29.03.2019 — 12:48

В українському суспільстві відбувається переосмислення ролі жінок, – Іванна Климпуш-Цинцадзе

Ми сьогодні спостерігаємо переосмислення ролі жінок в українському суспільстві. Відбувається стрімке збільшення ролі жінок у політиці та бізнесі. Про це заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час зустрічі з Клубом ділових жінок у м.Чернівці.

Серед причин такої тенденції вона назвала той факт, що суспільна свідомість нарешті прийшла до визнання того, що гендерна рівність – це засадничий принцип існування суспільства. По-друге, зростає розуміння, що гендерна рівність – потужний ресурс для розвитку суспільства, який має не лише моральне значення, але й може вимірюватися у цілком конкретних економічних категоріях і цифрах. Як показують дослідження МВФ, підвищення жіночої участі на ринку праці приводить до стрімкого зростання ВВП. Включення жінок у наглядові ради банків позитивно впливає на стабільність фінансового сектору, а подолання гендерної нерівності приводить до зменшення нерівності соціальної.

«Простіше кажучи, рух до гендерної рівності дає світовій економіці додатковий ресурс, якого вона зараз конче потребує. І це правило працює для всіх країн, оскільки не залежить ані від культурних факторів, ані від географії. А отже, без рівності чоловіків та жінок неможливе стійке зростання та збалансований розвиток», – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Іншими факторами, які впливають на зростання ролі жінок, є збільшення інформаційної прозорості світу, завдяки якій жінки досягли нового рівня усвідомлення своїх прав та можливості їх відстоювати, а також зростання попиту в світі на «жіночий стиль» в управлінні.

Проте, за словами Віце-прем’єр-міністра, дисбаланс у доходах, нерівний доступ до освіти, бар’єри у сфері кар’єрних можливостей, на жаль, є факторами сьогодення. Середня місячна заробітна плата чоловіків в Україні перевищує заробітну плату жінок на 24,4%. За даними Євростату, у всіх країнах ЄС чоловіки на вищих посадах отримують оплату більшу ніж жінки. Найбільша різниця – в Угорщині (33,7%), Італії (33,5%), Чехії (29,7%), Словаччині (28,3%), Польщі (27,7%), Австрії (26,9%), Німеччині (26,8%) та Португалії 25,9%).

В Україні, одній з «найбільш жіночих» країн світу (жінки становлять 55% населення), представництво жінок у Верховній Раді складає лише 12%. Відчутна позитивна тенденція в Уряді, де наразі є п’ять жінок. На місцевому рівні, у сільських радах  51% депутатів – жінки.

Невпинно зростає кількість жінок, які відкривають приватний бізнес і досягають успіху. Близько 40% українських підприємців – жінки, а серед малого бізнесу – половина. Суттєво менше жінок серед керівників компаній і підприємств – лише 30%, але динаміка тут позитивна: все більше компаній довіряють жінкам керівництво. Жінки становлять більшість у громадських організаціях.

Проте прагнення до рівних можливостей стикається як із пасивною дією застарілих колоніальних стереотипів, так і з організованим спротивом певних суспільних груп, що наполягають на архаїзації суспільства. «Маніпулювання навколо гендерної політики є складовою гібридної війни. За таких умов саме гендерна тематика є дуже зручною для цього. Саме тому и в Україні до цього часу не ратифікована Стамбульська конвенція. Саме тому ми маємо антигендерні звернення депутатів обласних та міських рад, шаблонні, наповнені маніпуляціями та перекручуванням фактів», – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона  зазначила, що в реалізації політики рівності чоловіків та жінок в Україні за основу взято принцип локалізації, який враховує особливості кожної окремої області. Саме локалізація гендерної політики на регіональному рівні дає можливість попередити проблемну ситуацію, вивчити її та оперативно відреагувати.  Наприклад, гендерний паспорт Чернівецької області демонструє, що жінки тут складають майже 53% населення області; середня очікувана тривалість життя має суттєвий розрив на користь жінок (різниця на 10 років). Померлі від самогубств – переважно чоловіки (90 %). Гендерний розрив в оплаті праці жінок і чоловіків є низьким у порівнянні з іншими областями і з 2014 по 2017 рр. складав від 7,47% до 11,3%. Із 10 закладів вищої освіти та відокремлених структурних підрозділів лише три очолюють жінки (лише 3 рівень акредитації). Гендерні курси читаються у чотирьох  закладах. Із 28 ОТГ лише 3 очолюють жінки. У 2018 році 1/5 депутатів облради складали жінки (це майже вдвічі вищий показник, ніж у минулому скликанні).

На завершення Віце-прем’єр-міністр зазначила, що, за даними опитування Фонду Фрідріха Еберта, 90% молодих людей у віці до 29 років  заявили, що не стикалися із дискримінацією за гендерною ознакою. «Я працюю і зустрічаюся по роботі з багатьма молодими людьми – і чоловіками, і жінками. І скажу вам чесно: дискримінувати їх за будь-якою ознакою – дуже складна справа. Я вірю в те, що «покоління гідності», яке зростає сьогодні в Україні, зможе подолати всі бар’єри і побудувати в Україні більш справедливе та інклюзивне суспільство», – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Учасники зустрічі обговорили також питання діяльності жіночих організацій, протидії домашньому насильству, дотримання квот щодо представленості жінок на виборах до місцевих рад,  можливості запровадження подібних квот на виборах до Парламенту та інше.