06.03.2019 — 11:21

Департамент соціального захисту населення підвів підсумки роботи за 2018 рік

5 березня голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий взяв участь у засіданні колегії Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації.

Відкриваючи засідання Вадим Лозовий подякував працівникам даної галузі за професіоналізм, турботу та відданість професії. «Розумію, яке навантаження сьогодні покладене на ваші плечі. Я розумію і вашу відповідальність на місцях, оскільки саме ви постійно опікуєтеся проблемами окремих верств населення та забезпечує їх потреби», – сказав Вадим Миколайович.

Очільник області наголосив, що сьогодні в державі відбувається багато реформ, які були започатковані Президентом України та Урядом, аби змінити наше життя на краще. За його словами, саме кожен з мешканців Хмельниччини і є учасником цих процесів.

«Ми з вами є свідками того, як змінюється наша територія, відносини між владою і звичайними громадянами. Сьогодні люди на місцях отримали не тільки владу, гроші, а й  відповідальність. Відроджується потужна армія, реформується освіта, медицина,  стартувала програма Нова українська школа, яка створила абсолютно інші відносини між учнями і вчителями. Звичайно, ще багато чого не зроблено, але ми з вами маємо продовжувати йти цим шляхом і щодня працювати над втіленням вказаних реформ у життя. Дякую вам за професіоналізм та  здобутки, які сьогодні має Хмельниччина», – додав голова адміністрації.

В продовження, директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Лукомська проінформувала про підсумки роботи органів соціального захисту населення області за 2018 рік.

Як повідомила Світлана Іванівна, на Хмельниччині понад 492,0 тис. осіб або 40% населення потребує соціального супроводу. Так, субвенції Державного бюджету на виплату соціальних гарантій передбачених діючим законодавством України  у 2018 році склали 196,2 млн. гривень. Видатки з обласного бюджету на забезпечення належного функціонування соціальних установ у 2018 рік – 172,6 млн. гривень.

Щодо питання  зайнятості, то варто зазначити, що в минулому році результатами діяльності місцевих та обласної тимчасових комісій, заслуховування керівників підприємств-боржників вдалось повністю ліквідувати борги на 9 підприємствах області у сумі 7 млн. 401 тис. гривень. Станом на 01 січня 2019 року за сумою боргу область посіла 6 місце серед регіонів України. За рівнем заробітної плати у грудні місяці область посіла 15 місце по Україні із середньомісячною зарплатою 8976 гривень.

Що стосується  питання соціальної підтримки учасників АТО (ООС), то на обліку в органах соціального захисту населення перебуває 13455 осіб, які брали участь в проведення антитерористичної операції (Операції Об’єднаних Сил).

Так, починаючи з 2015 року в області діє програма соціальної підтримки осіб, які беруть (брали) участь в антитерористичній операції, та членів їх сімей, які зареєстровані у Хмельницькій області. Щороку в межах обласної комплексної програми соціального захисту населення з обласного бюджету передбачаються видатки на виплату одноразової матеріальної допомоги та грошову допомогу громадянам, які потребують дороговартісного лікування. Протягом 2015-2018 років з коштів державного бюджету виділено 65,9 млн. грн. для забезпечення житлом 91 члена сім’ї загиблих та інвалідів І-ІІ грипи з числа військовослужбовців, які брали безпосередню участь в АТО. Потреба видатків на забезпечення житлом для зазначеної категорії з видатків державного бюджету забезпечено на 100 відсотків.

Також протягом 2015-2018 років 664 учасника бойових дій пройшли безкоштовне санаторно-курортне лікування у відповідних лікувальних установах. 86 учасників АТО пройшли психологічну реабілітацію на суму 679,1 тис. гривень.

Крім того, в області проводиться робота щодо професійної адаптації учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил. В 2018 році за напрямом соціальна та професійна адаптація учасників АТО та постраждалих учасників Революції Гідності було доведено фінансування (із змінами) в обсязі 1441,5 тис. гривень.

Не залишила поза увагою директор Департаменту і питання реалізації програми житлових субсидій. Як повідомила Світлана Іванівна, в умовах підвищення цін та тарифів на житлово-комунальні послуги у 2015-2018 роках державну підтримку відчули 267 тисяч домогосподарств, які були залучені до програми житлових субсидій. За 2018 рік правом на субсидію скористалося до 158 тисяч домогосподарств, які дійсно потребують державної підтримки, та підтвердили свої легальні доходи.

Посадовець наголосила, що головним завданням у 2019 році стане реалізація Урядової програми монетизації пільг та житлових субсидій для населення. Так, 20 лютого 2019 року управліннями соціального захисту населення області подані до Міністерства соціальної політики України реєстри на виплату житлових субсидій в готівковій формі 139 тис. 931 сім’ї на суму 245 млн. гривень. Такий вид допомоги отримає кожна третя Хмельницька сім’я.

Крім того, Урядом, починаючи з 01.01.2018 року реалізовується нова урядова програма із надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка». Для Хмельниччини закуплено 7406 «бейбі-боксів» на суму 24,5 млн. грн., які видаються  породіллям за місцем народження малюка при виписці з пологового будинку. Кожній такій сім’ї гарантовані також ще соціальні виплати.

Також Світлана Лукомська зазначила, що Хмельниччина єдина область в Україні, яка має найбільш розгалужену структуру соціальних установ.

Так, в області функціонує 27 інтернатних установ, в яких створено умови наближенні до домашніх, 14 реабілітаційних установ для осіб (дітей) з інвалідністю (переваги надаються дітям, які проживають в біологічних сім’ях), 27 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та 2 Центра надання соціальних послуг.

Також в 11 об’єднаних територіальних громадах, в рамках адміністративно-територіальної реформи, утворені територіальні центри соціального обслуговування та в 4 ОТГ реабілітаційні установи для дітей з інвалідністю.

Щороку за рахунок коштів обласного бюджету проводяться реконструкції та капітальні ремонти інтернатних установ, відбувається покращення їх матеріально-технічної бази.

Для наближення умов проживання до домашні в будинках-інтернатах проводиться робота по зміцненню матеріально-технічної бази закладів, так проведено ремонт житлових кімнат та кімнат відпочинку, кухонь, їдалень, системи водопостачання та каналізації, утеплення фасадів житлових корпусів, проведено ремонт покрівель.

З коштів обласного бюджету в 2018 році Хмельницьким геріатричним пансіонатом для ветеранів війни та праці придбано спеціальний автомобіль «Fiad». Аналогічний транспортний засіб у 2017 році придбано для Меджибізького дитячого будинку-інтернату.

Вперше, в 2017 році з коштів обласного бюджету для потреб інтернатних установ закуплено комп’ютерну техніку в кількості 54 одиниці на суму 435,0 тис. грн. Бюджетом на 2019 рік передбачено придбання зазначеними установами холодильного обладнання на загальну суму 324,0 тис. грн. (27 установ по 12,0 тис. грн.).

Для усіх діючих установ виділені кошти в сумі 2041,445 тис. грн. за рахунок яких проведено ремонти, встановлення систем протипожежного захисту в інтернатних установах.

В 2018 році виділено 1144,22 тис. грн. на придбання протипожежного обладнання та навчання. На встановлення засобів дистанційної передачі обліку спожитого природнього газу в 2018 році з обласного бюджету виділено 521,96 тис. грн.

Понад 54 тис. громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, які проживають вдома отримують соціальні послуги у територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

815 дітей та осіб з інвалідністю області мають можливість отримувати кваліфіковану допомогу у реабілітаційних установах не відриваючись від родинного кола. Приміщення реабілітаційних установ розташовані таким чином, щоб вихованці залишались в постійному спілкуванні із здоровими однолітками, отримували необхідну соціалізацію, психологічний та емоційний розвиток.

Також, у 2018 році в область надійшло 169,1 тис. грн. на проведення заходів із реабілітації дітей з інвалідністю. Департаментом заключені Угоди з Хмельницькою обласною дитячою лікарнею, ПП Центр медичної реабілітації дітей-інвалідів “Апис-Меліфіка”, ТОВ “Міжнародна реабілітаційна клініка Козявкіна, ТзОВ “Реабілітаційний центр “Еліта” про надання реабілітаційних заходів 22 дітям з інвалідністю на загальну суму 164,5 тис. гривень.

З державного бюджету для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, на 2018 рік  виділено 71,753 млн. грн. В області органами соціального захисту населення за даним напрямом використано 71,709 млн. грн. або 99,94% від загальної суми.

Станом на 28.02.2019 року виділено 7 814 498 грн. та розпочалася робота по забезпеченню технічними та іншими засобами реабілітації.

В свою чергу, заступник директора Департаменту Микола Дідик зазначив, що в умовах реформування економічних процесів в державі, децентралізації та створення моделі адміністрування надання послуг з соціальної підтримки здійснювалася координація роботи з вирішення на регіональному та місцевому рівні питань, пов’язаних із  захистом прав працюючих осіб, сімей – отримувачів житлових субсидій, сімей військовослужбовців – учасників АТО, виконання інших державних цільових програм.

За його словами, ключовим питанням на сьогодні – є налагодження чіткої взаємодії органів виконавчої влади і об’єднаних територіальних громад стосовно виконання повноважень у сфері соціального захисту населення.

На даний час в 19 об’єднаних територіальних громадах області створено уповноважені соціальні підрозділи з питань соціального захисту населення, в усіх інших визначено уповноважених осіб. В межах проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України», Міністерством соціальної політики України здійснено закупівлю комп’ютерного обладнання для організації роботи працівників структурних підрозділів з питань соціального захисту населення, служб у справах дітей, фахівців із соціальної роботи об’єднаних територіальних громад.

Проаналізувавши навантаження спеціалістів з питань соціального захисту населення об’єднаних територіальних громад та структурних підрозділів з питань соціального захисту населення райдержадміністрацій, міськвиконкомів щодо надання адміністративних послуг соціального характеру, можна дійти висновку, що за час пілотного впровадження Моделі, завдяки організації прийому мешканців в ОТГ за місцем їх проживання досягнуто розширення кола осіб, які звернулися за наданням соціальних послуг та суттєвого скорочення обсягів звернень громадян до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення райдержадміністрацій.

Кінцевою метою має бути створення в кожній об’єднаній територіальній громаді розгалуженої інфраструктури соціального спрямування (Пенсійний фонд України, соціальний захист населення, захист прав дітей тощо) для створення комфортного та безпечного середовища з метою забезпечення соціального захисту вразливих верств населення, що може бути досягнуто шляхом побудови ефективної системи соціальної сфери.

Також протягом 2018 року вживалися заходи стосовно попередження та протидії домашньому насильству проте з даним явищем зіткнулися чимало сімей в області.

Так, до райдержадміністрацій, міськвиконкомів надійшло за 2018 рік – 2757 звернень з питань домашнього насильства. Перебуває на обліку в поліції області – 2490 осіб. 89 осіб направлено на корекційні програми. З них пройшли 89 осіб корекційну програму.

Відтак, в області створено вісім мобільних бригад соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства (в Ізяславському, Кам’янець-Подільському, Старокостянтинівському, Чемеровецькому, Шепетівському районах та містах Кам’янець-Подільському, Нетішині, Шепетівка).

Крім того, в 2019 році структурним підрозділам соціального захисту населення райдержадміністрацій, міськвиконкомів передано повноваження щодо оздоровлення та відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки. Рішенням Хмельницької обласної ради від 21 грудня 2018 року № 46-23/2018, затверджено обласну програму оздоровлення та відпочинку дітей на період до 2022 року.

08 лютого 2019 року спільно з Департаментом освіти і науки облдержадміністрації проведено семінар-нараду в частині організації оздоровлення та відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки у 2019 році, на якій було обговорено основні напрямки організації оздоровлення та відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки.

27 грудня 2018 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету  Міністрів від 11 липня 2018 року №551», згідно з якою термін проведення заміни посвідчень особам які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи продовжено до 1 січня 2020 року.

“Ми повинні організовувати ефективну та злагоджену роботу з нашими соціальними партнерами щодо виконання державних та обласних соціальних програм, спрямованих на покращення життєвого рівня населення. Оцінку усьому нам дадуть наші громадяни, яких ми обслуговуємо”, – зазначив доповідач.