28.02.2019 — 12:58

У Львові відбувся семінар з актуальних питань створення регіональних центрів громадського здоров’я

26-27 лютого у Львові провели семінар з актуальних питань створення регіональних центрів громадського здоров’я. Участь у ньому взяли делегації з 9 обласних Департаментів охорони здоров’я та делеговані до участі фахівці, котрі залучені до побудови системи громадського здоров’я на регіональному рівні. Нашу область представляли директор Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА Яків Цуглевич, головний лікар Хмельницького обласного Центру здоров’я Людмила Небесна та головний лікар Хмельницького обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом Олександр Касяндрук.

Захід організували, щоб надати експертно-методологічну підтримку учасникам семінару в питаннях створення, автономізації регіональних центрів громадського здоров’я (РЦГЗ) та організації їх діяльності, включаючи юридичні аспекти провадження діяльності. Крім того, у ході дводенного семінару присутні мали можливість відпрацювати практичні навики проходження процедури організації нового закладу та почерпнути необхідну інформацію щодо підготовки пакету документів для створення РЦГЗ у формі комунального некомерційного підприємства.

Про реформування системи громадського здоров’я в Україні учасників заходу поінформував перший заступник Генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Віктор Ляшко.

Модераторами заходу були представники проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я». Вони повідомили присутніх про перспективи розвитку системи громадського здоров’я в Україні, створення РЦГЗ (реорганізацію існуючих закладів та створення нової юридичної особи), об’єднання функцій існуючих установ у новоствореному РЦГЗ, механізми перерозподілу функцій та майна, правове регулювання планування діяльності ЗОЗ у формі КНП, юридичні аспекти фінансових надходжень КНП, розкрили інші дотичні питання. У другий день семінару відбулося практичне заняття з організації побудови системи громадського здоров’я в регіоні.

Приємно зазначити, що представникам Хмельницької області організатори вручили сертифікат на експертну консультацію з юридичних питань як лідеру з перспективних програм громадського здоров’я. Аналогічний сертифікат також отримали делегати від Тернопільської області. Таким чином, власники зазначених сертифікатів мають можливість отримати експертну консультацію з юридичних питань щодо створення та автономізації центру громадського здоров’я у своєму регіоні.