13.03.2019 — 18:10

План регіонального розвитку району обговорили на Кам’янеччини

13 березня відбулось засідання Ради регіонального розвитку Кам’янець-Подільського району. На зібрання були запрошені керівники структурних підрозділів і служб райдержадміністрації, правоохоронних органів, Кам’янець-Подільського управління Головного управління Державної фіскальної служби в Хмельницькій області, закладів охорони здоров’я району, представники сільських рад та об’єднаних територіальних громад Кам’янеччини.

Відкриваючи засідання Ради регіонального розвитку, голова райдержадміністрації Василь Сукач коротко окреслив суспільно-політичну ситуацію в країні в цілому та на Кам’янеччині. Він зазначив, що незважаючи на різні виклики, 2015-2018 роки ознаменувалися значними здобутками для  району.

Докладніше про досягнення та перспективи розвитку провідних галузей району доповіли начальники відповідних відділів та управлінь. Так, першим до мікрофона було запрошено начальника управління соціального захисту населення райдержадміністрації Петра Середу.

Як зазначив Петро Петрович, відповідно до ініціатив Президента України, система соціального захисту зазнає свого удосконалення та адресності соціальних виплат. Якщо в 2015 році на дані цілі передбачалось 127 млн. грн., то на 2019 рік виділено майже 270 млн. грн., тобто більш ніж у 2 рази.  За останні три роки кількість одержувачів державних соціальних гарантій зросла майже у 2 рази.

Окремої уваги заслуговує й модернізація соціальних виплат, зокрема монетизація субсидій, перший етап якої розпочався 01.01.2019 року. Полягає вона в тому, що кошти, які людина зекономила, вона може  повністю використати на власні потреби. Нині проводиться монетизація  субсидій у готівковій формі. Біля 5,5 тисячі громадян отримають живими коштами за один місяць біля 9,6 млн. грн.

Також у 2018 році започатковано надання додаткової державної підтримки при народженні дитини «Пакунок малюка». Це набір першочергових необхідних речей вартістю 3374 грн. Наразі 110 матерів отримали таку допомогу в розмірі 370 тис. грн.

З 2019 року введено в дію ще один вид допомоги – проект «Муніципальна няня». Це додаткова грошова допомога, ініційована Президентом України. Крім одноразової допомоги, сім’я зможе безповоротно щомісячно отримувати 1626 грн. на відшкодування послуги няні незалежно від того чи виходить мати на роботу чи залишається у декретній відпустці. На це в державному бюджеті передбачено півмільярда гривень.

Також доповідач акцентував увагу на значному виділені коштів на соціальний захист населення з районного бюджету. Це й на надання матеріальної допомоги, і на компенсацію перевізникам, і на компенсаційні виплати громадянам, які надають соціальні послуги, відзначення впродовж року різних дат та виконання багато інших заходів, спрямованих на покращення соціального захисту вразливих верств населення та його обслуговування. За 2015-2018 роки з районного бюджету на вищевказані цілі використано біля 35 млн. грн.

Серед іншого Петро Петрович охарактеризував демографічну ситуацію в Кам’янець-Подільському районі, зупинився на процесах трудової міграції, рівні середньої заробітної плати в районі, яка з 3481,73 грн. у 2015 році зросла до 7803,78 грн. у 2018 році, зупинився на заходах, спрямованих на легалізацію тіньової зайнятості, а на завершення розповів про роботу двох служб, які здійснюють соціальне забезпечення жителів району, – Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та Територіального центру соціальної допомоги (надання соціальних послуг).

Про діяльність управління надання адміністративних послуг райдержадміністрації доповіла в.о. начальника управління надання адміністративних послуг Тетяна Мала. За словами Тетяни Борисівни, до структури управління входить два відділи – відділ Державної реєстрації та відділ з організації та забезпечення функціонування центру надання адміністративних послуг. Затверджено штат управління у кількості 4 адміністраторів та 6 державних реєстраторів.

Сьогодні ЦНАП є однією з найкращих організаційних форм надання послуг та взаємодії влади і громади. В межах одного приміщення громадяни можуть отримати 117 адміністративних та дозвільно-погоджувальних послуг.

Так, у період 2015-2018 років Центром надано 66 тисяч  851 послугу. Протягом 2016-2018 років за надання платних адміністративних послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та бізнесу  до районного бюджету надійшло 1 млн. 533 тис. грн.

Тетяна Борисівна наголосила, що на 2019-2020 роки планується збільшення надходжень коштів до районного бюджету за рахунок впровадження у Центрі надання послуг з оформлення документів, що посвідчують особу і підтверджують громадянство України та містять безконтактний електронний носій біометричної інформації та документів, що посвідчують особу для виїзду за кордон, а також реєстрації транспортних засобів та обміну посвідчення водія.

Про аналіз стану та тенденції розвитку агропромислового  комплексу району за 2015-2018 роки доповіла начальник відділу агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів райдержадміністрації Надія Сузанська.

Кам’янець -Подільський район є районом аграрним. Площа ріллі по всіх категоріях господарств становить 80,6 тис. га, з них 61,5 тис.га перебуває в обробітку 114 агроформувань різних форм власності та 19,1 тис. га ріллі обробляється господарствами населення.

Впродовж останніх чотирьох років щорічно збільшується посівна площа сільськогосподарських культур. Так, в 2015 році площа посівів складала тільки 73,5 тис. га., при тому що в 2018 було засіяно 75,6 тис. га, тобто за 4 роки посівну площу збільшено на понад 2 тис. га. В той же час Надія Михайлівна відзначила, що ситуація з тваринництвом у районі дещо гірша. Тому з метою фінансового стимулювання суб’єктів господарювання до збереження поголів’я сільськогосподарських тварин в 2018 році  з державного та місцевих  бюджетів надавалась дотація на розвиток тваринницької галузі. Зокрема 5 юридичних осіб отримали дотацію за утримання 702 гол. корів на загальну суму 1,1 млн. грн.. (до 1,5 тис. грн. за одну корову). 323 фізичні особи отримали дотацію за утримання молодняка ВРХ на загальну суму 549,7 тис. грн. (до 2,5 тис. грн. за одну голову). Також з обласного та районного бюджетів виділялись кошти на  часткову компенсацію вартості придбання доїльних апаратів. 25 фізичних осіб отримали компенсацію на загальну суму 97,8 тис. грн.

Протягом останніх чотирьох років дане відшкодування з районного бюджету  отримано 31 фізичною особою на загальну суму 150 тис. грн.

Надавалися дотацій та по інших напрямках. Так,  3 агроформування району отримали відшкодування відсоткової ставки по кредитах на загальну суму 903,7 тис. грн. 14 агропідприємств району отримали компенсацію в розмірі до 25% від вартості техніки за придбання 46 одиниць техніки на загальну суму 5,7 млн. грн. Крім того, по програмі підтримки фермерства 2 фермерські господарства додатково отримали компенсацію в розмірі  15% від вартості техніки за придбання 5 одиниць техніки на загальну суму 182,9 тис. грн.

Загалом, за останні чотири роки в агроформуванні району відбулося суттєве оновлення машинно-тракторного парку, придбано 156 одиниць сільськогосподарської техніки на загальну суму 138,1 млн. грн.

Щорічно покращуються не тільки матеріально-технічна база агропідприємств, умови праці, а й рівень заробітної плати працівників галузі.  Якщо на  початку 2015 року середній розмір заробітної прати 1 працюючого становив 3696 грн, то на кінець 2018 року заробітну  плату збільшено до  8134 грн. (в 2017 році – 7017 грн, в 2016 – 4292 грн, в 2015 – 4020 грн.).

Також одним із важливих факторів покращення добробуту сільського населення є удосконалення земельно-орендних відносин між власниками земельних паїв та орендарями. За останні 4 роки середній розмір орендної плати за земельні паї по району зріс з 4,8% до 8,8%  від вартості паю.

Завершуючи доповідь, Надія Михайлівна висловила сподівання, що в  2019-2021 роках зберігатиметься позитивна тенденція розвитку галузі. Обсяги виробництва сільськогосподарської продукції й надалі зростатимуть за рахунок селекції рослин та тварин, впровадження інтенсивних, ресурсозберігаючих технологій вирощування сільськогосподарських культур, оновлення машинно-тракторного парку і звичайно за рахунок досвіду роботи аграріїв. Крім того, щорічне збільшення виробництва продукції спонукатиме аграріїв до пошуку нових ринків збуту, зокрема до експорту сільськогосподарської продукції та її переробки.

До того ж, у 2019 році знову планується дотування галузі по різних напрямках, тож доповідач закликала і працівників  відділу, і органи місцевого самоврядування активно попрацювати з потенційними учасниками Програм, аби максимальна кількість суб’єктів господарювання, як агропідприємств,  так і  господарств населення, змогли отримати державну фінансову підтримку на розвиток агровиробництва.

Про нинішній економічний стан Кам’янець-Подільського району та перспективи його економічного розвитку доповіла начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації Ольга Чіпізубова. Ольга Миколаївна відзначила, що впродовж останніх кількох років в районі динамічно розвиваються всі складові його економічного життя. Майже по всіх показниках соціально-економічного розвитку збережені позитивні темпи росту і Кам’янеччина постійно знаходиться  в трійці кращих  серед 20 районів області.

За 4 останні роки обсяг реалізованої  промислової продукції збільшився майже  у 3 рази і складає близько 4,7 млрд. грн. 6 підприємств району реалізовує свою продукцію на міжнародних ринках. За період з 2015 по 2018 роки  експортовано продукції на суму 53 млн.дол. США.

Одним із основних джерел збільшення фінансового ресурсу для забезпечення  економічного зростання та підвищення якості життя населення є капітальні інвестиції,  як іноземні, так і власні. Загальний обсяг внесених з початку інвестування в економіку району прямих іноземних інвестицій на кінець 2018 року становив 101,8 млн дол.. США,  що становить 51% загальних іноземних інвестицій в економіку області. Вартість інвестицій склала понад 300 млн. євро.

Водночас, за 4 роки у розвиток економіки району залучено 1,2 млрд грн капітальних інвестицій , з яких майже 73% – це власні кошти підприємств і організацій.

На реалізацію інвестиційних проектів бюджетної сфери району за підтримки Володимира Володимировича  за 4 роки в цілому залучено кошти в сумі 202,3 млн грн, з них 91,7 млн грн- кошти державного бюджету.

У розвиток соціальної сфери та інфраструктури району спрямовано 120,9 млн.грн.

Важливим напрямком роботи є газифікація сіл району. Так, завершено будівництво 9,8 км підвідного газопроводу високого тиску до 4 населених пунктів Орининського напрямку, де освоєно 5,4 млн.грн. з Державного фонду регіонального розвитку та 576,8 тис. грн. з місцевого бюджету.

Проводилось будівництво 62,5 км  підвідного газопроводу середнього тиску до населених пунктів Завалецького напрямку, де освоєно 14,4 млн. грн. Державного фонду регіонального розвитку, 1,7 млн грн. субвенції на соціально-економічний розвиток та 3,4 млн. грн. з місцевого бюджету.

Також за рахунок субвенції з державного бюджету у 2018 році було виділено кошти для придбання житла дітям-сиротам та особам з їх числа  в  загальній сумі  4 млн. грн.

На розвиток соціальної сфери району з обласного бюджету виділено кошти в сумі 7,1млн. грн. з яких  2,4 млн.грн. спрямовано на будівництво та капітальний ремонт водопроводу в с. Оринин  та  4,7 млн.грн. спрямовано на закупівлю медичного обладнання та на капітальні ремонти установ освіти.

Державна політика України у сфері місцевого самоврядування спирається на інтереси жителів територіальних громад і передбачає децентралізацію влади, тобто передачу від органів виконавчої влади органам місцевого самоврядування значної частини повноважень, ресурсів та відповідальності.

В результаті комплексу проведених заходів по децентралізації та розвитку реального сектору економіки було досягнуто збільшення дохідної бази місцевих бюджетів району,  що дозволило реалізувати цілий ряд інфраструктурних проектів в сфері охорони здоров`я, освіти, культури, дорожнього господарства та благоустрою територій району. Завдяки цьому утеплені фасади, зроблено капітальні ремонти, перекриті дахи в навчальних закладах та сільських Будинках культури району. Багато сили кинуто на розбудову Нової української школи. В багатьох селах з’явилося вуличне освітлення.За 4 роки з місцевого бюджету на капітальні видатки  з районного і сільських бюджетів спрямовано 84,5 млн. грн.

Про здобутки та перспективи галузі освіти доповіла начальник відділу освіти райдержадміністрації Олена Пронозюк. На початку свого виступу Олена Вікторівна зупинилася на дошкільній освіті, зазначивши що для забезпечення малюків якісною дошкільною освітою в районі зроблено чимало. У 2015 році на 9-тигодинний робочий день було переведено ЗДО в с.Устя, відкрита додаткова група в закладі с.Кульчиївці, проведено реконструкцію дитячого садка в с.Гуменці на суму 1162,6 тис. грн. та дитячого садка в с.Лисогірка на суму  625,1 тис.грн. У 2016 році відбулася реорганізація в ЗДО сіл Гаврилівці та Устя, а в 2018 році – ЗДО с.Шустівці.

У 2015 році за кошти місцевого бюджету в 6-ти садочках району проведено модернізацію систем опалення на загальну суму 917 тис.грн. Проведено капітальні ремонти приміщень дошкільних закладів у с.Крушанівка, Колибаївка, Зіньківці та Стара Ушиця на загальну суму 689 тис. грн.

Що стосується закладів загальної середньої освіти, то нині в підпорядкуванні районного відділу освіти їх залишилося 17. Як зазначила Олена Вікторівна, за 2015-2018 роки проведено реконструкції та капітальні ремонти систем опалення в 6 навчальних закладах району на загальну суму 4653 тис.грн.; проведено капітальний ремонт актової зали Слобідсько-Рихтівської ЗОШ та Кадиєвецької ЗОШ І-ІІІ ст . на суму 350 тис.грн.; було зроблено надзвичайно велику роботу з реконструкції та капітальних ремонтів дахів у 6 навчальних закладах району на загальну суму 6212, 2 тис. грн.

Протягом 2015-2018 років проведено енергозберігаючі заходи, в ході яких було замінено 391 вікно на металопластикові на загальну суму 1 329,62 тис. грн. в 37 закладах загальної середньої освіти та 28 закладах дошкільної освіти, а також 74 дверей в 5 навчальних закладах та 27 дошкільних закладах району на загальну суму 342,78 тис.грн.

Відповідно до Програми «Шкільний автобус протягом 2015-2018 рр. придбано 6 шкільних автобусів.

На придання обладнання та предметів довгострокового користування використано 789,5 тис. грн.

З 1 вересня 2018 року в закладах загальної середньої освіти розпочалась реалізація Концепції НУШ за ініціативи Президента України Петра Порошенка. З цією метою з державного та місцевих бюджетів у 2018 році були виділені кошти для закупівлі комплектів парт, комп’ютерної техніки, дидактичного матеріалу на загальну суму 2090 тис.грн.

Ще одним досягненням, як відзначила Олена Пронозюк, є створення районного інклюзивно-ресурсного центру Кам’янець-Подільської ради. На ці цілі з районного бюджету виділено 250 тис. грн. для проведення ремонту навчальних кабінетів для ІРЦ. Закуплено спеціалізоване обладнання для центру на суму 126 тис. грн. за рахунок субвенції з державного бюджету та за кошти районного бюджету на суму 60800, 0 грн.

Про розвиток культури в районі доповів начальник відділу культури, туризму, молоді та спорту Віктор Дорож. Як зазначив Віктор Олександрович, сьогодні культура  району перебуває на стадії активного розвитку. Про це свідчать цифри. Так, на потреби РЦКМ «Розмай» спрямовано 1млн. 70 тис.грн. В 26 сільських закладах культури (включаючи ОТГ) проведено капітальні та поточні ремонти на суму понад 6 млн. грн. У сільських будинках культури придбано музичне обладнання, костюми, меблі, спортивне обладнання  на суму 349,5 тис.грн., замінено вікна, двері на суму 380.0 тис. грн.

У бібліотеках району зроблено поточний ремонт, замінено вікна та двері на суму майже 40 тис. грн.

У школах естетичного виховання замінено вікна і зроблений поточний ремонт на суму 45,5 тис. грн. Придбано музичних інструментів та обладнання   на суму 85,8 тис. грн.

Придбано комп’ютерну техніку та ліцензійне програмне забезпечення на суму 48,5 тис. грн.

З районного бюджету виділено кошти на туристичні путівники в сумі 50,0 тис. грн. Також на популяризацію туристичних можливостей регіону виділено 60,0 тис. грн. на виготовлення рекламних подарункових пакетів із символікою району, сувенірної продукції.

Традиційним у районі  стало проведення заходів, серед яких варто відмітити гуляння на Івана Купала, фольклорні фестивалі «Нетлінна спадщина глибин Дністра», відкритий театральний фестиваль «Комора» тощо.

З питання «Аналіз  стану та  тенденції   розвитку галузі «Охорона здоров’я»   за  2015-2018 р.р.» доповідав головний лікар Кам’янець-Подільської центральної районної лікарні Віталій Шевчук. Так, Віталій Іванович відзначив, що галузь  охорони  здоров’я Кам’янець-Подільського  району   підтримує шлях  реформ   та  перетворень обраний  Президентом України та  Урядом і робить  перші  кроки  по реформуванню,  наразі Кам’янець-Подільська центральна районна  лікарня   знаходиться  у процесі реорганізації.

Наразі в Кам’янець-Подільському районі розпочалося будівництво трьох амбулаторій загальної практики сімейної медицини у селах Вихватнівці (5 млн. 904 тис. грн), Шутнівці (6 млн. 135 тис. грн.), Голосків (6 млн. 271 тис. грн.). У цьому році більшість із них буде введена в експлуатацію.

Також нещодавно вдалося отримати три автомобілі для потреб нашого району та 2 автомобілі у Гуменецьку та Колибаївську громади. Нові автомобілі сприятимуть поліпшенню якості надання медичних послуг у сільській місцевості.

Віталій Шевчук також відзначив, що протягом 2015-2018 років  для ЦРЛ придбано  нове  сучасне   обладнання  на   суму  7 млн. 570 тис. 800 грн. Загалом оновлення відбулися в усіх відділеннях лікарні  (інтенсивна  терапія,  хірургічне  відділення,  травматологічне відділення) таким обладнанням,  як монітори   пацієнта;  кисневі концентратори, ЕКГ апарати, спірограф,  монітор вимірювання добового  тиску, вакуумний екстрактор, апарат пересадки  шкіри,  оновлено  меблі  медичного  та  не медичного призначення  у  відділеннях та  палатах,  для полегшення  роботи медичного персоналу придбано  комп’ютерну техніку.

Також  ще   однією  не  менш   важливою   складовою  є   оновлення та  модернізація  приміщень  лікарні  та   прилеглої  території,  що  дозволяє забезпечити  достойні  умови   перебування  хворих  та  медичного  персоналу у лікувальному   закладі.  У   результаті  реалізації  протягом  2014-2018 років таких  проектів, як благоустрій  прилеглої території (989 тис. 550 грн); реконструкція  приміщення  операційної (1 млн. 105 тис.125 грн); реконструкція  відділення невідкладної медичної допомоги (1  млн. 261 тис. 400 грн.); поточний ремонт  санітарно-технічних вузлів  (423 тис. 200 грн).

Підвищено  комфорт  перебування  хворих  за   рахунок  покращення зовнішнього вигляду  лікарні  та  прилеглої  до неї території, адже саме у  таких умовах  пацієнти почуваються  соціально-захищеними.

Загалом   витрати  на  проведення   ремонтних  робіт  протягом  2015-2018 років  склали  4 млн. 424 тис. грн.

На завершення роботи засідання Василь Сукач подякував усім за плідну співпрацю та побажав подальших успіхів на шляху розбудови Кам’янеччини.