28.03.2019 — 09:55

Проведено планове засідання комісії з питань ТЕБ і НС облдержадміністрації

27 березня під головуванням першого заступника голови адміністрації Володимира Кальніченка відбулося планове засідання комісії з питань ТЕБ і НС облдержадміністрації. На засіданні були присутні члени обласної комісії, керівники окремих відомств, установ області та інші запрошені.

Розпочалося засідання із заслуховування питання про забезпечення надійного водопостачання населення і галузей економіки та раціонального використання водних ресурсів. Доповів з даного питання начальник регіонального офісу водних ресурсів у Хмельницькій області Юрій Димінський. Він повідомив, що цьогоріч внаслідок сніготанення, опадів та послаблення льодових явищ на річках в першій декаді лютого відбулося підвищення рівнів води на 0,3-0,6 м. Підйом води проходив повільно, проте вода знаходилася в межах русел річок, аварійних та надзвичайних ситуацій пов’язаних зі шкідливою дією поверхневих вод на території області не відмічалося. За такою ситуацією на річках Хмельницької області весняне водопілля практично вже відбулося і по всім елементам було нижче норми. Відтак, рівні води в річках стабільні, в межах природних русел і значно нижчі за відмітки виходу води на заплави.

Поряд з цим, додає доповідач, враховуючи невтішний прогноз Гідрометцентру щодо опадів на найближчий період, гідрометеорологічна ситуація та водогосподарська обстановка на водних об’єктах області характеризується як досить складною у зв’язку з прогнозами на низьку водність річок у літній період поточного року.

Тому, Юрій Мар’янович наголосив, що всім користувачам необхідно вжити заходів щодо ощадливого та раціонального використання водних ресурсів з врахуванням, що пріоритетність надається використанню вод для питних і побутових потреб населення, дотримуватися встановлених територіальним органом Держводагенства режимів роботи водосховищ і ставків, забезпечити накопичення води в каналах меліоративних систем для зволоження прилеглих сільськогосподарських угідь та торфовищ, ведення первинного обліку фактичного використання поверхневої води при користуванні водними об’єктами та рибогосподарськими технологічними водоймами, здійснення обліку забору підземних вод свердловинами на воду та їх використання.

В свою чергу, аналізуючи вищесказане, Володимир Кальніченко ще раз наголосив, що всім водокористувачам необхідно забезпечити неухильне дотримання встановлених режимів роботи водосховищ і ставків та вжити заходів щодо ощадливого та раціонального використання водних ресурсів з врахуванням, що пріоритетність повинна надаватись використанню вод для питних і побутових потреб населення.

Далі учасники засідання обговорили питання щодо стану виконання заходів цивільного захисту в об’єднаних територіальних громадах області.

Перший заступник голови адміністрації зазначив, що з проведенням в державі реформи децентралізації та з метою забезпечення  безпеки населення і територій, одним з найважливіших питань є створення системи цивільного захисту в об’єднаних територіальних громадах. Так, відповідно до вимог чинного законодавства, має бути побудована проста і логічна система місцевого самоврядування, здатна забезпечити комфортне та безпечне життя громадян. За його словами, на сьогоднішній день, вже можна говорити і про позитивні зрушення в роботі об’єднаних територіальних громад щодо вирішення питань цивільного захисту населення, але разом з тим, є і проблемні питання.

Більш детально з даного питання доповів начальник управління з питань цивільного захисту населення облдержадміністрації Юрій Корева, який звернув увагу на те, що з метою належної організації роботи неодноразово керівникам громад рекомендувалося створити структурний підрозділ з питань цивільного захисту населення – постійно діючий орган управління цивільного захисту на місці.

Не дивлячись на необхідність, на сьогоднішній день з 45 територіальних громад, лише в 4-х (Гуменецькій, Летичівській, Славутській та Слобідсько-Кульчієвецькій) створені структурні підрозділи, в 7-ми громадах призначено штатних посадових осіб (Волочиській, Полонській та Дунаєвецькій міських, Дунаєвецькій, Смотрицькій, Чемеровецькій та Меджибізькій селищних), в решті громад обов’язки з організації заходів цивільного захисту покладено на працівників інших структурних підрозділів та заступників голів ОТГ.

Проблемним залишається питання забезпечення оповіщення населення. Так, саме на органи місцевого самоврядування  покладається задача  забезпечення оповіщення та інформування населення про загрозу виникнення надзвичайних ситуацій, у тому числі в доступній для осіб з вадами зору та слуху формі.

Також порушив доповідач і питання щодо укриття населення в захисних спорудах цивільного захисту. Він повідомив, що на території об’єднаних територіальних громад розташовано 403 захисні споруди, з них 264 комунальної форми власності, які фінансуються з місцевих бюджетів (обласних, районних, сільських, селищних). Разом з тим, в захисних спорудах може укритись лише частина населення, для решти планується укриття в спорудах подвійного призначення та найпростіших укриттях. Відтак, в минулому році ставилася задача щодо обстеження підвальних приміщень з метою включення їх до фонду захисних споруд як споруди подвійного призначення та найпростіші укриття та приведення їх в готовність для прийому населення.

Крім того, продовжується робота щодо створення та накопичення матеріальних резервів в об’єднаних територіальних громадах області.

За словами Юрія Миколайовича, завдяки організованій роботі матеріальний резерв в об’єднаних територіальних громадах області за 2 роки виріс на 5% (з 65% до 70%) відповідно до затверджених номенклатур.

Звернув увагу посадовець і на створення резервних фондів місцевих бюджетів. Так, за даними Департаменту фінансів облдержадміністрації, резервний фонд об’єднаних територіальних громад області станом на 20 лютого 2019 року становить 7,3 млн гривень. Відтак, доповідач звернув увагу голів об’єднаних територіальних громад на необхідність створення належних матеріальних резервів та формування достатніх резервних фондів бюджетів.

Наступне, на чому зупинився Юрій Корева – це заходи з організації евакуації населення. Він наголосив, що організація евакуації, розміщення та життєзабезпечення евакуйованих покладаються на органи місцевого самоврядування.  Для проведення заходів з евакуації населення в кожній громаді мають бути розроблені плани евакуації, в яких мають бути необхідні розрахунки залучення автотранспорту, розміщення евакуйованого населення.

Підсумовуючи сказане, начальник управління цивільного захисту населення облдержадміністрації наголосив, що керівництво громад має акцентувати свою увагу на таких проблемах як: створення окремих структурних підрозділів з питань цивільного захисту населення в штатах громад, розвиток місцевих систем оповіщення та утримання в стані готовності захисних споруд цивільного захисту, забезпечення фінансування заходів цивільного захисту, передбачених в цільових програмах, забезпечення заходів з евакуації та життєзабезпечення населення, створення матеріальних резервів та резервних фондів для ліквідації надзвичайних ситуацій.

На завершення засідання, учасники розглянули питання про запобігання виникненню пожеж у природних екосистемах та забезпечення пожежної безпеки об’єктів з масовим перебуванням людей.

Як повідомив перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко, останнім часом на території області суттєво почастішали випадки спалювання сміття та сухої рослинності. За його словами, цьому сприяли сезонне підвищення температури повітря,  низький культурний рівень населення та необережне поводження з вогнем при проведенні сільськогосподарських робіт.

Так, з початку 2019 року на території  області виникло 36 пожеж у природних екосистемах на площі понад 25 га. Загальні збитки від вищевказаних пожеж склали понад 2 млн. 300 тис. грн. Для порівняння за аналогічний період минулого року виникло лише 6 пожеж сухої рослинності.

Крім цього, останнім часом на території області суттєво збільшилась кількість випадків пожеж в тому числі  на об’єктах з масовим перебуванням людей. Так,  21 березня 2019 року через необережність під час паління у колишньому гуртожитку по Проспекту Миру в м. Хмельницькому виникла пожежа. Рятувальниками на пожежі врятовано 6 людей, в тому числі 2 дітей, також на свіже повітря евакуйовано ще 46 людей.

В цілому, з початку поточного року в області зареєстровано 271 пожежу,  на яких загинуло 18 осіб. Для порівняння за аналогічний період минулого року виникло 246 пожеж (+10,2%) та на пожежах загинуло 15 осіб (+20%).

Відтак, посадовець наголосив, що є нагальна необхідність позапланово розглянути питання попередження виникнення пожеж об’єктів з масовим перебуванням людей,  та визначити основні заходи щодо недопущення виникнення таких пожеж.

Також необхідно позапланово розглянути питання попередження виникнення пожеж в природних екосистемах, зокрема пожеж сухої рослинності, та визначити основні заходи щодо недопущення виникнення таких пожеж.