05.03.2019 — 17:29

На Ізяславщині відзначили 75-річчя звільнення району від нацистських окупантів

5 березня на Меморіалі Слави в місті Ізяслав відбулись районні урочистості присвячені 75-річчю вигнання з міста  Ізяслав та Ізяславського району нацистських загарбників.

До участі в районних заходах долучилась делегація ветеранських організацій Шепетівки та Шепетівського району, яких в Ізяславі на площі Героїв Майдану урочисто  зустріли перший заступник голови Ізяславської  районної державної адміністрації Павло Ковальчук, заступник голови Ізяславської районної ради Михайло Борисюк, Ізяславський міський голова Валентина Корнійчук, ветеранський актив району.

Керівники району та гості Ізяславщини, під звуки духового оркестру, пройшли вулицею Незалежності до Парку Слави де відбувся меморіальний захід.

До учасників мітингу звернувся перший заступник голови районної державної адміністрації Павло Ковальчук. Він наголосив, що ця дата  допомагає глибше і повніше осягнути велич ратного подвигу нашого народу та усвідомити глобальне значення розгрому нацизму.

«За два роки і 8 місяців окупації, нацисти завдали Ізяславському району та Ізяславу величезних  людських втрат. В нашій пам’яті імена понад півтори тисячі воїнів – синів різних народів, партизанів, підпільників, що стали синами Ізяславської землі, бо вони навічно залишилися в ній, та імена понад чотирьох тисяч  ізяславчан, які віддали своє життя на різних фронтах війни в боротьбі з нацизмом. Пам’ятаємо про матеріальні   збитки, про спалені фашистами 12 сіл нашого району, про більше 2 тисяч наших земляків,  яких було вивезено на примусові роботи до Німеччини», – наголосив Павло Павлович.

Ювілей визволення Ізяславщини від фашистських загарбників співпав у часі із проходження територією району Всеукраїнської естафети пам’яті «Слава визволителям України». Щоб вручити ізяславчанам її символи прибули представники Шепетівщини: голова ветеранської організації Шепетівки Олег Герсименко, голова Шепетівської районної ради Організації ветеранів України  Ігор Карчевський. Від імені шепетівчан усіх присутніх привітав Ігор Карчевський. Голови ветеранських організацій вручили представникам Ізяславського району символ естафети – солдатський  ранець із капсулами  з землею  з місць боїв та поховань воїнів-визволителів,  Полонського та Шепетівського районів.

Голова Ізяславської районної ради Організації ветеранів України Лідія Загоруй спільно із представниками учнівської молоді Ізяславського району вклала до символу естафети капсулу із землею Ізяславщини.

В рамках  заходів, присвячених 75-річчю вигнання з  території району від нацистських окупантів, в населених пунктах району пройшли  меморіальні заходи (мітинги, зустрічі, панахиди) присвячені вшануванню визволителів рідного краю.

Усі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих та померлих солдатів Другої світової війни і поклали до меморіалу  квіти, вінки.

За інформацією Ізяславської райдержадміністрації