14.03.2019 — 16:13

Вадим Лозовий: Закликаю усіх, інвестуйте в Хмельниччину! Це вигідно і зручно!

На цьому наголосив голова облдержадміністрації Вадим Лозовий, презентуючи інвестиційний потенціал  області учасникам ІІІ Міжнародного економічного форуму «Інвестиційні можливості Хмельниччини», який розпочав роботу сьогодні у Хмельницькому.

Відповідаючи на питання, чому вигідно інвестувати в Хмельницьку область, Вадим Миколайович зауважив, що наш край має цілу низку особливостей, що роблять його дуже привабливим для потенційного інвестора. “Це і зручна транспортна інфраструктура, і розвинене  підприємницьке середовище, і можливість отримати широкий спектр фінансово-банківських, страхових, інформаційно-консультаційних послуг. Ми маємо прекрасну навчальну базу для підготовки персоналу, унікальні природно-рекреаційні ресурси,  багату культурну спадщину, стабільну суспільно-політичну ситуацію в регіоні – все це наша область пропонує інвестору,” – зазначив він.

Очільник області звернув увагу на дуже зручне географічне розташування області, яке забезпечує зручний зв’язок з країнами Європи, основними промисловими районами України, чорноморськими портами. Протяжність автошляхів– більше 7 тис. км.  Залізничні транспортні вузли мають сполучення з європейською залізничною мережею. Послуги вантажних та пасажирських перевезень надають понад 50 залізничних станцій. Мережа залізничних колій складає  738 км. Модернізація вокзалу Хмельницький-Пасажирський має стати першим пріоритетним проектом державно-приватного партнерства «Укрзалізниці», початок його реалізації в 2020 році. Вадим Лозовий додав, що Перший Віце-прем’єр України Степан Кубів запевняє, що інвестування в цей проект – виграшна ідея. Це важливо для розвитку Хмельницького, як логістичного хабу Західної України. А ще через область пролягає частина  транспортного коридору між польськими портами Балтії і нашими Чорного моря «GO HIGHWAY» (Gdansk-Odesa).

Голова адміністрації наголосив, що обласна влада активно працює над відновленням діяльності аеропорту  “Хмельницький”.  В проекті Національної транспортної стратегії України на період до 30 року передбачено майже 400 млн. грн. для відновлення його діяльності,

Він додав, що логістичними перевагами області скористалась компанія «Нова пошта», яка реалізувала проект  будівництва інноваційного терміналу потужністю 18 тис. відправлень за годину.  Інвестиції – 9,5 млн. євро.

Хмельниччина цікава світові, наголосив Вадим Лозовий. Є позитивна тенденція збільшення експорту товарів вітчизняного виробника. Бізнес-спільнота області нарощує обсяги торгових операцій іззакордонними партнерами.У 2018 році здійснювалися поставки до 120 країн. Загальний експортний товарообіг досяг 638  млн. дол., що більше, ніжза попередній рік на 40%. Майже половина (47,7%)  усього подільського експорту відправляється до країн Європейського Союзу.

Регіональний показник росту експорту товарів до країн Євросоюзу більш, ніж вдвічі переважає показник по Україні. По Україні  в середньому 15-16 %росту за минулий рік, по Хмельниччині – 36,5 %. Покращила свою діяльність Хмельницька митниця. Більше 3,5 тисяч сертифікатів, які прискорюють надходження українських товарів до європейських країн  видано підприємствам-експортерам. Розпочала роботу система митного сервісу «Єдине вікно».

Пріоритетними товарами в експорті є: мед, морожені ягоди, меблі, електричні машини, сантехнічні вироби, тонколистовий прокат, полімерна пакувальна плівка, яйця птиці, зернові, бобові, молочна продукція тощо.

У 2018 році господарства області експортували  більше 8 тис. тон меду, 16% від загальної кількості меду, експортованого Україною.

Вадим Лозовий наголосив також на важливості створення сприятливого середовища для розвитку малого та середнього бізнесу в області: “Розвиток економіки, підприємств та підприємництва, створення нових робочих місць, ріст заробітної плати – одне з пріоритетних завдань моєї команди.”

В області працює більше 1 тис. промислових підприємств, де зайнято близько чверті працюючих.  Навчальна база для підготовки та перепідготовки персоналу складається з 18 вищих навчальних закладів усіх рівнів акредитації  та 30 державних професійно-технічних.

В області обліковується майже 400 родовищ з 26 видів різноманітних корисних копалин,насамперед, природних будівельних матеріалів. Хмельниччина багата цілющими мінеральними водами і має великі поклади питних та технічних підземних вод, які розвідані на 45 ділянках.

В області працюють 13,5 тисяч суб’єктів малого та середнього бізнесу, де зайнято майже 190 тис. осіб.

Протягом 2018 року до бюджетів усіх рівнів від суб’єктів підприємництва надійшло 5,4 млрд. грн. податкових платежів (2016 рік – 3030,3 млн. грн., 2017 рік – 4462,5 млн. грн.), що на 900 млн. грн. або на 20,2% більше ніж за 2017 рік.

Активно відбувається дерегуляція бізнес-середовища. На сьогодні діють 33 ЦНАПи, у тому числі 18 – при райдержадміністраціях; 6 –  у виконавчих комітетах міських  рад;  9 – в ОТГ. У 2018 році через ЦНАПи надано 417 тис. адміністративних послуг, що на 19,8% більше ніж у попередньому році. Активно продовжується  робота зі створення ЦНАП в ОТГ. Діє 9 ЦНАП  в ОТГ. На 2019 рік заплановано відкриття ще 8.

Голова облдержадміністрації нагадав, що Хмельницька область входить в п’ятірку кращих в країні з розвитку агропромислового комплексу: “Посідаємо перші місця в Україні за урожайністю пшениці, кукурудзи, сої та ячменю. У тваринництві – за темпами росту виробництва молока та  чисельністю поголів’я корів. Зернові, олійні культури, натуральний мед,  молочна продукція, цукор, заморожені ягоди –  продукція Хмельниччини, що користується попитом в Україні та  за її межами.”

Вадим Лозовий зазначив, що в області вже реалізовано 26 інвестиційних проектів: у тваринництві – 20; у розвитку інфраструктури зберігання сільгосппродукції – 2; у харчовій та переробній промисловості – 4, а сьогодні на форумі будуть представлені інвестиційні проекти на загальну суму 14 млн. дол. США.

 

Важливим чинником розміщення виробництва голова назвав електроенергетику, додавши, що в області діє Хмельницька АЕС, розвивається альтернативна енергетика, працюють 218 котелень на альтернативних видах палива, діють 31 мала гідро- та 19 сонячних електростанцій загальною потужністю понад 70 МВт.

До 2021 року заплановано ввести в дію ще 50 сонячних електростанцій загальною потужністю 350 МВт.

Реалізовані інвестиційні проекти:

– у м. Кам’янець-Подільський з будівництва БіоТЕС потужністю 45 МВт;

– у Теофіпольському районі з будівництва біогазової установки потужністю 20 МВт;

– у м. Хмельницький з будівництва дахової сонячної електростанції в Хмельницькому національному університеті плановою потужність 500 кВт.

Особливу увагу Вадим Лозовий звернув на туристичний потенціал області: “Хмельниччина цікава для розвитку туризму, адже на території області знаходиться 120 заказників, 158 пам’яток природи, 35 пам’яток садово-паркового мистецтва, 17 заповідних урочищ, найбільший у Європі Національний природний парк «Подільські Товтри», більше 3 тисяч архітектурних пам’яток,  в т.ч. Національний заповідник «Кам’янець», державні заповідники «Межибіж» та «Самчики».”

Область посідає 3 місце в Україні за кількість пам’яток. В нашій області знаходиться унікальний Дністровський каньйон. За даними науковців, в цьому районі існує своєрідний мікроклімат — середньорічна кількість тепла на 1 кв. м. рівнозначна ялтинській. Саме тому, наголосив посадовець, область має прекрасні умови для створення відпочинково-рекреаційних центрів.

Хмельниччина – надійний партнер для зарубіжного інвестора, зауважив Вадим Миколайович.

“Ми пропонуємо відкриті та прозорі взаємовідносини, підтримку і допомогу у реалізації проектів. В області діє більше 250-ти підприємствз іноземними інвестиціями, в економіку залучено 200 мільйонів доларів  з 36 країн, за останній рік ця сума збільшилась майже на 30 млн. дол.,”- зазначив він.

Не оминув увагою очільник області і активниі реформи, що відбуваються на Хмельниччині, адже область займає лідируючі позиції у процесі децентралізації в Україні.

Утворено 45 об’єднаних територіальних громад, їх площа  майже 12 тис.кв.км (57%). (46-та очікує на рішення ЦВК). До ОТГ увійшли 800 населених пунктів з населенням 517тис. осіб (41%), Реформуються освіта, медицина, галузі реального сектору економіки.

Підсумовуючи свою презентацію, голова адміністрації  зауважив, що Президент України визначив 5 головних напрямків економічного зростання України: агросектор, IT індустрія, індустріалізація, потужні інфраструктурні проекти, туризм.

“Форум – наш крок на шляху впровадження в життя накресленого курсу економічного зростання України на місцях. Сподіваюсь, що встановлення нових партнерських контактів та налагодження взаємовигідного співробітництва буде гарним продовженням нашого форуму. Інвестуйте в Хмельниччину!  Це вигідно і зручно!” – закликав Вадим Лозовий.