29.03.2019 — 09:34

Головне управління статистики інформує

Підсумки роботи транспорту Хмельницької області в січні–лютому 2019 року

У січні–лютому 2019р. вантажооборот підприємств транспорту області становив 216,1 млн.ткм, що на 6,3% більше обсягу відповідного періоду 2018р. Перевезено 1193,1 тис.т вантажів, що на 25,9% більше обсягу січня–лютого 2018р.

Автомобільним та тролейбусним транспортом виконано пасажирооборот в обсязі 152,6 млн.пас.км, що становить 89,0% від обсягу відповідного періоду попереднього року. Послугами пасажирського транспорту скористалися 15,7 млн. пасажирів, що на 13,5% менше, ніж у січні–лютому 2018р.

 Зайнятість та безробіття населення Хмельницької області у 2018 році

За результатами вибіркового обстеження населення (домогосподарств) з питань економічної активності кількість зайнятого населення віком 15–70 років у 2018р. становила 522,0 тис. осіб, а кількість безробітних – 48,0 тис. осіб.

Рівень зайнятості населення віком 15–70 років порівняно з 2017р. збільшився на 1,2 в.п. та становив 55,9%, серед населення працездатного віку – на 1,5 в.п. та 64,7% відповідно.

Рівень безробіття (за методологією Міжнародної організації праці) серед економічно активного населення віком 15–70 років зменшився з 8,9% у 2017р. до 8,4% у 2018р.

Як ми оцінюємо своє здоров’я та чи доступні нам медичні послуги?

Здоров’я – це сукупність фізичних та духовних якостей людини, які є основою її довголіття і дозволяють реалізувати свій духовний потенціал, створювати щасливу сім’ю та народжувати дітей. Все це є фундаментом для побудови міцної держави, тому питання можливостей збереження та поліпшення здоров’я людей завжди є актуальними.

З метою вивчення думки населення країни та її регіонів про стан свого здоров’я та доступність медичних послуг, органами статистики проведено опитування серед домогосподарств, що беруть участь у вибірковому обстеженні умов їх життя.

Результати опитування свідчать, що кожен другий українець оцінив стан свого здоров’я як “добрий”, дві особи з п’яти як “задовільний”, кожен десятий наш співвітчизник вважав його “поганим”.

Серед регіонів України найміцнішим здоров’ям змогли похизуватися мешканці Львівської та Полтавської областей (відповідно 66% та 61%). Водночас найбільш хворобливими виявилися мешканці Херсонщини, серед яких майже кожен сьомий вважав своє здоров’я поганим.

На Хмельниччині сім осіб із десяти хворіли протягом року, що передував опитуванню. Понад третина мешканців області мали хронічні захворювання. Найпоширенішими хворобами вже традиційно були названі гіпертонія та серцеві захворювання.

За медичною допомогою 68% мешканців нашої області зверталися до поліклініки, кожен третій скористався послугами сімейного лікаря в поліклініці, майже 5% наших краян відвідали платні медичні установи та приватних лікарів, одній особі із ста викликали швидку медичну допомогу.

Доступність медичної допомоги значною мірою залежить від фінансових можливостей домогосподарств. Так, 5% домогосподарств області, у яких хто-небудь протягом року потребував медичної допомоги, придбання ліків та медичного приладдя, повідомили про випадки неможливості задовольнити свої потреби. Основною причиною недоступності окремих видів медичної допомоги переважна більшість домогосподарств, як і в попередні роки, вказала занадто високу вартість ліків, медичних товарів та послуг охорони здоров’я.

Програмою опитування було також передбачено вивчення питань щодо народжуваності. За його підсумками, на Хмельниччині серед жінок у віці 15 років і старші, 87% за своє життя народжували дітей. Більше половини з них народили по двоє дітей, понад третина – по одній, кожна десята – трьох дітей і більше. Первістка, в основному, народжували жінки у віці 20–24 років.

Промислове виробництво у Хмельницькій області в січні–лютому 2019 року

Індекс промислової продукції за підсумками січня–лютого 2019р. у порівнянні з січнем–лютим 2018р. становив 82,3%.

У добувній промисловості та розробленні кар’єрів випуск продукції проти січня–лютого 2018р. збільшився на 5,3%.

У переробній промисловості в січні–лютому 2019р. виробництво продукції зменшилось на 20,7%, у т.ч. у виробництві хімічних речовин і хімічної продукції – в 3,1 раза, виробництві харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів – на 32,4%, машинобудуванні – на 28,6%, металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин і устатковання, – на 21,1%. Поряд із цим збільшився випуск продукції у виготовленні виробів з деревини, виробництві паперу та поліграфічній діяльності на 19,1%, виробництві ґумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції – на 1,9%.

У постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря індекс виробництва продукції в порівнянні з січнем–лютим 2018р. становив 85,9%.