28.02.2019 — 20:30

Закликаємо усіх долучитися до обговорення перспективного плану розвитку Хмельниччини, – Вадим Лозовий

Без комплексного підходу та стратегічного планування неможливо забезпечити сталий розвиток території свого краю – на цьому наголосив голова облдержадміністрації Вадим Лозовий під час прес-конференції за участю регіональних ЗМІ, що відбулася 28 лютого  в облдержадміністрації.

Саме тому, за словами  очільника області, запорукою ефективності стратегії регіонального розвитку області, яка розробляється на 2019-2021 роки, є максимально широке залучення громадськості до участі в цьому процесі, аби жодне питання не залишилося поза увагою.  Вадим Лозовий нагадав журналістам, що згідно з дорученням Президента України, який є головою всеукраїнської Ради регіонального розвитку, в області вже декілька місяців триває робота з підготовки перспективних планів розвитку громад на 2019-2021 рр. Сьогодні голова облдержадміністрації підвів підсумки її першого етапу.

Зокрема, Вадим Лозовий представив дорожню карту розвитку області, яка містить біля 700 об’єктів, що плануються до реалізації. Карту супроводжує буклет зі звітом досягнень регіону за 2014–2018 рр. і стратегічними планами перспективного розвитку. Всі проекти враховують інноваційний потенціал Хмельниччини, конкурентні переваги та стратегічне бачення розвитку, реформи у сферах освіти, охорони здоров’я і розвитку інклюзивного навчання, медичного обслуговування в містах і селах.

“Ми обрали шлях до європейського життя, а отже – шлях демократичних перетворень та системних реформ. Він складний і нелегкий, бо за дуже короткий час ми маємо вирішити безліч питань. В країнах Європи ці процеси тривали по 20-30 років, ми ж, вивчаючи їх досвід та враховуючи наші особливості, змогли за останні чотири роки зробити гігантський крок вперед. Вперше за дуже довгий час ми справді бачимо, як на очах змінюється наша країна. Відроджується промисловість, налагоджуються нові економічні зв’язки, наші підприємства успішно конкурують на світових ринках. А найголовніше, що сьогодні зміни відбуваються не лише у містах, як то було раніше, а у селах та селищах. І це результат найголовнішої, на мою думку, реформи – децентралізації,” –  зазначив Вадим Миколайович.

Очільник області наголосив, що саме децентралізація дала громадам те, чого вони довго чекали від центральної влади: право вирішувати самим, як розвиватися, як розбудовувати свій край, де і що будувати чи ремонтувати. І найважливіше, що завдяки цій реформі місцеве самоврядування отримало не лише повноваження, а фінансову самостійність, право без вказівки центру вирішувати, як розпорядитися власними доходами.

“Ми бачимо, що реформа спрацювала. Але це не привід зупинятися, бо попереду ще величезний обсяг роботи. Я вважаю, що першочергове наше завдання – визначити нові точки економічного зростання, ті перспективні напрямки, що дозволять нам забезпечити сталий розвиток краю. Тільки так ми зможемо досягти позитивних змін та високих стандартів життя для наших громадян: гідних заробітних плат, якісних та доступних медичних та навчальних послуг, комфортних та сучасних умов життя,” – додав Вадим Лозовий.

Саме тому, підкреслив він, потрібно перейти від “латання дірок” до системної та комплексної роботи, що дасть Хмельниччині поштовх для подальшого розвитку.  А в основу цієї роботи має бути покладено саме Стратегію регіонального розвитку, що має враховувати потенціал та особливості кожної території. Посадовець закликав усіх долучитися до обговорення планів перспективного розвитку області та повідомив, що представлені на сьогоднішній прес-конференції карти і буклети з ілюстраціями окремих інфраструктурних проектів області, а також анкети зворотного зв’язку, уже найближчим часом будуть розповсюджуватися серед мешканців Хмельниччини, щоб привернути увагу громадян до цього важливого проекту.

Вадим Лозовий зауважив, що дорожню карту розвитку Хмельниччини має побачити кожен подолянин, а тому волонтери з громадських організацій допомагатимуть у розповсюдженні цих матеріалів.

Також голова облдержадміністрації анонсував, що вже за три тижні, наприкінці березня, відбудеться засідання обласної Ради регіонального розвитку, під час якого відбудеться презентація та захист підсумкового плану розвитку області. «Саме там ми представимо нашу дорожню карту, яка окреслить наші подальші кроки задля розвитку та процвітання нашої Хмельниччини та усієї України!» – зазначив він.