27.03.2019 — 10:37

«АРТперетин. Єгоров. Ройтбурд. Гусєв. Відкрита майстерня» в Хмельницькому обласному художньому музеї

Протягом трьох весняних місяців Хмельницький обласний художній музей здійснює освітньо-виставковий проект «Арт-перетин. Єгоров. Ройтбурд. Гусєв. Відкрита майстерня», що реалізується за підтримки програми CultureBridge та фінансується Європейським Союзом.

Проект має на меті розвиток громади та мистецького середовища Хмельниччини шляхом налагодження та здійснення міжрегіональної громадської та творчої співпраці. Впродовж реалізації проекту здійснюється комплекс просвітньо-експозиційних заходів у співпраці із фахівцями інших регіонів країни. До участі з боку професійної спільноти долучилися художники та мистецтвознавці: до виставкової програми (21.03 – 27.04 – виставка художників різних арт-генерацій: Юрія Єгорова (1926-2008), одного з засновників сучасної одеської школи живопису, Олександра Ройтбурда (1961 р.н.), представника українського трансавангарду та директора Одеського художнього музею, та Ігоря Гусєва (1970 р.н.), представника медіального живопису, що входить до топ-25 найбільш успішних художників України) та до освітньої програми (протягом березня-квітня – лекції, дискусії та майстер-класи в виставковому просторі для відібраних попередньо митців Хмельницького та Хмельницької області).

З 18 лютого по 7 березня музей проводив відкритий конкурс на участь в триденній відкритій майстерні в межах цього проекту. Власне творчий перетин відбувся з 21 по 23 березня в просторі Хмельницького художнього музею: понад 30 митців, музейників, викладачів мистецьких шкіл, творчих особистостей з віддалених містечок та сіл Хмельниччини отримали можливість ознайомитись з мистецьким доробком представників трьох поколінь одеського живопису під час виставки, перейняти успішний досвід щодо побудови творчої кар’єри від міжнародно визнаних художників (Олександр Ройтбурд, Ігор Гусєв) та отримати теоретичні знання від знаних мистецтвознавців та кураторів України (серед яких – Наталя Філоненко, Михайло Рашковецький, Любов Заєва). Подібна інновативна для Хмельниччини діяльність із захопленням була сприйнята учасниками.Більше того, вона отримає продовження: за результатами відбору ідей творчих проектів, що будуть подаватися учасниками відкритої майстерні до 30 квітня, буде надана можливість його експонування в ХОХМ потягом 2019 або 2020 років (персональний або груповий).

В планах проекту на квітень, крім продовження експонування масштабної виставки, – щільна екскурсійна, лекційно-дискусійна програма в ХОХМ від знаних українських мистецтвознавців, серед яких Олександр Сушинський, Зоя Звіняцківська, Діана Клочко, Олена Зарецька, Алла Ботанова.