28.03.2019 — 13:40

На Деражнянщині активно впроваджується президентська програма із реформування сільської медицини

Сьогодні на Деражнянщині відбулась урочиста подія, на яку довго чекали жителі Вовковинецької ОТГ, Городищенської сільської ради, Майдан-Чернелівецької сільської ради, Клопотівецької сільської ради та Гришковецької сільської ради – відкриття капітально відремонтованої Вовковинецької амбулаторії. Раніше це було приміщення колишньої початкової школи.

На урочистості завітали почесні гості: заступник голови обласної державної адміністрації Світлана Павлишина, голова районної державної адміністрації Андрій Зелінський, голова районної ради Віталій Сідлецький, голова правління ПрАТ «Деражнянський молочний завод» та депутати районної ради.

«Щиро вітаю вас з цією гарною подією, яка є результатом зусиль громади, обласної та районної влади. Ми сьогодні можемо на власні очі побачити програму Президента України  в дії на Вовковинеччині. А ще для вас є одна досить гарна новина, у 2019 році ваша амбулаторія отримає новий комфортабельний повнопривідний спеціалізований автомобіль Рено Дастер, аби сімейні лікарі змогли за потребою виїхати  до кожного, хто потребує медичної допомоги», – звернулася до присутніх заступник голови обласної державної адміністрації Світлана Павлишина.

Варто зазначити, що третина українців проживають на селі. Це майже 14 мільйонів українців, які були позбавлені якісних медичних послуг. І здавалося, що ця проблема є такою, яку не можливо вирішити, проте правильні Президентські та Урядові програми змогли зробити неможливе в напрямку реформування сільської медицини, і сьогодні не лише Деражнянщина, а й уся Україна цьому свідок.

«Президентом України було запропоновано абсолютно унікальну модель – модель телемедицини, яка працюватиме і у Вовковинецькій амбулаторії, а це є основою у встановлені правильного діагнозу, що одразу дає змогу лікарю впевнено розпочати лікування», – додала Світлана Андріївна.

В свою чергу, голова райдержадміністрації Андрій Зелінський щиро подякував головним лікарям Деражнянської ЦРЛ – Володимиру Онофрійчуку, який з 2011 року офіційно після рішення сесії районної ради розпочав роботи з реконструкції та капітального ремонту приміщень колишньої початкової школи та головному лікарю КП «ЦПМСД» Михайлу Затворніцькому, який продовжив цю гарну справу і сьогодні ми бачимо прекрасний результат.

Окремо посадовець висловив слова вдячності головному лікарю, який очолить амбулаторію загальної практики сімейної медицини Івану Бобінському та його колективу, які вболівали за будівництво і доклали чимало своїх зусиль. “А найвищу подяку заслуговує громада, за те, що зберегла приміщення, багато років стояла на своєму і сьогодні все ж отримала бажаний результат. Тож, шановні Вовковинчани, будьте здорові і нехай ця амбулаторія буде для вас лише місцем проведення діагностики стану вашого здоров’я, і нехай ця гарна справа стане початком розвитку Вовковинецької громади», – додав голова райдержадміністрації.

Також голова громади Юрій Загорулько у вітальному слові подякував усім, хто долучився до реконструкції та капітального будівництва амбулаторії, і відмітив, що молода громада продовжуватиме свій стрімкий розвиток.

Гостей свята радо вітали художні колективи та учні місцевої школи.

Двохповерхове приміщення вразило своїм сучасним ремонтом та медичним обладнанням. Штат амбулаторії складається з 10 працівників, АЗПСМ обслуговуватиме  5398 жителів. Так, до амбулаторії входить: 3 кабінети лікаря, маніпуляційний кабінет, денний стаціонар, щеплювальний кабінет, фізіотерапевтичний кабінет, лабораторія, кабінет лікувальної фізкультури.

Також у будівлі знаходитиметься відділення екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, аптека та стоматологічний кабінет.

Завідувач амбулаторії загальної практики сімейної медицини Іван Бобінський розповідає, що відтепер мешканцям їхньої підконтрольної території не потрібно буде їхати за десятки кілометрів до району чи області за консультацією. Адже лікар на місці зможе зв’язатися з вузькопрофільним спеціалістом другого рівня з районної чи обласної лікарні та надати якісну медичну консультацію. «Телемедицина працюватиме на відстані в режимі реального часу, тому жителі сіл покладають на неї великі надії. Так, лікар будучи в іншому місці може з легкістю оглянути пацієнта та поставити відповідний діагноз. А усі дані про пацієнта будуть збережені в особистому електронному кабінеті пацієнта», – зазначає Іван Бобінський.

По завершенню урочистої частини, для гостей та жителів сіл було проведено екскурсію новенькими приміщеннями.

Також, варто відмітити, що всі мешканці району мають змогу отримувати лікарські засоби за програмою «Доступні ліки».