28.02.2019 — 17:35

Вадим Лозовий: Показати світу, що в Україні є верховенство права та можуть відбутися демократичні вибори – наша головна мета

Сьогодні в облдержадміністрації відбулася зустріч голови облдержадміністрації Вадима Лозового з довгостроковими спостерігачами місії ОБСЄ:  Сабін Охайон (Франція), Хельмутом Гюзером (Німеччина), Діджі Вільгельм (Сполучені Штати Америки) та Джеймсом Берком (Сполучені Штати Америки).

Місія відноситься до Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі, її основна мета – дати оцінку виборчому процесу в Україні. Місія проведе оцінку президентських виборів щодо відповідності до зобов’язань перед ОБСЄ та інших міжнародних зобов’язань і стандартів демократичних виборів, а також українського законодавства. Спостерігачі будуть уважно стежити за реєстрацією кандидатів, проведенням передвиборчої агітації, роботою комісій, державних органів, медіа-середовищем тощо. Як зазначила Сабін Охайон, місія є нейтральною та неупередженою, а тому спостерігачі спілкуються з широким спектром співрозмовників, які можуть поділяти різні погляди.

31 березня представники місії стежитимуть за відкриттям дільниць, процесом голосування, підрахунком бюлетенів та зведенням результатів голосування. Наступного дня місія разом з парламентськими делегаціями, у тому числі з Парламентської асамблеї ОБСЄ та Парламентської асамблеї Ради Європи, виступить із заявою про попередні висновки на прес-конференції в Києві. Бюро опублікує остаточний звіт про спостереження приблизно через вісім тижнів після закінчення виборчого процесу.

Вадим Лозовий привітав іноземну делегацію на Хмельниччині та висловив упевненість у плідній співпраці.

“Ці вибори дуже важливі для іміджу нашої країни у Європі та світі. З часу подій Революції Гідності, якою українці остаточно підтвердили свій європейський вибір, ми отримуємо суттєву підтримку з боку світової спільноти, за що дуже вдячні. Саме за підтримки Європейського Союзу в Україні відбувається багато демократичних процесів та реформ. Показати, що в Україні є верховенство права і що у нас можуть відбутися демократичні вибори – це наше спільне завдання, -” зазначив очільник області.

Вадим Миколайович ознайомив представників місії з станом підготовки області до виборів Президента України, надав коротку характеристику Хмельниччини, її національних, релігійних та політичних особливостей. Також він наголосив, що сподівається на налагодження плідної співпраці із спостерігачами: “Я і моя команда відкриті для співпраці. Ми готові забезпечити оперативне реагування на усі ситуації, аби забезпечити дотримання законності під час виборчого процесу, адже маємо для цього всі необхідні важелі”.

Очільник області наголосив, що основний меседж, який обласна влада має на меті донести до мешканців області – потрібно прийти та зробити свій вибір. Завдання адміністрації – забезпечити, щоб цей процес відбувався відповідно до законодавства та максимально відкрито і прозоро.