28.02.2019 — 10:22

Світлана Павлишина провела зустріч з працівниками обласного краєзнавчого музею

27 лютого в обласному краєзнавчому музеї заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина провела зустріч з працівниками закладу. Участь в зустрічі також взяла начальник управління культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації Ірина Трунова.

Вітаючи присутніх, Світлана Андріївна зазначила, що питання збереження історії та культури нашого краю перебуває в облдержадміністрації на постійному контролі. Посадовець зауважила, що обласна влада вже давно намагалася знайти вирішення проблеми з невідповідністю приміщення Хмельницького обласного краєзнавчого музею його потребам та вимогам щодо зберігання експонатів. Нарешті цьогоріч музей отримав колишнє приміщення музичного училища.

Світлана Павлишина наголосила, що це дуже важливий крок у напрямку розвитку галузі культури: “Ми знаємо, що ще багато роботи попереду. Нас чекає реконструкція цього приміщення. Але я впевнена, що спільними зусиллями влади, колективу, а можливо й місцевих меценатів, ми зможемо дати нове дихання цьому чудовому закладу. Мало хто знає, що у його фондах зберігаються справжні скарби, адже через брак місця вони лежать у сховищі, а тому залишаються недоступними для широкого загалу. Хочу зауважити, що лише на розробку проектно-кошторисної документації цього проекту було виділено 1,7 млн.грн., що підкреслює масштабність проекту реконструкції приміщення”.

Світлана Андріївна також поінформувала про плани обласної влади щодо подальшого розвитку і підтримки галузі культури області та відповіла на запитання працівників музею.

Довідково.

Краєзнавчий музей відокремився як самостійна юридична особа в 1933 році  від першої у Проскурові установи музейного типу – музею санітарної культури.  Статус обласного музей набув у 1941 році, коли Проскурів став адміністративним центром Кам’янець-Подільської області. У 1954 році Проскурів був перейменований на Хмельницький, а музей отримав назву Хмельницький обласний краєзнавчий музей. Декілька разів змінював своє місцезнаходження, з 1986 року розташований по вул. Подільській, 12.

На сьогодні Хмельницький обласний краєзнавчий музей складається з п’яти відділів, а саме: фондів, природи, історії, науково-методичного та науково-масової роботи.

Фондова колекція музею нараховує близько 65 тисяч експонатів. Археологічна колекція складає 6,7 тисяч предметів, серед яких – унікальні ювелірні вироби Болохівської землі ХІІ-ХІІІ ст. Великі та цікаві колекції нумізматики та боністики, старовинної зброї, етнографії, подільської кераміки та фарфору, ікони, документів та фотографій з історії краю. Виокремлюється колекція зброї ХІХ – ХХ ст., яка вважається однією з найкращих в Україні. Цікавими є фонди природи краю, які зберігають предмети кінця ХІХ – початку ХХ ст.

Робота музею в 2018 році була спрямована на реалізацію заходів обласної програми розвитку культури і духовності у Хмельницькій області до 2020 року,  законодавчих документів з проблем музейної діяльності, а також на удосконалення форм і методів музейної роботи.

Особлива увага була зосереджена на збереження та комплектування фондів музею, які нараховують 82.7 одиниць зберігання. У 2018 році проведено повну переапробацію предметів, що містять дорогоцінні метали, налагоджено співпрацю з Національним реставраційним центром та проведено консерваційні роботи 30 ікон.  Науковці музею здійснили ряд експедицій природничого та етнографічного напрямку районами області. Також забезпечено археологічний нагляд за земляними роботами у межах історичної частини міста, проведено камеральну обробку підйомного матеріалу.   У 2018 році вперше була виділена значна сума коштів в розмірі 100 тис. гривень (у попередні роки – максимально 12 тис.) на закупівлю предметів для формування колекції. Музейний фонд було збагачено рідкісними документами, авторськими виробами Полонського заводу художньої кераміки, монетами, нагородами тощо.

Хмельницький обласний краєзнавчий музей в своїй роботі орієнтований на співпрацю із навчальними закладами. Розроблені спеціальні програми, які охоплюють всі історичні та природничі тематики та розраховані на різні вікові групи, і є незамінним помічником для вчителів та вихователів при формуванні навчального процесу. Крім того, започатковано та успішно проводяться ряд інтерактивних проектів, таких як  школа екскурсійної майстерності для учнівської та студентської молоді, музейні  квести,  краєзнавчі вітальні для вчителів міста та області, музейні театралізовані дійства та родинні свята. У 2018 році прочитано 579 лекцій, проведено 452 екскурсії та 141 масовий захід. Всіма формами роботи охоплено 64.2 тисячі відвідувачів. Від основної діяльності зароблено 110.7 тисяч грн.

З метою підвищення  кваліфікації музейних працівників області, а також популяризації музейної роботи серед населення, музей, як методичний центр проводить  семінари, засідання круглих столів, презентації  на теми створення і промоції музейного продукту, зберігання музейних цінностей тощо.  Особливо ця підтримка необхідна в умовах децентралізації.

Цікавими та змістовними були виставкові проекти як в стінах музею, так і  за його межами. Всього проведено 117 тимчасових виставок.  В поточному році організовано наукові дискусійні платформи на теми: Українська революція 1917-1921 років, Пилявецька битва-1648: погляд постфактум,  історія та особливості подільського костюму.