28.03.2019 — 11:14

Відбулось засідання регіональної ради підприємців Хмельницької області

27 березня відбулось засідання регіональної ради підприємців Хмельницької області. У роботі засідання Ради взяли участь заступник директора Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації Андрій Грабовський та директор Агенції регіонального розвитку Хмельницької області Роман Примуш.

Порядок денний включав питання:

– Презентація Програми підтримки малого бізнесу Ощадбанку “Будуй своє”.

– Досвід фінансової підтримки суб’єктів підприємництва в рамках програм сприяння та розвитку підприємництва міста Хмельницького.

– Реалізація програми фінансово-кредитної підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва в області.

– Звіт про діяльність регіональної ради підприємців Хмельницької області.

По першому питанню заступником начальника відділу мікрокредитування Хмельницького обласного управління  АТ “Ощадбанк” Анатолієм Шиманським було презентовано Програму підтримки малого бізнесу Ощадбанку “Будуй своє”.

Зокрема, доповідач повідомив, що Ощадбанк запустив національну програму підтримки підприємництва «Будуй своє». Вона складається з чотирьох блоків для підтримки підприємців на різних етапах розвитку бізнесу: від навчання, менторських порад та комплексного банківського обслуговування до фінансування. Стратегічно важливою частиною програми є інформаційний освітній портал buduysvoe.com.

На веб-порталі програми “Будуй своє”  кожен може пройти тест з 11 галузей, який дасть можливість виявити сильні і слабкі сторони у бізнесі.  Також на веб-порталі  можна пройти навчальні курси, які дадуть змогу підвищити ефективність бізнесу.

В продовження засідання, начальник відділу промисловості та підприємництва управління економіки Хмельницької міської ради Наталія Сахарова розповіла про досвід фінансової підтримки суб’єктів підприємництва в рамках програм сприяння та розвитку підприємництва міста Хмельницького.

Наталія Євгенівна відмітила, що завдяки частковому відшкодування з міського бюджету відсоткових ставок за кредитами, залученими суб’єктами підприємництва для реалізації інвестиційних проектів загальна сума відшкодувань склала 496,7 тис. гривень для 7 суб’єктів господарювання, що дозволило створити 44 додаткові робочі місця.

Про актуальні питання реалізація програми фінансово-кредитної підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва в області доповіла директор  Регіонального фонду підтримки підприємництва по Хмельницькій області  Інна Бачинська.

Як зазначила, Інна Анатоліївна, основними проблемами державної підтримки підприємництва на регіональному рівні є: низький рівень стимулювання інвестиційної та інноваційної активності суб’єктів малого та середнього підприємництва за рахунок бюджетних коштів та недостатня кваліфікація суб’єктів підприємництва, як чинник, що негативно впливає на активізацію механізмів внутрішнього інвестування.

Основними тенденціями розвитку підприємництва на Хмельниччині є:

збільшення обсягу фінансової підтримки суб’єктів господарювання на регіональному рівні за рахунок реалізації державних та регіональних програм підтримки малого та середнього підприємництва, а також урізноманітнення механізмів фінансової допомоги;

сприяння введенню інновацій у розвиток підприємництва регіону з метою збереження існуючих суб’єктів господарювання та створених ними нових робочих місць, що в подальшому забезпечить збільшення надходжень до бюджетів різних рівнів за рахунок сплати податків та зборів;

інформаційна підтримка, методична та методологічна допомога суб’єктам господарювання у поточній оцінці ефективності бізнесу та розробці бізнес-планів інвестиційних проектів в рамках Програми розвитку малого та середнього підприємництва.

І як наслідок, надання розвитку малого та середнього підприємництва статусу реального пріоритету в діяльності місцевих органів влади та формування механізму діючого партнерства між владою та бізнесом.

Далі Президент Хмельницької торгово-промислової палати, голова регіональної ради підприємців області Наталія Бєлякова представила до уваги присутніх звіт про діяльність регіональної ради підприємців Хмельницької області.

За результатами обговорення були прийняті відповідні рішення.