кальніченко зазначив, що першочергово необхідно провести обстеження об’єктів природно-заповідного фонду області із залученням відповідних фахівців, науковців та студентської молоді, а вже тоді, оцінивши реальний стан даних об’єктів, зможемо перейти до етапу їх інвентаризації.

Про стан ботанічних пам’яток природи на території м. Кам’янець-Подільського проінформував в.о. директора національного природного парку «Подільські Товтри» Олександр Оцишен, який зазначив, що детальне вивчення державного кадастру територій та об’єктів природно-заповідного фонду в Хмельницькій області в розрізі міста Кам’янця-Подільського викликає багато запитань про достовірність даних, оскільки часто інформація щодо назви, площі, розташування територій та об’єктів природно-заповідного фонду не співпадає з первинними документами про їх створення.

Так, станом на 01.01.2018 р. природно-заповідний фонд міста Кам’янця-Подільського складає 94 природно-заповідних територій та обʼєктів. Під час проведених досліджень не виявлено 13 ботанічних памʼяток природи.

В продовження засідання учасники розглянули звернення виконавчого комітету Кам’янець-Подільської міської ради щодо необхідності скасування статусу існуючих заповідних об’єктів, а також питання виключення з реєстру об’єктів природно-заповідного фонду та внесення змін до фактичних адрес розташування пам’яток природи на території м. Кам’янець-Подільського.