14.03.2019 — 15:50

Від контактів до контрактів! – на Хмельниччині розпочав роботу ІІІ Міжнародний економічний форум

Сьогодні відбулася дуже знакова для Хмельниччини подія: розпочав свою роботу дводенний Міжнародний економічний форум «Інвестиційні можливості Хмельниччини». Його організаторами стали Хмельницька обласна державна адміністрація на чолі з Вадимом Лозовим, Хмельницька обласна рада та її голова Михайло Загородний та Хмельницька торгово-промислова палата під керівництвом Наталії Бєлякової.

Як зазначають організатори, цей форум – це унікальний простір для обговорення найактуальніших тем для бізнесу та професійного розвитку. Це простір, в якому працюватимуть кращі вітчизняні бізнес-експерти та експерти з Нідерландів, Канади, Німеччини, Норвегії, Іспанії, Польщі, Чехії, Словаччини, Угорщини, Китаю, Греції та Бельгії. Це простір, де бізнес, влада та громади взаємопосилюватимуть один одного, а отже, сприятимуть підвищенню рівня життя регіону в цілому.

Партнерами ІІІ Міжнародного економічного форуму стали ПАТ “Подільський цемент” CRH в Україні, компанія «SCAME-UА», ТОВ “Дубово Агро”, Кам’янець-Подільське ПАТ “Гіпсовик” та ТОВ «НВК «Екофарм»

Вітали учасників Форуму  керівники області та іноземні гості, що прибули на захід, аби на власні очі побачити, чим же багата наша Хмельниччина та, що готова запропонувати потенційним інвесторам: Віце-президент Громадської організації «Міжнародний  трейд клуб в Україні», перший секретар Посольства Словацької республіки в Україні  пані Соня Крайчова та заступник маршала воєводства – Віце-маршал Куявсько-Поморського воєводства Республіки Польща Славомир Копич. Також до привітань долучився Віце-президент Торгово-промислової палати України Ростислав Коробка.

Безпосередньо робочу частину заходу розпочав Вадим Лозовий з презентації інвестиційного потенціалу Хмельницької області. Далі продовжив голова обласної ради Михайло Загородний,  провівши бліц-панель на тему «Інвестиції в громади», у ході якої голови трьох ОТГ області презентували свої напрацювання у залученні інвестицій у свою громаду.

В продовження присутні мали можливість послухати практичні поради від міжнародних інвесторів щодо секретів успішної співпраці. Так, модератором панелі «Міжнародне інвестиційне співробітництво» виступила Наталя Бєлякова, а досвідом ділилися представники Польщі, Словакії та Канади.

Після цього учасники Форуму більш адресно розглянули інвестиційний потенціал Хмельниччини. Акцент зроблено було на логістиці Хмельниччини, як невід’ємній складовій успішного бізнес-середовища. В дискусійній панелі «Інвестиції в інфраструктуру Хмельниччини» модератор Василь Міракін, радник голови Хмельницької обласної державної адміністрації, окреслив цілісну картину логістичного потенціалу регіону.

Один з ключових моментів заходу стало підписання Меморандумів про співпрацю між Хмельницькою обласною державною адміністрацією, Хмельницькою обласною радою, Хмельницькою міською радою та стейкхолдерами щодо посилення сприятливого інвестиційного мікроклімату на наступні роки.

Наступний блок Форуму був присвячений дискусії на тему «Кращі практики залучення інвестицій в економіку». Роман Примуш, директор Агенції регіонального розвитку провів діалог з топ-менеджерами кращих підприємств Хмельницької області, які мають досвід міжнародного співробітництва.

Далі на учасників чекають презентації кращих інвестиційних проектів розвитку території. Спікерами стануть підприємці й голови об’єднаних територіальних громад, які мають окреслені бізнес-пропозиції для потенційних інвесторів.

У форматі бліц-панелі  експерти та їх модератором Олегом Демчуком, головою Агенції сталого розвитку “АСТАР” обговорюватимуть інвестиційні можливості Хмельниччини туристичної

На завершення першого робочого дня учасники Форуму матимуть унікальну можливість, спілкування з іноземними бізнесменами. У форматі В2В працюватиме більше 20-ти міжнародних експертів, які готові розглянути бізнес-кейси і надати необхідну консультативну допомогу.

Як наголошують організатори, Форум – це не підведення підсумків, не черговий звіт. Це лише перший крок до розвитку бізнесу та територій. Після нього мають розпочатися трудові будні, підготовка необхідних документів та запуск розвиткових проектів. І базовим медіатором цього процесу стане Хмельницька Агенція регіонального розвитку. Саме для того вона й була створена.