28.02.2019 — 10:25

Відбулась підсумкова нарада терапевтичної служби області та майстер-клас з ІХС

21 лютого у конференц-залі Державного патолого-анатомічного центру відбулася нарада терапевтичної служби Хмельниччини за підсумками роботи у 2018 році. Так, начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги населенню Департаменту охорони здоров’я  ОДА, головний терапевт області Аліна Костенко проаналізувала роботу служби за підсумками діяльності у 2018 році. Вона розповіла, що терапевтична служба області забезпечувала надання медичної допомоги за 15 терапевтичними спеціальностями. Спектр спеціалістів збережений у м. Хмельницькому, м. Кам’янець-Подільському, Волочиському, Шепетівському районах. На інших територіях вузьких спеціалістів бракує, що не сприяє підвищенню якості спеціалізованої допомоги на рівні ЦРЛ. Крім того, рівень укомплектованості посад лікарів терапевтичного профілю на вторинному і третинному рівнях коливається від 68 % до 96 %.

 

Стан оснащення діагностичною апаратурою потребує значного покращення та оновлення. Так, протягом 2018 року для забезпечення потреб районів за бюджетні кошти було придбано 38 електрокардіографів, проте потрібно ще 226 апаратів ЕКГ.

У складі медичних закладів вторинного та третинного рівнів функціонують 63 клініко-діагностичні лабораторії, у складі центрів ПМСД залишилась 21 КДЛ. Оснащення КДЛ за останні роки суттєво покращилось: закуплена значна кількість лабораторного обладнання за кошти обласного та районних бюджетів.

Аліна Миколаївна повідомила, що 2018 рік визнаний роком реформування первинної ланки і воно практично завершене. Станом на 1 січня 2019 року первинну медичну допомогу населенню надає 31 центр ПМСД, до складу яких входить 204 лікарські амбулаторії, з них сільське населення обслуговує 26 центрів, в структурі яких функціонує 153 амбулаторії у сільській місцевості та 846 ФАП/ФПів.30 ЗОЗ, що надають допомогу на первинній ланці, реорганізовані з бюджетних установ у комунальні некомерційні підприємства.Уклавши договір з Національною службою здоров’я, вони перейшли на нову модель фінансування. Станом на 1 лютого 2019 року декларації з лікарями підписали 73, 5 % пацієнтів області. В лідерах – Сатанівський селищний ЦПМСД – 91 %, Волочиський міський ЦПМСД – 90 %, Шепетівський районний ЦПМСД – 84 %.

Про юридичні аспекти патологоанатомічного розтину померлих громадян вдома присутнім повідомила начальник Державного патологоанатомічного центру Лілія Синчишина.

У продовження наради за підсумками роботи терапевтичної служби виступили головні позаштатні фахівці ДОЗ ОДА: нефролог Наталія Кушнір, ендокринолог Лілія Могильницька, ревматолог Наталія Урсол, гастроентеролог Людмила Мацишина, гематолог Григорій Рехтман. Кожен з них озвучив ситуацію в області за профільним напрямком.

У другій частині терапевтичної наради її учасники взяли участь у майстер-класі на тему: «Ішемічна хвороба серця: визначення основних синдромів, швидка роз шифровка ЕКГ, основні напрямки лікування».

Хмельницький обласний Центр здоров’я.