05.03.2019 — 14:13

Глава Уряду: Представники місцевої влади мають захистити споживачів від необґрунтованих платіжних вимог

На цьому наголосив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час селекторної нарада з питань забезпечення населення централізованим теплопостачанням та формування тарифів на місцях.

Від Хмельниччини участь у селекторі взяли голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий, начальник управління  житлово-комунального господарства облдержадміністрації Сергій Дашковський, заступник Хмельницького міського голови Анатолій Нестерук, керівники відповідних підприємств та організацій до компетенції яких відносяться вказані питання.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив Національній комісії з питань регулювання ринку електроенергетики та комунальних послуг, Антимонопольному комітету, Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів провести ретельні перевірки організацій, що постачають енергоресурси, накласти відповідні штрафи і захистити споживачів від необґрунтованих платіжних вимог.

За словами Володимира Гройсмана, до цієї роботи мають активно долучитися й представники місцевої влади. «Все, що зараз відбувається, – це беззаконня з боку різних постачальних організацій. Я прошу: наведіть порядок і захистіть людей. Це чітка вимога», – сказав Глава Уряду.

Обговорюючи питання тарифоутворення на енергоресурсів, Прем’єр-міністр України доручив керівництву НАК «Нафтогаз України» якнайшвидше представити план встановлення лічильників газу для домогосподарств, які ще не мають приладів обліку.

«Рішення Уряду було встановити лічильники. 100% забезпечення приладами обліку тепла й газу – це пріоритетне завдання, – сказав Володимир Гройсман. – Я прошу надати чіткий план і доручаю Першому віце-прем’єр-міністру опрацювати фінплан НАК «Нафтогазу» і закласти витрати на встановлення лічильників як капітальні витрати. Якщо потрібно додаткове рішення Уряду – ми готові це зробити».

Прем’єр-міністр нагадав, що для домогосподарств, які не мають лічильників, Уряд встановив норму споживання – 3,29 кубометра газу. Проте облгази в рази завищують ці норми. «Люди збентежені справедливо, – сказав Володимир Гройсман. – Ми нікому не дамо завищувати норми і дурити людей. У кожному населеному пункті керівник має захистити людей, яким виставляють неправомірні рахунки. Платити треба по обґрунтованих нормах, а не по завищених. Звертаюся до міських голів – захистіть мешканців громад. Це не їх справа, а ваша справа. Покажіть, що ви ефективна влада».

Глава Уряду наголосив, що сьогодні в регіонах «є над чим замислитися». «Ціна на газ для теплопостачальних організацій – однакова. Але коли ми дивимося на тарифи на тепло, то у нас є різниця серйозна щодо вартості тепла в одних містах та в інших, – сказав Глава Уряду. – Вартість тепла й води залежить від технології виробництва, обліку та заходів енергозбереження».

«Закликаю міських голів – подайте чіткий план модернізації й розвитку ЖКГ на 2019-2020 роки. І хотів би, аби більшість коштів інвестували в котельні, у мережі, – сказав Володимир Гройсман. – Не гоніться за дешевою славою, яка потім дорого обходиться людям».

В свою чергу, заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Едуард Кругляк повідомив, що наразі рівень встановлення лічильників теплової енергії по країні на рівні 80%. Майже стовідсотковий облік встановлено в Хмельницькій, Вінницькій, Харківській, Черкаській і Запорізькій областях. Необхідне посилення роботи по Кіровоградській, Луганській і Донецькій областях.

Щодо питань впровадження енергоефективності та енергозбереження, Едуард Кругляк зазначив, що в Україні наразі реалізуються проекти як Світового банку, ЄБРР й інших міжнародних фінансових організацій з модернізації комунальних підприємств. «Я можу навести приклади Вінниці, Тернополя, Житомира, Кам’янець-Подільського, де дійсно відбувається масштабна модернізація міських котелень, перехід з газового обладнання на комбіноване, встановлення ІТП, приладів регулювання тепла тощо. І ці регіони демонструють серйозні успіхи як по тарифах, так і по вартості Гкал», — підкреслив профільний заступник Міністра.

Як повідомляють в управлінні  житлово-комунального господарства облдержадміністрації, у минулому році заплановані заходи по підготовці житлово-комунального господарства та соціальної сфери області до роботи в осінньо-зимовий період 2018/19 років виконані в повному обсязі.

Зокрема, до зими підготовлено 766 котелень, 100 центральних теплових пунктів, понад 500,8 км теплових мереж. До зими фактично підготовлено 4848 житлових будинків,  673 школи, 657 дитячих садочків та 65 лікарень.

У січні 2019 року підприємствами комунальної теплоенергетики реалізовано послуг на суму 266,1 млн.грн., оплачено споживачами 183,8 млн.грн., рівень розрахунку за послуги теплопостачання 69,1%.

Що стосується питання стану оснащення багатоквартирних житлових будинків загальнобудинковими засобами обліку теплової енергії, то станом на 1 лютого 2019 року 2146 житлових будинків оснащені 2006 засобами теплової енергії, що становить 93,5%.

Також 1185 нежитлових будівель оснащені 998 засобами обліку теплової енергії, що становить 84,2%.

У містах Хмельницький, Нетішин та Волочиськ  засобами обліку оснащені усі житлові будинки, які мають технічну можливість та доцільність такого оснащення.