20.03.2019 — 13:02

Президент присвоїв звання Герой України старшому сержанту Андрію Конопльову посмертно та підполковнику Івану Вінніку

Президент, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко присвоїв звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» старшому сержанту Андрію Конопльову посмертно та підполковнику Івану  Вінніку. Глава держави вручив нагороди під час передачі військової техніки та озброєння Збройним Силам України в ході робочої поїздки до Хмельницької області.

За виняткову  особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» старшому сержанту Андрію Конопльову посмертно.

Найвищу державну нагороду з рук Глави держави отримала дружина героя – Галина Конопльова.

Також за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народу Глава держави присвоїв знання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» підполковнику Івану  Вінніку.

«Головною силою нашого війська завжди були та залишаються героїчні українські воїни, які мужньо та самовіддано боронять українську землю», – наголосив Президент.

Петро Порошенко зазначив, що українські герої, на жаль, не всі повернулись живими з бойових завдань.

«Серед нас зараз – Галина Миколаївна Конопльова, дружина загиблого героя, старшого сержанта Андрія Анатолійовича Конопльова, помічника гранатометника героїчної 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади оперативного командування «Захід» Сухопутних військ Збройних Сил та його два сина. З перших днів проведення антитерористичної операції цей мужній воїн перебував на передньому краї боротьби з російським агресором», – сказав Глава держави.

Президент зазначив, що в січні 2015 року під час оборони взводного опорного пункту у районі населеного пункту Нікішино, Андрій Анатолійович першим виявив наступ бойовиків. Попередив бойових побратимів, і вступив у бій.  Особисто знищив два танки противника, але й сам загинув, ціною власного життя врятувавши своїх бойових товаришів.

«За проявленні в бою сміливість, особисту мужність та героїзм, моїм рішенням старшому сержанту Андрію Анатолійовичу Конопльову присвоєно звання Герой України посмертно», – сказав Петро Порошенко.

«Шановна Галино Миколаївно, шановні сини, подвиг Андрія – вашого чоловіка і батька назавжди залишиться у всенародній пам’яті та стане символом незламності і бойового духу захисників української землі», – звернувся до родини героя Президент.

Присутні вшанували пам’ять всіх загиблих героїв хвилиною мовчання.

Президент також повідомив про рішення присвоїти звання Герой України ще одному захиснику рідної землі – підполковнику Івану Івановичу Вінніку, командиру механізованого батальйону 30-ї окремої механізованої бригади оперативного командування «Північ» Сухопутних військ Збройних Сил України. «Іван Віннік сьогодні у строю воїнів, що отримують бойову техніку»,- зауважив він.

«За його плечима бої за Савур-Могилу, Міусинськ, Червона Поляна, Лутугіно, Білокам’янка та Щастя та інші населені пункти. Значна кількість знищеної ворожої техніки. Та головне – підполковник Віннік, а у 2014 році під Савур-Могилою тоді ще капітан Віннік, показав виняткову сміливість, вмілість, витримку та мужність у бою. Виходив з найскладніших, часом здавалося б безнадійних ситуацій», – підкреслив Президент.

Глава держави вручив підполковнику Івану Вінніку найвищу державну нагороду.