05.04.2019 — 17:10

Британський політолог Тарас Кузьо презентував у Хмельницькому свою книгу “Війна Путіна проти України”

Сьогодні в Хмельницькій обласній науковій бібліотеці відбулася презентація книги Тараса Кузьо “Війна Путіна проти України”. Про історію написання книги, про те, як і де збирався для неї матеріал, про свої погляди на історію російсько-українського конфлікту розповів гостям сам автор, британський політолог українського походження.

Зокрема, пан Тарас зазначив, що поштовхом до написання книги ще у далекому 2010 році стало спостереження, що в англомовних країнах надзвичайно мало інформації про Україну, політичні процеси, що в ній відбуваються та про її діячів. Як додає автор, фактично до початку подій 2014 року зібраних ним матеріалів фактично вистачало на повноцінну книгу. Але з початком Революції Гідності та російської агресії  на Сході він вирішив продовжити роботу над нею, а вже зібрані дані лягли в основу першої частини книги, ставши своєрідним “бекґраундом” до російсько-українського конфлікту, про який розповідається у другій частині.

До кінця 2016 року Тарас Кузьо особисто відвідав цілу низку населених пунктів Сходу України, в тому числі побував на передових позиціях наших військових, навіть у таких “гарячих точках” як Авдіївка, поспілкувався як з місцевими жителями, так і з добровольцями, що взялися за зброю з початком війни, військовослужбовцями, волонтерами. Понад 300 інтерв’ю, записаних у ході цих подорожей, також увійшли до його книги.

У своєму творі автор аналізує причини та витоки агресивних імперських амбіцій Росії проти нашої держави, їх історичні передумови, висловлює свою думку щодо причин провалу амбіцій Путіна в Україні, зокрема його проекту “Новоросія”, розповідає, звідки бере свій початок так звана “гібридна” війна.

Розповідаючи про історію створення книги “Війна Путіна проти України” Тарас Кузьо відзначає, що на його думку, саме Путін став тим правителем, який фактично втратив Україну, адже найбільший вплив на творення нації завжди чинить саме військовий конфлікт та кровопролиття. Росія власними руками зруйнувала давній міф про братерство росіян та українців, анексувавши Крим, розпочавши війну на Донбасі та поставивши народи по різні боки лінії вогню.

Книга вийшла у 2017 році, спочатку англійською мовою, а нещодавно була видана ще й українською та російською мовами. Як зазначає автор, вона є першим англомовним виданням, яке представляє саме український погляд на російську агресію проти України.

На завершення зустрічі Тарас Кузьо відповів на запитання слухачів та провів імпровізовану автограф-сесію, підписавши свої книги для усіх бажаючих. Також автор подарував по декілька екземплярів книги бібліотекам Хмельницького, де надалі читачі зможуть ознайомитись з твором.