19.05.2016 — 16:02

Обговорено пріоритети діяльності у природоохоронній сфері

7eec40a2abaa

18 травня 2016 року директор Департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької обласної державної адміністрації Сергій Вавринчук взяв участь у зустрічі ініційованій Міністром екології та природних ресурсів України Остапом Семераком з депутатами профільного комітету Верховної ради, спеціалістами міністерства та державних підприємств, уповноваженими органами місцевого самоврядування з усієї країни та представниками громадських організацій.

Відкриваючи нараду, Остап Семерак акцентував увагу на чотирьох основних пріоритетах діяльності в природоохоронній сфері: «Перше – гармонізація українського природоохоронного законодавства з нормами законодавства Європейського Союзу. Друге – боротьба з корупцією за забезпечення прозорості в діяльності Міністерства екології та природних ресурсів. Третє – впровадженням нової політики поводження з відходами та реформування системи державного природоохоронного нагляду. Четвертим напрямком роботи стане підвищення рівня екологічної безпеки в зоні відчуження».

Ще одним важливим кроком стане впровадження електронного урядування. «Створення Загальнодержавної автоматизованої системи екологічних даних, що забезпечить прозорість в роботі міністерства. Відкриття даних у форматі оpen date (Єдиний державний веб-портал відкритих даних) дасть можливість надавати електронні адміністративні послуги та значно зменшить звітно-дозвільне навантаження на суб’єктів господарювання», – зазначив Міністр.

Під час обговорення директор Департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької обласної державної адміністрації поділився своїм баченням щодо проблем та перспектив у природоохоронній сфері. Сергій Вавринчук зауважив, що виконання більшості повноважень структурними підрозділами обласних державних адміністрацій у сфері охорони навколишнього середовища неможливе у зв’язку з невідповідністю або відсутністю законодавчої та нормативно-правової бази.

Крім цього,важливою проблемою для України є поводження з небезпечними відходами у тому числі побутового електронного та електричного устаткування, що містять велику кількість токсичних речовин, зокрема енергоощадні та люмінесцентні лампи, батарейки, акумулятори, тощо. Ця проблема загострюється у зв’язку з недосконалістю системи їх збору та вивезення, слабким контролем за утворенням та передачею на утилізацію цих відходів та місцями їх складування, відсутністю облаштованих полігонів для захоронення відходів.

Також Сергій Михайлович звернув увагу на здійснення заходів щодо вдосконалення проведення моніторингу довкілля.

 

За матеріалами Департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької облдержадміністрації