17.05.2016 — 11:24

Стан виконання плану заходів щодо ліквідації та недопущення поширення збудника африканської чуми свиней

16 травня 2016 року в приміщенні Дунаєвецької райдержадміністрації під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка відбулось спільне засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Хмельницькій облдержадміністрації та Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Дунаєвецькій райдержадміністрації.

20160516_162343

У роботі засідання взяли участь заступник завідувача науково-дослідного відділу епізоотичного моніторингу Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи Валентин Свідерський, в.о. начальника головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Олександр Садов’юк, головний лісничий – заступник директора ДП “Кам’янець-Подільське лісове господарство” Олександр Шевчук, голова Дунаєвецької райдержадміністрації Олександр Бернашевський, представники об’єднаних територіальних громад району, служби безпеки та прокуратури, члени комісій.

Заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко зазначив, що на даному засіданні буде розглянуто стан виконання плану заходів щодо ліквідації та недопущення поширення збудника африканської чуми свиней в приватному секторі с.Гірчична Дунаєвецького району, затвердженого рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Хмельницькій облдержадміністрації від 12.05.2016 року.

В.о. начальника Управління Держпродспоживслужби в Дунаєвецькому районі Валентин Дмітрієв доповів, що відповідно до плану заходів щодо ліквідації та недопущення поширення збудника африканської чуми свиней в приватному секторі с.Гірчична Дунаєвецького району спеціалістами ветмедицини району за участю представників Дунаєвецького відділення поліції ГУНП в Хмельницькій області, Дунаєвецького районного сектору служби цивільного захисту ГУ ДСНС в Дунаєвецькому районі та органів місцевого самоврядування проведено відповідну роботу. При проведені в с.Гірчична подворового обходу та обстеженні домогосподарств було виявлено та вилучено 46 голів свиней. Дані свині були знищені безкровним методом. Туші тварин, продукцію тваринного походження, гній, корм, тару, малоцінний інвентар, дерев’яні підлоги, годівниці, перегородки та інші ймовірно контаміновані матеріали були спалені на місцевому худобомогильнику та спеціально відведених площадках в межах епізоотичного вогнища під наглядом спеціалістів Держпродспоживслужби району.

Встановлено карантинні ветеринарно-поліцейські пости на дорогах при в’їзді у с.Гірчична, на яких ведеться чергування спеціалістів згідно складеного графіка. Заборонено в’їзд та виїзд з населеного пункту будь-якого транспорту, ввезення та вивезення тварин усіх видів, вихід обслуговуючого персоналу без відповідної санітарної обробки, а також вивіз за територію населеного пункту продуктів і сировини тваринного походження, кормів, продуктів рослиництва. Здійснюється порядок переміщення людей та приміського пасажирського транспорту через карантинну територію. В зоні захисту до якої входять три населені пункти (с.Іванківці, с. Дем’янківці, с. Слобідка Гірчичанська) здійснено перепис, облік та клінічне обстеження усього наявного поголів’я свиней. Відповідно ще проводиться перепис, облік та клінічне обстеження усього наявного поголів’я свиней в зоні нагляду. На даний час проводиться перевірка місць торгівлі м’ясними продуктами, закладів громадського харчування, супермаркетів.

Під час засідання комісії було також заслухано інформацію відповідальних за виконання плану заходів щодо ліквідації та недопущення поширення збудника африканської чуми свиней з наступних питань:

– розслідування причин виникнення захворювання свиней на африканську чуму свиней в одному з домогосподарств с.Гірчична Дунаєвецького району;

– створення комісії по визначенню майнової шкоди (збитків) особам, які постраждали внаслідок забиття свинопоголів’я в с.Гірчична, проведення власникам знищених тварин відшкодування з бюджету згідно чинного законодавства по середній регіональній ціні;

– здійснення в зоні захисту заборони торгівлі тваринами, м’ясом та іншими продуктами твариництва на ринках, проведення виставок, ярмарків, базарів та інших заходів, пов’язаних з пересуванням та накопиченням тварин; заборону продажу, переміщення та безконтрольного забою свиней; облаштування худобомогильника, який знаходиться в зоні нагляду відповідно до чинних норм; проведення заходів щодо знищення гризунів на фермах та подвір’ях громадян, регулювання чисельності безпритульних тварин;

– здійснення в зоні нагляду обстеження лісоугідь з метою виявлення загиблих диких тварин, запобігання міграції диких свиней, заборони всіх видів полювання та відлову диких свиней у мисливських господарствах на протязі обмежень, заборони торгівлі на ринках живими свиньми, м’ясом із них та іншими продуктами свинарства, постачання продуктів твариництва без наявності супровідних ветеринарних документів; проведення заходів щодо знищення гризунів на фермах та подвір’ях громадян, гуманного знищення безпритульних тварин.

Також голова Дунаєвецької райдержадміністрації Олександр Бернашевський виступив з інформацією, що за результатами проведеної наради 16.05.2016 року щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней за участі членів Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Дунаєвецькій райдержадміністрації та представників органів місцевого самоврядування надано доручення відповідним виконавцям подати пропозиції щодо створення в районі підприємства з дезінфекції та дератизації (боротьби з гризунами) та створення в районі притулку для бездомних тварин, де буде здійснюватися їх утримання, стерилізація, клінічний огляд та лікування.

Підводячи підсумки засідання комісії заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко відмітив, що під час виконання плану заходів щодо ліквідації та недопущення поширення збудника африканської чуми свиней має бути забезпечена чітка координація дій, налагоджена співпраця та взаємодія усіх відповідальних органів та служб, а також, наголосив на персональній відповідальність кожного за належне проведення усіх необхідних заходів задля неуможливлення розповсюдження даного захворювання.

20160516_162435