29.03.2019 — 10:19

Відбулося засідання колегії Головного територіального управління юстиції

28 березня відбулося засідання колегії Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області під головуванням начальника ГТУЮ у Хмельницькій області Віктора Худняка.

На засідання колегії також були запрошені керівники структурних підрозділів апарату Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області, начальники територіальних відділів державної виконавчої служби області.

З першого питання про стан виконання рішень про стягнення аліментів доповів заступник начальника ГТУЮ з питань державної виконавчої служби – начальник Управління державної виконавчої служби  ГТУЮ Роман Касянюк.

Він зауважив, що управлінням державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області проведено детальний аналіз роботи територіальних відділів ДВС щодо стану виконання рішень про стягнення аліментів за поточний період 2019 в порівнянні з аналогічним періодом 2018.

Так, за оперативною інформацією протягом звітного періоду 2019 підлягало виконанню органами державної виконавчої служби Хмельницької області 18 709 виконавчих документів про стягнення аліментів, що складає 21,8% від загальної кількості виконавчих документів. За аналогічний період 2018 на виконанні перебувало 19 728 виконавчих документів про стягнення аліментів, що складало 24,6%.

На виконання до територіальних відділів ДВС у Хмельницькій області протягом звітного періоду надійшло 1065 виконавчих документів про стягнення аліментів.

Завдяки активним діям державних виконавців та додатковим інструментам, що передбачені двома пакетами Законів #ЧужихДітейНеБуває у звітному періоді 2019 завершено 610 виконавчих проваджень, з них: фактично виконано 338 виконавчих документів, по 177 виконавчих документах заборгованість погашено в повному обсязі.

Варто зазначити, що 190 сімей досягли згоди щодо сплати аліментів і відкликали виконавчі документи.

Доповідач відзначив Нетішинський, Хмельницький районний та Кам’янець-Подільський міський відділи ДВС із найбільшими показниками зі стягнення коштів по аліментах.

Також він підкреслив, що 28 серпня набув чинності другий пакет Законів України ухвалених Верховною радою України щодо посилення захисту прав дітей на належне утримання. Даний пакет законодавчих ініціатив був розроблений на підставі ефективної дії першого блоку санкцій для неплатників аліментів, які набули чинності 6 лютого 2018 року.

Після внесених змін, жоден боржник не може утворювати кількарічний борг зі сплати аліментів, адже завдяки додатковим механізмам, таким як кримінальна відповідальність за невиконання суспільних робіт; обов’язок засуджених працювати, щоб забезпечити сплату аліментів; система автоматизованого арешту коштів боржників; система додаткових фінансових санкцій для неплатників у розмірі від 20% до 50% від суми боргу та інші санкції знайдуться для кожного.

Крім того, 21 січня 2019 між Міністерством юстиції України, Державною службою зайнятості та Державною службою України з питань праці підписано меморандуми про співробітництво. Дані меморандуми було підписано з метою сприяння зайнятості боржників, зокрема, з виплати аліментів, та посилення контролю за офіційним оформленням трудових відносин, насамперед, особами, які мають майнові зобов’язання за рішенням суду, у тому числі заборгованість зі сплати аліментів. За півтора місяці співпраці з Державною службою зайнятості державними виконавцями надано 545 консультацій боржникам, які мають заборгованість зі сплати аліментів, але не працюють та не отримують доходів, в результаті 104 боржника  звернулись до центрів зайнятості, з них 37 осіб вже працевлаштовано.

На завершення доповіді, посадовець наголосив, що оскільки дана категорія рішень стосується незахищених верств населення, контроль за станом виконання рішень про стягнення аліментів залишається на особливому контролі в управлінні державної виконавчої служби та керівників територіальних відділів ДВС області. Державна виконавча служба робить все, аби у боржників не залишилося жодних виправдань не платити аліменти.

Далі заступник начальника Управління ДВС ГТУЮ – начальник відділу примусового виконання рішень Управління  ДВС ГТУЮ Ігор Пещанюк доповів про стан виконання рішень про стягнення заборгованості по заробітній платі.

Так, за оперативною інформацією протягом 2019 року примусовому виконанню підлягало 122 виконавчих документів про стягнення заборгованості по заробітній платі на суму 2 008 358 грн., що менше аналогічного періоду минулого року по кількості на 121 провадження та по сумі на 3 008 387 грн. Зокрема, на виконанні перебуває 5 підприємств-боржників, зокрема: ПАТ «Полонський гірничий комбінат»; ДП «Ганопільський спиртовий завод»; ДП «Нігинський кар’єр»; ТОВ «Мітра», ДП «Ганопільський спиртовий завод».

У 2018 році закінчено 51 виконавче провадження щодо погашення заборгованості по заробітній платі на суму 819 049 грн. у зв’язку з фактичним виконанням; у 2019 році закінчено 17 виконавчих проваджень щодо погашення заборгованості по заробітній платі на суму 250 519 грн. у зв’язку з фактичним виконанням.

Також з 25 територіальних відділів ДВС, у 19 відділів рішення про стягнення заборгованості по заробітній платі та інших виплат, пов’язаних з трудовими правовідносинами  – НЕ ПРЕД’ЯВЛЯЛИСЬ.

На завершення колегії, начальник відділу з питань банкрутства ГТУЮ Олексій Ференчук розповів про стан погашення заборгованості по заробітній платі на підприємствах – банкрутах.

Доповідач повідомив, що станом на 20.03.2019 року в Хмельницькій області в процедурах банкрутства знаходиться 93 суб’єкти підприємницької діяльності (станом на 01.01.2019 року – 96). Особлива увага відділом з питань банкрутства ГТУЮ приділяється підприємствам-банкрутам, які мають заборгованість по заробітній платі перед працівниками.

Згідно даних Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, станом на 20.03.2019 року заборгованість із заробітної плати на підприємствах – банкрутах області (14 підприємств) складає 5 002,24 тис. грн., тоді як станом на 01.01.2019 року заборгованість із заробітної плати на підприємствах – банкрутах області складала 5 139,54 тис. грн.

Таким чином, протягом 2019 року сума боргу на підприємствах, щодо яких застосовуються процедури відновлення платоспроможності боржника зменшилася на 137,2 тис. грн. (ПАТ “Полонський гірничий комбінат”).

З метою скорочення термінів процедур банкрутства Головним територіальним управлінням юстиції проводиться постійний моніторинг (щотижнево) діяльності арбітражних керуючих, які здійснюють свої повноваження на підприємствах із заборгованістю по заробітній платі.

На засіданні  колегії ГТУЮ також були розглянуті та затверджені методичні рекомендації  на тему: «Особливості дисциплінарного провадження»

За результатами обговорення були прийняті відповідні рішення.