18.03.2019 — 15:30

Українські АЕС мають бути забезпечені паливом вітчизняного виробництва – Глава держави

Президент Петро Порошенко наголошує на важливості забезпечення українських атомних електростанцій паливом власного виробництва.

«Наступним стратегічним кроком у питанні постачання палива має стати забезпечення українських АЕС ядерним паливом власного виробництва», – сказав Глава держави на нараді з питань розвитку атомної енергетики та підвищення рівня ядерної безпеки на Хмельницькій АЕС під час робочої поїздки до Хмельницької області.

За його словами, нині вже триває робота в цьому напрямку. «Я впевнений в тому, що це дуже амбітне, своєчасне завдання. Бо мова йде про створення власного заводу з виготовлення ядерного палива, при чому у складі «Енергоатому». Про це ми мріяли тільки. І хочу наголосити, що зараз це реалізується під час війни», – підкреслив Петро Порошенко.

На переконання Президента, виробництво цього палива саме компанією «Енергоатом» є слушним, оскільки компанія є єдиним споживачем ядерного палива і вже виготовляє окремі його складові. «Що полегшує реалізацію і імплементацію проекту», – зауважив Президент.

Ще одним важливим кроком до звільнення від російського ядерного шантажу Глава держави назвав будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

«На сьогоднішній день це також питання і безпеки, і економіки. Розпочалося воно, нарешті, у 2017 році. Будівництво ведеться завдяки американському кредиту, про який також мною було домовлено під час переговорів з Президентом США. Він складає 250 млн доларів. Американська кредитна агенція забезпечує це. Це стало можливим тому, що є довіра до політичного керівництва країни, є довіра до українського Уряду, є довіра до «Енергоатома». Кредитори повірили в проект», – наголосив Петро Порошенко.

«Чому це стало можливим? Бо ми домовились про аудит «Енергоатома», і нам не було чого ховати. Навпаки. Аудит було проведено і тепер підприємство має високий кредитний рейтинг. Що забезпечує, до речі, і економічні показники, бо вигідна ставка кредитування, а також фантастичні можливості для наступних проектів», – додав Президент.

Глава держави підкреслив, що ми вже знаємо як, коли і що потрібно робити, але раніше не було політичної волі з української сторони і Європа закривала свої двері. «А сьогодні після Угоди про асоціацію, безвізу – двері відкриті. І післязавтра в Брюсселі я буду саме про це говорити з керівництвом Єврокомісії, з Президентом Європейської Ради, єврокомісарами», – зауважив він.