11.03.2019 — 11:51

Програма НАТО з розбудови доброчесності є потужним інструментом реформ у секторі безпеки і оборони України, – Іванна Климпуш-Цинцадзе у Вашингтоні

Перебуваючи з робочим візитом у Вашингтоні (США), Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася із заступником Помічника Генерального секретаря НАТО з операцій Джонатаном Перішем.

Під час перемовин сторони обговорили стан та перспективи подальшої реалізації в Україні Програми НАТО з розбудови цілісності, запровадження доброчесності та зниження корупційних ризиків в оборонних та безпекових інституціях (Building Integrity Initiative, BI) та поглиблення співпраці за низкою напрямів.

Зокрема, Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила на зростанні динаміки реалізації Програми BI в Україні у цьому році та проведенні чергового циклу Самооцінки структур сектору безпеки і оборони на предмет виявлення корупційних ризиків.

«Пріоритетним завданням у контексті реалізації Програми ВІ на 2019 рік стане завершення у травні-червні другого етапу третьої Самооцінки національних структур сектору безпеки й оборони. За підсумками цього заходу ми очікуємо звіт від НАТО, який буде обговорений під час Комісії «Україна – НАТО», – зазначила вона.

Віце-прем’єр-міністр підкреслила, що Україна розглядає участь у Програмі BI як потужний інструмент надання нам допомоги з розвитку спроможностей зі зміцнення доброчесності, прозорості, підзвітності і запобіганню корупції в оборонному і безпековому секторах. Водночас, за її словами, Україна чітко розуміє, що нам необхідно скоригувати нашу участь у цій Програмі, акцентуючи увагу, зокрема, на сприянні інституційним змінам, формулюванні політик і подальшому вдосконаленні фахової спроможності кадрів.

«Досягти цього можна через цілісний розвиток таких ключових елементів у наших інституціях безпеки та оборони, як стратегія, система, стиль, навички, персонал і цілі вищого порядку», – зауважила представниця українського Уряду.

Своєю чергою Джонатан Періш від імені НАТО висловив вдячність Віце-прем`єр-міністру за високу активність і практичну взаємодію у напрямі євроатлантичної інтеграції та забезпеченні ефективної міжвідомчої координації, зокрема, у межах реалізації Програми ВІ.

«Для досягнення стратегічної мети Україні критично важливо зберегти та розвивати в подальшому інститут фахівців з євроатлантичної інтеграції», – наголосив заступник Помічника Генерального секретаря НАТО.

Також Іванна Климпуш-Цинцадзе запропонувала експертам НАТО, які залучені до Програми BI, разом продовжувати подальше вивчення цих важливих для України напрямів, а також подякувала команді управлінців Альянсу за високий рівень уваги, який вони приділяють впровадженню в Україні цієї програми.

Довідково

Програма НАТО з розбудови доброчесності, цілісності, прозорості та зниження корупційних ризиків у роботі оборонних та безпекових інституцій (Building Integrity Program) започаткована у листопаді 2007 року. Вона має на меті допомогти зацікавленим країнам запроваджувати в їхніх національних оборонних і безпекових інституціях ефективний, доброчесний та прозорий менеджмент, зміцнювати механізми запобігання і протидії корупції, удосконалювати систему управління фінансовими і матеріальними ресурсами. Україна офіційно приєдналася до Програми 21 травня 2008 року.

Самооцінка є інструментом НАТО щодо діагностики національних інституцій сектору безпеки й оборони держав-членів та партнерів НАТО і підготовки рекомендацій, які спрямовано на мінімізацію корупційних ризиків та розбудову ефективної і прозорої системи управління.

Самооцінка здійснюється у три етапи: опитування визначених структур сектору безпеки й оборони (опрацювання цими структурами відповідей до формалізованої анкети); узагальнення результатів опитувань під час інтерактивних зустрічей (Peer Review), які здійснюються міжнародними експертами Програми ВІ з представниками органів, що залучені до Самооцінки; опрацювання за результатами Самооцінки експертних висновків і рекомендацій, які, як правило, офіційно доводяться НАТО до керівництва відповідних національних структур, що пройшли Самооцінку